Начало / Статии / Статии - Йордания

Мадаба – приказният град на мозайките

Автор

/

Някъде там, по 5000-годишния Път на царете в Йордания, само на 30-ина километра от столицата Аман, се намира едно от най-удивителните места в страната – Мадаба, Градът на мозайките.

Най-прочут със своите византийски и омаядски мозайки, Мадаба пази уникална карта от мозайка на Йерусалим и Светите земи от VI век.

Над 2 милиона парченца камъни в ярки цветове са използвани за изобразяването на хълмове и долини, села и градове чак до делтата на река Нил.

Мозаечната карта се намира на пода на гръцката църква „Свети Георги“, малко встрани от центъра на града.Този храм е изграден през 1896 г. върху основите на по-древна византийска църква от VI век. Оригиналната карта е била с размери 6 на 15,6 метра, като в наши дни е запазена само около четвърт от нея.

Други съхранени и до днес мозайки можете да видите в църквите на Апостолите и Дева Мария, както и в Археологическия музей на Мадаба.

Буквално хиляди мозайки на повече от 1300 години се пазят из домовете и църквите на града – екзотични цветя и животни, сцени от митологията, религиозни мотиви и сцени от ежедневието.

Снимки: Jordan Tourism Board

В Мадаба е създаден и специален Институт за създаване и реставриране на мозайки, в който се обучават автори, които да се грижат за съхраняването на невероятното наследство, което този град в Йордания пази.  

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Мадаба!

>
21 май 2014 г.

Тагове

археологически музеи

археологически резервати

археология

екзотика

религиозен туризъм

семеен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти