Начало / Статии / Статии - Великобритания

Кралският павилион - един уникално своенравен дворец на насладите

Автор

/

Главната атракция на Брайтън, самопомазал се за „Лондон-край-морето“, е възстановеният Кралски павилион, псевдоориенталски дворец на насладите, изграден в края на ХVІІІ в. от тогавашния принц-регент, по-късно крал Джордж ІV. Той заема името си на една епоха, наречена Регентството, а неговият дворец за забавления нагледно демонстрира излишествата и екстравагантностите на този период, когато Брайтън става най-модният английски– и един от първите европейски– морски курорти.

Кралският павилион - Великобритания

Чудноватата форма на минаретата и куполите в индийски стил е допълвана от съответния ексцентричен интериор, предимно в китайски стил – един от най-необикновено натруфените в Европа. Виктория и Албърт го посещават доста пъти, но кралицата не била омаяна от бонвиванската атмосфера на крайморския град и в крайна сметка престанала да идва. В началото на ХХ в. Брайтън вече не е моден и скоро става известен със своята разруха и упадък – въпреки това посещаван от търсещите меланхоличната романтика на демодираните курортни градчета извън сезона. Винаги обичан заради приятния бриз, архитектура, някогашното кралско покровителство и незабравимата риба с пържени картофи, които може да похапнете, докато се разхождате по дългата пет километра алея на забавленията край кея (Palace Pier).

Възвръщането на Брайтън към времената на Регентството е все още в ход. Кафенета, антикварни магазини и галерии оформят модната зона от гъсто преплетени пешеходни алеи, наречена Лейнз (The Lanes). Струва си да се поразходите до „Инглишс ойстър бар енд сийфуд рестърон“, отдавна известно място заради своите от пресни по-пресни стриди върху половин черупка сред другите благини, наловени от Ламанша. Питайте за маса на партерния етаж.

Къде: Брайтън- 84 км южно от Лондон по брега.
Най-добро време: почти целият май е посветен на Брайтънския фестивал, най-големият фестивал на изкуствата в Англия.

 

>
08 септември 2010 г.

Тагове

дворци

кралски дворци

Забележителности наоколо

Избрани оферти