Начало / Статии / Статии - Албания

Какво да видим в Албания?

Автор

/

Албания има излаз на Адриатическо и Йонийско море, граничи с Косово и Черна гора, Македония и Гърция. Най-бързо до  Албания се стига със самолет.  Летище “Ринас” е на 25 км от столицата Тирана.

Албания е една от най-евтините страни за туризъм в цяла Европа години наред според американската преса. Там 20 евро ще заситят и най-бездънния стомах, а нощувките в доста добри хотели не са повече от 40-50 евро на вечер.

Кухнята е типично средиземноморска. Усеща се силното гръцко и италианско влияние, а поради религиозния фактор преобладава овчето месо пред всички други. Китайците са фактор навсякъде и едва ли е останала страна, където да не са пренесли и своите гозби. Наричат Албания страната на бункерите. По времето на Енвер Ходжа са построени над 700 хиляди бункера на цялата й територия в случай на ядрена атака, които приличат на огромни бетонени гъби.

Тирана

Тирана не се различава особено от другите европейски градове. Там е пълно с модерно строителство, облагородени паркове и алеи, широки булеварди, скъпи магазини, заведения и голям брой високи сгради. Сред забележителностите си заслужава да видите площада “Скендербей", Операта, Джамията Етем бей, Националната библиотека, символът на града – Часовниковата кула, руините на Юстиниановата крепост, Националния исторически музей. Сред атракциите са зоологическата и ботаническата градина. Но най-силно впечатление прави лифтът “Дайти” в северната част на столицата, който отвежда туристите за минути в един запазен планински кът. Отгоре на 1000 м височина се вижда цяла Тирана и дори Адриатическо море.

Тирана - Албания

Шкодра

На около 86 км от Тирана в делтата на река Дрин, покрай Шкодренското езеро е друг именит град в Албания – Шкодра.

Той е много близо до Черна Гора. В района основна забележителност е средновековната крепост Розафа, от чиито крепостни кули се открива гледка към езерото, града и на юг към морското крайбрежие. Местните ще ви упътят и към музея на стари фотографии “Маруби”, снимани от началото на века. Има множество старинни църкви и джамии. Шкодра е един от малкото градове, който има връзка с железопътна линия.

Дуръс

Най-голямото пристанище в страната и бивша нейна столица по време на Втората Световна война е град Дуръс.

През комунизма той е символ на свободата, защото в портата на емигрантите към запада. Градът е разположен на Адриатическо море и е популярен сред туристите морски курорт. Намира се на около половин час от Тирана.

В него интересни са руините на крепостната стена, амфитеатърът от римско време, джамията Фатух, културния център и старите бункери около плажа.

Вльора

Вльора е второто по големина пристанище в Албания. Намира се на залив със същото име на Адриатическо море. Има фериботна връзка, която ще ви отведе директно до италианските градове Бриндизи и Отранто.

Албанците го наричат перлата на своите курорти, тъй като там има всичко, от което един почиващ се нуждае – красиви плажове, активен нощен живот и много заведения с вкусна храна.      

Когато отидете там, посетете джамията Мурадие и Музеят на независимостта в сградата на първото албанско правителство.

Саранда

Достоен за списъка на ЮНЕСКО е град Саранда. В последните години той изживява строителен бум.

Свързан е с ферибот с остров Керика и много от туристите на гръцка територия си правят разходки за един ден до Албания

Саранда е с красив и чист пясък. По крайбрежието има луксозни хотели и градът предлага атрактивен нощен живот, като особено популярна е дискотеката на яхта. В околията има маслинови гори. Хотелите варират около 30 евро на вечер, а белите пясъчни ивици са на 10 мили в южна посока. За желаещите европейска кухня – остров Корфу е на по-малко от час път с корабче.

Бутринт

Известно място в региона е древният град Бутринтиум или както го наричат местните Бутринт.

Той е разположен между едноименното езеро, Адриатическо море и река Павла и е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Местността е обособена в национален парк “Бутринти”.

Градът датира отпреди 2500 години и е разположен на 11 кв. мили. В началото на 20-ти век е открит при разкопки от италианците, които се натъкват на амфитеатър и крепостни стени, строени от гърците. По-късно там са намерени и раннохристиянски базилики и осем обществени бани.

Гирокастра

Вторият обект, признат от ЮНЕСКО за световно значим, е град Гирокастра, заседнал в долината на Дринос.

Това е запазен османски град с турски къщи  отпреди 3 века. В него е роден най-големият бункерофил в историята Енвер Ходжа. В планинската част е разположен старият град, който е архитектурен резерват. Над него има крепост, създадена от византийците, в която се архивират всякакви оръжия от далечни времена до днес. Сред атракциите са танк и самолет, качен на крепостта.

Вижте най-добрите оферти за пътуване в Албания!

>
17 март 2023 г.

Тагове

идеи за уикенд

религиозен туризъм

стари градове

ЮНЕСКО

Забележителности наоколо

Избрани оферти