Начало / Статии / Статии - САЩ

Фестивал Коачела - музика и арт под калифорнийското небе

Автор

/

Един хубав музикален фестивал с няколко от любимите ти изпълнители е достатъчен да те накара да пропътуваш хиляди километри. Американският Коачела (Coachella) е не просто “един хубав фестивал”, а легендарно музикално и арт събитие, което всяка година чупи собствените си рекорди за посещения. През 2017 г. за един уикенд там са били повече от 250 000 души. За да си го представиш, това е повече от населението на Бургас.

Името Коачела се е превърнало в емблема на свободния дух, съвременния парти живот на открито и фестивалната култура. Модни брандове всяка година пускат специални колекции фестивални дрехи, посветени на събитието, а лайфстайл издания от цял свят изготвят специални пътеводители. И всичко това за събитие, което трае едва два уикенда!

Възможността посетителите на Коачела да разпънат палатка във фестивалната зона на пръв поглед звучи като стандартната опция, която предлагат повечето фестивали на открито. Но тук понятието “къмпинг” достига нови измерения, тъй като вместо да носиш старата си палатка, можеш да наемеш индианско типи на брега на езерото Елдорадо или луксозно бунгало в сафари стил встрани от лудницата на сцените.

*

История в няколко реда

Името си Коачела дължи на долината в Калифорния, в която се намира Емпайър Поло Клуб - мястото, където се провежда събитието от основаването си. За първи път локацията е използвана за концерт от групата Pearl Jam, която през 1993 г. я избира, тъй като бойкотира сцени, контролирани от една от големите компании за продажба на билети в Щатите. След като става ясно, че мястото е идеално за големи музикални събития, през 1999 г. в клуба се провежда и първият фестивал Коачела.

Освен за музика, Коачела е място за визуални изкуства и скулптура. Интерактивни творби са част от фестивалната зона и превръщат преживяването в нещо магическо и почти сюрреалистично.

*

Списък със звездни изпълнители

В списъка с музикални величия, отчели се на Коачела през годините, влизат електронни, инди, рок и хип-хоп имена като Red Hot Chili Peppers, The Weeknd, Lady Gaga, Guns N’ Roses, Drake, Muse, Arctic Monkeys, The Black Keys, Dr.Dre, Rage Against The Machine и кой ли още не.

На Коачела 2019 ще излязат Ariana Grande, J Balvin, Hot Since 82, Gorgon City, Tame Impala и много други. В списъка с артисти винаги има и по някое и друго изгряващо име, известно само на запалените меломани, тъй като организаторите на Коачела подбират обещаващи музиканти, на които фестивалът дава летящ старт.

>>> Вижте оферта за пътешествие, посветено изцяло на фестивала Коачела (Coachella)!>>>

>
31 януари 2019 г.

Тагове

изкуство

музикални събития

фестивали

парти дестинация

Забележителности наоколо

Избрани оферти