Начало / Статии / Статии - Израел

Старият град на Йерусалим - духовен център на планетата

Автор

/

За мнозина посетители Старият град е Йерусалим, съсъд на над 4000 години човешки опит. За трите големи религии на западния свят – иудаизма, християнството и исляма – той е един от най-свещените градове. Прекъсващи масивните градски стени от ХVІ в., които Сюлейман Великолепни изгражда върху римски руини, осем укрепени порти осигуряват достъп до Стария град. Двете най-важни – Яфенската и Дамаскската – въвеждат в един лабиринт от алеи и отличителните гледки, звуци и миризми на четири етнически района и техните пазари: Мюсюлманският (най-големият и най-физиономичният), Християнският, Арменският и Еврейският квартал. Тук, в сърцето на древен Йерусалим, няма физически граници, но е трудно да не се забележи разделението на кварталите.

Повечето от главните забележителности са практически изградени върху мястото на някоя друга. Пищната джамия „Ал Акса“, със сребърни куполи, е най-голямото и най-важното място за ислямска молитва след Мека и Медина. Почитан от мюсюлманите, Храмовият хълм, библейският храм „Мория“, е белязан от позлатения с 24-каратово злато Купол на скалата, построен около 690 г. върху мястото, където пророкът Мухаммад се е възнесъл на небесата на крилат кон. Той е също почитан от евреите като мястото, където Авраам е бил призован от Бог да принесе в жертва своя син (Исаак според евреите и християните, Исмаил според мюсюлманите). Смята се също, че това е мястото на олтара на Първия и Втория храм на иудаизма, разрушени от нашественици. Наблизо е Западната (по-описателно, Стената на плача) стена, последната останка от стените, които обграждат и подпират Храмовия хълм и най-свещеното място за молитва в еврейския свят. Евреите не са били допускани в района, докато той е бил под йордански контрол между 1949 и 1967 г. Опитайте да бъдете тук, когато ортодоксални евреи приветстват Шабат с молитва, песни и танци, докато слънцето залязва всеки петък вечер и то става синагога на открито. Всяка година десетки хиляди християнски поклонници следват Виа Долороза покрай спиранията по Кръстния път, за който се смята, че Христос е извървял, носейки своя кръст за разпъването си на него. Извисяваща се над Разпятието (библейската Голгота), Църквата на Светия гроб е най-свещеното място за християните, тъй като обхваща местата, където Христос е разпънат на кръст, погребан е и е възкръснал.

След един ден, прекаран в бродене из лабиринта на пазара в Християнския квартал, богат на аромати от подправки и цвърчащ шашлик, няма по-добър отдих от този да се отпуснете край някоя от масите на „Абу Шукри“, за да опитате от неговия хумус. 

Всеки в Израел започва храненето си с хумус (смачкан нахут, подправен с тахан, паста от сусамово семе) и на никой не му омръзва нещо толкова просто и вкусно. След смазване на вашето небце с топъл арабски хляб (носете си ваши салфетки), ще разберете защо. Новата израелска кухня може да уравновесява, но базовата арабска улична храна е била близкоизточният фаворит няколко хиляди години. Най-добрите ястия са мезетата, които неизменно включват хумус.


Старият град: живописно 90-минутно пътуване с влак от Тел Авив.
„Абу Шукри“
Адрес: 63 Al-Wad Street, в Стария град, близо до Петата спирка на Кръстния път.
тел. 972/2-627-1538.
Цени: хумус $3, пълно ядене $5.
Най-добро време: април-септември.

Вижте всички оферти за екскурзия до Израел!

>
30 ноември 2020 г.

Тагове

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти