Начало / Статии / Статии - Белгия

Катедралата „Дева Мария Богородица“ - по Рубенсовия маршрут

Автор

/

Докато Брюксел и Брюж привличат туристи, Антверпен продължава да се развива като индустриален център. Ако обаче го заобиколите, ще пропуснете да видите какво е останало от златния период на ХVІ и ХVІІ в., когато Антверпен е имал водещо място в интелектуалния, търговския и художествения живот на Ниските земи.

Катедралата Дева Мария Богородица, Антверпен, Белгия

Определящата културна забележителност на Антверпен е извисяващата се 122-метрова белокаменна дантелена кула на върха на готическата катедрала „Дева Мария Богородица“ (Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, букв. „Катедралата на нашата мила господарка“) с нейния известен карийон от 47 камбани. През лятото не бива да бъдат пропускани концертите в понеделник вечер – 8 ч.

Катедралата е най-голямата обществена сграда в града и най-голямата църква в страните от Бенелюкс със седем странични крила и 125 колони. Четирите шедьовъра на Петер Паул Рубенс, окачени в напречния кораб на църквата и в мястото, заемано от хора, са сред най-емоционалните интерпретации на библейски сцени. Макар да е роден в Германия, родителите на Рубенс са от Антверпен и художникът се връща тук като придворен художник и дипломат.

Следвайте Рубенсовия маршрут, като посетите Кралския музей за изящни изкуства (Koninklijk Museum voor Schone Kunsten), който притежава една от най-богатите колекции в света от негови платна. След това свърнете към по-интимната къща-музей „Рубенс“ (Rubenshuis), една аристократична резиденция, където художникът е живял от 1610 до 1640 г.

Къде: Антверпен, Белгия: 50 км северно от Брюксел.
Най-добро времe: вторник-неделя.

>
28 юни 2011 г.

Тагове

катедрали

музеи

църкви

Забележителности наоколо

Избрани оферти