Брюж

За града

Оферти

Статии

Брюж / Briuj

Брюж (Bruges) е град в Северозападна Белгия. Градът е популярна туристическа дестинация. Разхождайки се по прекрасните малки улички и алеи, можеш да усетиш атмосфертата на Средновековието. Множеството музеи са свидетелство за богатата история на града. Ако имате нужда да си починете в уютна обстановка, да опитате вкусна традиционна за този район храна и да се насладите на прекрасна природа - това е мястото. Интересни забележителности са катедралата „Св. Спасител”, площад „Бур” с Кметството, площад „Маркт”. 

Преди да се отправите към Брюж, гледайте филма "В Брюж".

Забележителности

През годините средновековния град на канали – Брюж е придобил няколко прякора като Град на романтиката, Венеция на Севера, Културната столица на Европа. Въпреки това никой от тези прякори не може да улови и опише омаята на Брюж. Центърът на града е затворен за автомобили, а удивителната му красота може да разгледате пеша, с лодка по каналите или с каляска, теглена от коне по калдъръмените улици на града. Въпреки, че Брюж е малък град, няма да можете да го разгледате за един ден всички архитектурни и артистични богатства, фолклора, магазините за шоколад, бутиците за дантела и ресторантите му.

Музеят на белгийските пържени картофки (Frietmuseum)

Разположен е в една от най-старите и много добре запазени исторически сгради в Брюж (1399 г.).  Музеят на белгийските пържени картофи е първият музей, който показва цялата история на картофа – от откриването му до създаването на пържените картофи. Посетителите ще имат възможността да видят интересна колекция от машини, използвани за култивиране, събиране, обелване, сортиране и пържене на картофи. Въпреки всичко музеят се съсредоточава върху белгийските пържени картофи в изкуството, в музиката и във филмите. След тура в музея, посетителите ще имат възможността да опитат от белгийските пържени картофи, гарнирани с месни предястия и вкусни сосове в средновековното мазе на зданието.

Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея: www.frietmuseum.be.

Музеят на диаманта (Diamond Museum)

Този музей ще ви представи забележителната история на Брюж като най-стария европейски център за диаманти. Посетителите ще научат интересни факти около мистериозния свят на диамантите, които са един от най-важните продукти, които се изнасят от Белгия. Музеят работи от 10:30 ч. до 17:30 ч.

Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея: www.diamondmuseum.be

Магазин и музей за шоколад Choco Story 

Този музей ще ви накара да изживеете истинско удоволствие. Ще бъдете потопени в древния мексикански свят на маите и ацтеките, за които шоколадът е бил напитката на боговете, а какаовите зърна се използвали като средство за разплащане. Хората, обичащи шоколада, ще могат да разберат всичко около производството на шоколадовите трюфели, шоколадите и кухите шоколадови фигури.

Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея: www.choco-story.be

Кулата Белфлай (Belfly Tower)

Тя е не по-малко от 83 метра висока. По пътя към върха й имате възможността да разгледате стара стая за съкровища, внушителен часовников механизъм и карильон с 47 камбани. След като изкачите всичките 366 стъпала, усилията ви ще бъдат възнаградени, пред очите ви ще се появи спираща дъха гледка към целия град и околията му.

Музей Мемлинг (Memling Museum)

Болницата Св. Джон (днес музея Мемлинг) е еднo от най-старите запазени болнични здания в Европа. Музеят дава представа какъв е бил животът в средновековните болници. Множество мебели, сребърни и калаени прибори, картини, статуи и други обясняват начините, по които са се грижели за телата и душите на хората, прекарвали времето си тук. Параклисът на болницата е паметник, построен от гения Ханс Мемлинг. Този творец от XV век сътворява много неща за болницата Св. Джон, включително и известната гробница на Св. Урсула. Не пропускайте и старата стая на лекаря и билковата градина.

Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея: visit-bruges.be/see/museums/memling-museum.

Базиликата на Светата Кръв (Basilica of the Holy Blood)

Базиликата съдържа два параклиса. На приземния етаж се намира параклисът Св. Базил, построен в периода 1139 – 1149 г., изпълнен в римски стил. Параклисът на първия етаж е изпълнен в готически стил и датира от XV век. Църквата има служби в неделя от 8 до 11 ч. 

Забележителности около Брюж

Избрани оферти