Начало / Статии / Статии - Франция

Кои са най-мръсните места в самолета?

Автор

/

 

Ако пътувате често, знаете, че много от самолетите (особено на нискотарифните авиолинии) пристигат на летището и след по-малко от час излитат отново. Кабинният екипаж няма физическото време да събере останалия от пътниците боклук и щателно да почисти на борда на самолета. Казват, че цената си заслужава жертвите, но е факт, че абсолютно всички самолети превозват и огромен брой бактерии, които няма как да видим. 

Естествено всички знаем за типичните домове на бактериите. Това са тоалетните в самолета, различните бутони и всички отвори, през които преминава въздух. Оказва се, обаче, че това не са най-замърсените места на самолета. 

Къде да не пипате?

Според скорошно проучване на микробиолозите от Университета в Оберн, САЩ, едно от най-мръсните части от сaмолета е подвижната масичка пред всяко място. Най-големият брой нечистотии, открит върху нея, е 2155 CFU/кв.инч (което е мерната единица за брой бактерии на единица площ). За сравнение броят бактерии върху тоалетната ви вкъщи е около 172 CFU/кв.инч. Микробите върху масичката могат да живеят до няколко дни и да причинят неприятни вируси и инфекции. Оставяте ли неопакована храна върху нея? Недейте, дори се старайте да не я пипате много.

Препоръчваме ви и да не пъхате ръцете си в джобовете под масичката, в които обикновено са поставени инструкциите за безопасност и рекламни списания. Там се подвизават множество микроскопични бактерии, които могат да ви донесат кожни заболявания, диария или дори сепсис. 

Други силно замърсени места са кожените седалки и подът. Не ходете боси из самолета. А за лазене на децата ви по алеята между седалките въобще да не говорим. Затова пък, според същото проучване заключващите механизми на тоалетните са сравнително чисти със само 70 CPU/ кв.инч. И все пак, не разчитайте на чистотата им. 

Какво можете да направите?

Всички ние носим микроби върху кожата, дрехите и вътре в телата си. Някои от микроорганизмите се пренасят върху различни повърхности и дори върху други хора. След това бактериите се размножават в нечистите зони. 

Няма как да се предпазите от всички ходещи из самолета вируси, но винаги може да се защитите отчасти като използвате мокри кърпи и забърсвате ръцете си след допир на замърсени части, както и след хранене. Използването на антибактериален гел също спомага за превенция срещу микроби.

Ако мястото ви в самолета ви се стори недостатъчно чисто, попитайте човек от екипажа на борда дали може да ви премести на друго. Ако самолетът не е пълен, не би имало проблем да изпълнят молбата ви. Разбира се трябва да попитате учтиво. Много врати се отварят, ако знаете как да зададете въпроса.

02 юли 2018 г.

Тагове

мисли за пътуване

самолет

самолетни екскурзии

пътуване

изгодно пътуване

Забележителности наоколо

Избрани оферти