Начало / Статии / Статии - Израел

Шабат – какво да знаете, ако ви поканят на гости

Автор

/

Ако сте решили да пътувате за Израел и искате да научите нещо повече за тази страна, разпределете времето си правилно. За голяма част от туристите думата „шабат” означава затворени ресторанти, магазини, музеи и неработещ обществен транспорт. Истинските пътешественици обаче планират своя маршрут предварително, като знаят националните празници на всяка страна и дори търсят именно това неповторимо преживяване – да се потопят истински в живота на местните. 

Какво е шабат и защо се счита за празник?

Шабат е еврейската дума за „седми ден” - събота.  В еврейската Тора (първите пет книги от християнската библия) са записани т.нар. Десет божи заповеди, една от които да се почита съботният ден и да не се работи в него.

И тъй като голяма част от туристите се озадачават защо гледането на телевизия, писането на компютър или готвенето се счита работа, то следва да поясним – думата, която е употребена на иврит е „мелаха” (в множествено число „мелахот”). Поради липса на по-подходящ еквивалент на този термин, обикновено го превеждат като „работа”. На практика в думата „мелаха” може да се забележи женската форма на понятието „малах” – което означава ангел, посланик на Всевишния.

Това всъщност е понятие, което означава, че чрез въпросната дейност човек проявява своята власт над природата (например палене на огън, използване на телефон и др.).

Останалите религии разбират по различен начин думата, но всички, подобно на евреите, почиват един ден в седмицата. Така мюсюлманите почиват в петъчния ден, а християните са определили неделята, тоест всеки се подчинява на традициите на своя народ. 

Начало и край на шабат

Полезно е да знаете, че еврейското денонощие започва няколко часа по-рано от нашето – например в западния свят то започва в полунощ, а при евреите - с падането на нощта. С други думи, по нашия календар, шабат ще настъпи 20 минути преди залез слънце в петък вечер и ще свърши с появата на първите три звезди в събота вечер.  

Как евреите празнуват шабат?

Има много семейства в Израел, които отварят дома си за гости, които искат да научат повече за този празник. По традиция се прави следното:

Масата се покрива с белоснежна покривка. Изчистените до блясък свещници се поставят на масата или в близост с нея, до тях - две хали, покрити с красива покривка (пити подобни на нашия козунак, но без захар и със зехтин вместо с масло), бутилка вино или гроздов сок, и чаша за кидуш. 

Хората се събират около масата и празникът се посреща с песни (“Мир вам ангели”,  „Добродетелна жена” – написана от цар Соломон, пее се в чест на домакинята, която е приготвила трапезата, „Леха доди” и др.). Домакинът напълва чаша с вино и казва благословение – това е така нареченият Кидуш  - „освещаване” на Шабата. Думата „освещаване” на иврит носи още едно значение „отделяне”, т.е. в случая се отделя празничният ден от останалите - делнични дни. Част от виното се разлива и по чашите на присъстващите, за да може всеки, отпивайки, да се присъедини към Кидуша.

Следва сервиране на празничната трапеза, която задължително започва с хляб (халите). Преди да се яде хляб, евреите са длъжни да измият ръцете си. След като всички седнат, домакинът казва благословия в благодарност на Бога, който прави да „произрасте хляба от земята”. Това е и спомен за времето в пустинята, когато евреите на излизане от Египет през Червено море, са получавали даром храната си - небесна манна. Тя се появявала всяка сутрин като роса по земята в пустинята, в продължение на четиридесет години, а в петък дажбата била двойна, защото включвала и необходимото количество за съботния ден. После домакинът отчупва залче от хляба, потапя го в сол и го изяжда, след което раздава хляб и на присъстващите.

Евреите са задължени да купят най-качествените продукти и да подготвят царска трапеза в чест на празника, като поднасят блюдата в най-красивите (сред наличните в дома им) съдове и прибори. Важно е храната да е от любимите блюда.

Традиционното меню от вечерната трапеза включва:

Първо блюдо – рибно (рибни котлети или фарширована риба);

Второ блюдо – супа (или традиционен пилешки бульон);

Главно блюдо – месо с гарнитура (например задушен ориз и салата от свежи зеленчуци);

Десерт – плодове или плодов пай. 

По време на трапезата се създава специална атмосфера на радост, пеят се специални песни, хората седят заедно и общуват един с друг без да позволяват на различните електронни устройства да навлизат в това празнично пространство (забранено е дори да се носят в джоба, докато трае шабат). Темите обикновено са свързани със седмичната глава от Тора, която се чете в събота в синагогите в целия свят. По този начин евреинът, който живее в Австралия, чете това, което и неговият събрат в Ню Йорк, Франция или в Сибир. Споделя се философският поглед върху този текст, който е събиран от еврейските мъдреци в продължение на три хилядолетия. Така на празничната трапеза, хората поемат и духовна храна, в която човешките понятия се доближават до божествения идеал. 

Трапезата завършва с благословение след хранене, което е израз на благодарност.

Какво трябва да знаете, когато отивате в такъв дом:

1.    Ако сте сред щастливците, които са поканени, помнете, че е много важно да пристигнете навреме в уречения час. Така ще станете свидетели на запалването на свещите и няма да създадете неудобство на домакините.

2.    Трябва да сте облечени в най-хубавите си дрехи.

3.    Кашерната кухня има изисквания, които не подозирате и затова не носете напитки, вино или хранителни продукти като подарък. 

4.    Традиционният поздрав е „Шабат Шалом!” - „Мирна (освен това и спокойна и благословена) събота”.

5.    Оставете домакините да ви потопят в атмосферата на шабата и не се опитвайте да им помагате по ваша преценка. Често кухнята им е кашерна, което означава, че има разделение на съдовете за млечни и месни продукти и ако се намесите, е много вероятно да създадете проблем. Това, което можете и дори е препоръчително да направите, е след вечерята да разчистите пред себе си и да отнесете своите прибори до мивката. Попитайте къде да ги поставите (при кашерната кухня има зони, които не знаете). Преди да махнете от масата остатъците от вашето парче хляб, ги загърнете в салфетка. 

6.    Има неща, които се правят само от домакина – например отварянето на бутилка вино или гроздов сок. 

7.    Не се докосвайте до електроуредите. Това можете да правите в своята стая, ако сте поканени с преспиване, но ако можете да се въздържите от употребата на тези вещи, е за предпочитане. Не палете и не гасете електрическото осветление в общите помещения – там обикновено има дежурно осветление за цялата нощ  или е подчинено на различни програмирани предварително таймери. 

8.    Ако сте били поканени за уикенда, в края на шабат ще станете свидетели на кратка церемония (песен) по отделяне на съботата (наречена „Авдала”), в която се благодари за виното, подправките и светлината, и се благославя новата седмица. Ако искате да изразите своята благодарност към домакините, веднага след Авдала е моментът, в който можете наистина да помогнете като измиете съдовете или ги подредите в миялната машина. Винаги питайте къде да  направите едно или друго, защото в кашерните кухни, съдовете се мият отделно, в зависимост от блюдото, което е било поднасяно с тях.

Какво е шабат за мен?

Когато за първи път прочетох 10-те божии заповеди, и една от тях, гласеше „да почиташ съботния ден”, аз възприех буквално това правило. Започнах да го спазвам дълго, преди да науча каква е истинската му същност. Сега, години по-късно, аз се чувствам част от това голямо семейство и споделям тяхното отношение към този празник. Най-ясно мога да го изразя с цитат от Тора „И Господ каза: …(Съботата) е знак между Мен и вас във всичките ви поколения.” 

 „Шабат Шалом!”

А тук разгледайте най-добрите оферти за пътуване до Израел, за да имате възможност да се потопите в атмосферата на Шабат.

>
14 март 2017 г.

Тагове

кулинарен туризъм

културен туризъм

еврейски празници

традиции

Забележителности наоколо

Избрани оферти