Начало / Статии / Статии - Македония

Охрид - град, в който ще се влюбите

Автор

/

Охридедна от най-добрите дестинации в Македония. Със своя стар град с красиви църкви, с древната крепост на върха на хълма, от която се разкрива невероятна гледка към 34-километровото Охридско езеро, Охрид няма да ви остави избор, освен да се влюбите.

Решите ли да разнообразите лятната си почивка, изберете плажовете на Охрид. От средата на юли до средата на август са претъпкани заради провеждащия се ежегоден фестивал, но ако дойдете през юни или септември ще можете да се насладите на повече спокойствие.

През зимата езерото почти никога не замръзва, така че можете да се любувате на красотата му дори в студените месеци.

Самият Охрид съществува от времето на Древна Гърция, когато тук се е намирало селището Лихнида. Може би си спомняте за мисията на учениците на Кирил и Методий – Климент и Наум, които създават тук книжовна школа.

Започнете разходката си из Охрид от Горна порта, където можете да видите църквата „Света Богородица Перивлепта“ (14-и век) с ярки стенописи с библейски сцени и иконна галерия.

Съвсем близо се намира античният амфитеатър, използван от римляните за театрална сцена и гладиаторски битки. През лятото тук се провеждат много събития.

Не пропускайте двореца на цар Самуил, от който пред вас се разкриват фантастични гледки, както и църквата от 5-и век „Свети Климент и Пантелеймон“.

Може би най-често снимана е църквата „Свети Йован Канео“, която се намира на ръба на скала над Охридското езеро. Най-голямата в Охрид пък е катедралата „Света София, в която често се провеждат концерти.

         Снимки: By Inge

Наблизо се намира и Национален парк Галичица, където природата е запазена, а по източния бряг на Охридското езеро можете да откриете малки, изолирани плажчета.

Виж актуалните оферти за пътуване до Охрид!

Виж още:

Екскурзия в Скопие

Екскурзия в Албания

Екскурзия в Истанбул

>
12 април 2023 г.

Тагове

езера

идеи за уикенд

идеи за уикенда

манастири

романтика

романтични градове

романтични места

църкви

Забележителности наоколо

Избрани оферти