Начало / Статии / Статии - Испания

Музеят „Пикасо“ - проследяване на еволюцията на гения

Автор

/


Съединяването на дворец от ХІІІ в. с друг от ХІХ в. осигурява красива среда за един от най-интересните испански музеи, задължително място за почитателите на Пикасо. Като се почне от детските скицници и драскулки тук и там на деветгодишния художник (роден в Малага през 1881 г.), музеят осигурява рядката възможност да се проследи еволюцията на Пикасо като художник, особено в неговите ранни творби.

Музеят Пикасо - Барселона, Испания

Има картини, които загатват за Синия период, и изследвания за неговата ключова творба Герника, както и за Придворни дами, 44 кубистични вариации, правени през 50-те години на ХХ в. върху класическата Менините, прочутата картина на Веласкес, сега в музея „Прадо“ в Мадрид.

Макар че това може би не е най-хубавата сбирка от произведения на Пикасо, тя е най-голямата, с 3600 картини, рисунки, гравюри и керамики.

Датирана от 1890 до 1967 г., много експонати са дарени от художника преди смъртта му през 1973 г., а повечето от керамиките са дарени от Жаклин Пикасо през 1982 г. Тази модерна колекция се намира на една тясно улица в покрайнините на Бари Готик (Готическия квартал) в Барселона, тих и спокоен лабиринт от средновековни сгради и уединени улици, на които се намират повечето от историческите и художествени съкровища, заедно с многобройни тапас барове, в които да се подкрепите.

Къде: Музеят "Пикасо", Carrer de Montcada 15–19, Барселона, Каталония, Испания.

>
25 февруари 2011 г.

Тагове

музеи

Забележителности наоколо

Избрани оферти