Начало / Статии / Статии - Израел

Алея на праведните в Йерусалим

Автор

/

Замисляли ли сте се някога колко човешки живота струва вашият автомобил, телефон или дори часовникът, който носите? Дори и да не сте се замисляли за вещите си от тази гледна точка, по времето на Втората световна война много хора по света са го правили и, рискувайки собствения си живот, са спасили милиони евреи от сигурна и мъчителна смърт.

Алеята на праведните е мястото, на което можем да се запознаем с всички тези велики личности, които във време на страх и убийства са подарявали надежда и шанс за нов живот.

Алеята се намира в Йерусалим на територията на Яд Вашем - "Мемориал на катастрофите (Холокоста) и героизма". Алеята, създадена през 1962 г., представлява каменен път, около който са посадени дървета. Те символизират връщането към живота. Всяко едно дърво е посадено в памет на конкретен човек - не-евреин, рискувал живота си, спасявайки евреи по времето на Холокоста. В ранните години на мемориала дърветата са били посаждани от самите "праведни" и пред всяко едно дърво стои тяхното име.

На това историческо място има представители на България, с които всички ние можем да се гордеем. Екзарх Стефан I и пловдивският митрополит Кирил активно участват в защитата на българските евреи, като митрополит Кирил заявява, че ще легне пред влака, водещ към лагерите на смъртта в Аушвиц, Полша.

Мемориална зала в Яд Вашем

Политикът Димитър Пешев, който заема длъжността председател на Народното събрание по онова време, случайно разбира за тайна спогодба с Третия райх за депортиране на над 50 000 български евреи към Аушвиц. Той обединява десетки депутати и пише протестно писмо до министър-председателя Богдан Филов. Това му действие води до свалянето му от пост, но популяризира тайната спогодба, което води до нейното осуетяване впоследствие. 

На Алеята на праведните също така можете да срещнете и името на Оскар Шиндлер, спасил с лични средства и огромни усилия над 1100 души, произвеждащ фалшиви боеприпаси. Името му е познато на света от великия филм на Стъвин Спилбър "Списъкът на Шиндлер", спечелил 7 награди Оскар.

Алеята не е сред най-известните туристически дестинации, затова ако имате път натам с екскурзовод, поискайте той да ви покаже и заведе до този мемориал. Покажете го и на децата си, защото Алеята е там, за да ни напомня какво се е случило и никога да не забравяме, че каквото и да се случи, винаги трябва да оставаме хора, дори когато сме просто туристи.

*

Вижте и най-добрите оферти за екскурзии до Йерусалим.

>
22 март 2017 г.

Тагове

музеи

християнтво

евреи

Забележителности наоколо

Избрани оферти