Начало / Статии / Статии - Франция

Кои са най-мръсните места в самолета?

Автор

/

 

Ако пътувате често, знаете, че много от самолетите (особено на нискотарифните авиолинии) пристигат на летището и след по-малко от час излитат отново. Кабинният екипаж няма физическото време да събере останалия от пътниците боклук и щателно да почисти на борда на самолета. Казват, че цената си заслужава жертвите, но е факт, че абсолютно всички самолети превозват и огромен брой бактерии, които няма как да видим. 

Естествено всички знаем за типичните домове на бактериите. Това са тоалетните в самолета, различните бутони и всички отвори, през които преминава въздух. Оказва се, обаче, че това не са най-замърсените места на самолета. 

Къде да не пипате?

Според скорошно проучване на микробиолозите от Университета в Оберн, САЩ, едно от най-мръсните части от сaмолета е подвижната масичка пред всяко място. Най-големият брой нечистотии, открит върху нея, е 2155 CFU/кв.инч (което е мерната единица за брой бактерии на единица площ). За сравнение броят бактерии върху тоалетната ви вкъщи е около 172 CFU/кв.инч. Микробите върху масичката могат да живеят до няколко дни и да причинят неприятни вируси и инфекции. Оставяте ли неопакована храна върху нея? Недейте, дори се старайте да не я пипате много.

Препоръчваме ви и да не пъхате ръцете си в джобовете под масичката, в които обикновено са поставени инструкциите за безопасност и рекламни списания. Там се подвизават множество микроскопични бактерии, които могат да ви донесат кожни заболявания, диария или дори сепсис. 

Други силно замърсени места са кожените седалки и подът. Не ходете боси из самолета. А за лазене на децата ви по алеята между седалките въобще да не говорим. Затова пък, според същото проучване заключващите механизми на тоалетните са сравнително чисти със само 70 CPU/ кв.инч. И все пак, не разчитайте на чистотата им. 

Какво можете да направите?

Всички ние носим микроби върху кожата, дрехите и вътре в телата си. Някои от микроорганизмите се пренасят върху различни повърхности и дори върху други хора. След това бактериите се размножават в нечистите зони. 

Няма как да се предпазите от всички ходещи из самолета вируси, но винаги може да се защитите отчасти като използвате мокри кърпи и забърсвате ръцете си след допир на замърсени части, както и след хранене. Използването на антибактериален гел също спомага за превенция срещу микроби.

Ако мястото ви в самолета ви се стори недостатъчно чисто, попитайте човек от екипажа на борда дали може да ви премести на друго. Ако самолетът не е пълен, не би имало проблем да изпълнят молбата ви. Разбира се трябва да попитате учтиво. Много врати се отварят, ако знаете как да зададете въпроса.

>
02 юли 2018 г.

Тагове

мисли за пътуване

самолет

самолетни екскурзии

пътуване

изгодно пътуване

Забележителности наоколо

Избрани оферти