Начало / Статии / Статии - Йордания

Аман – където цивилизациите се срещат

Автор

/

Аман е столицата на Йордания, разположена между пустинята и плодородната долина Йордан. Градът е много стар и е бил населен още по време на Желязната ера, когато носи името Рабат-Амон. Римляните го завладяват през 106 г. сл. Хр., кръщават го Филаделфия и го превръщат в един от десетте града по източната граница на империята, които стават известни като Декаполис. Те възприемат римската архитектура и култура, като това си личи много силно в Аман. По-късно Аман пада последователно под арабска и турска власт, а след Първата световна война, Йордания става независима държава под управлението на династията на хашемитите.

Днес около половината от населението на страната живее в околностите на Аман. Градът е разположен на 19 хълма, наречени джабали, и очарователен микс от старото и новото време. В комерсиалния център има модерни сгради, хотели, ресторанти и арт галерии, които са рамо до рамо с традиционни кафетерии и малки работилнички.

Долната част на града е по-стара и традиционна, и там може да се намери всичко – от впечатляващи пазари до интересни исторически забележителности.

Безспорно една от най-посещаваните дестинации в Аман е джабалът Цитаделата. Целият хълм е осеян с археологически останки и сгради от няколко различни цивилизации, заради което и целият хълм е включен в Йорданския археологически музей Цитаделата е била обитаема още преди 18 хиляди години и днес на пътя към централния вход на археологическия музей можете да видите входовете в скалите, където са живели хора през Бронзовата епоха. Римляните са прочистили голяма част от мястото, преди самите те да почнат строят. Те изхвърлили голяма част от останките надолу по хълма и в наши дни археолозите се ориентират по тях за това кой живял на Цитаделата.

На същия джабал са храмът на Херкулес, дворецът Умаяд и византийската църква. В подножието има две римски руини - римският театър, издълбан в един хълм, е построен между 1131- 161 сл. Хр. В него е имало места за 6000 души, а акустиката все още е много добра. До него е Одеон, който е бил театър с 500 места, ползван и за дебати и дискусии. И двете са близо до римския форум на града, от който не е останало много до анши дни.

Старата част на Аман е много живописна със Стария сук – цветния стар, пазар и джамията „Крал Хюсеин“. Популярна дестинация е друг от хълмовете - Джабал Аман с най-добрите пазари, музеи, паметници. На Джабал Аман е Улицата на дъгата, където има посолства и магазини, както и обекти като къщата ал-Муфти, резиденцията крал Талал и пазарът Сук Джара

Снимки: Thinkstock/Gulliver

На Джабал Ашрафи пък се намира джамията Абу Дервиш, която отвън е покрита с черни и бели шарки, което я прави уникална за Йордания. Отвътре тя в светли цветове и персийски килими. Голяма част от туристите отиват към най-новата от джамиите - тази на Крал Абдула I, построена между 1982 – 1989 година. Внушителната религиозна сграда може да побере до 3000 души.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Аман!

 

>
21 август 2015 г.

Тагове

археология

екзотика

пазари

Забележителности наоколо

Избрани оферти