Начало / Статии / Статии - Гърция

Великден на остров Корфу - незабравим празник

Автор

/

Великден наближава и ако искате да поживеете интензивно и да пътувате, посетете остров Корфу по време на християнския празник Великден.

      

Разпети петък

В Корфу, както и в цяла Гърция, в Разпети петък има религиозно шествие. Участва филхармоничен оркестър и заедно с хилядите жители и гости на Корфу придава различно измерение на празника. Сутринта е отредена за разходки по улиците в Кантуня - стария квартал на Корфу и Кофинета - площада в близост до Двореца на Св. Михаил и Св. Георги.

Шествието, очаквано с нетърпение от всички, започва в 22:00 часа от подземието на катедралата до Старото пристанище. Носейки мощите на светеца върху раменете си, моряците маршируват заедно с всички свещеници от града, докато трите филхармонични оркестъра Палеа, Каподистриас и Манцарос очароват присъстващите със своите мелодии. Според обичая, филхармонията изпълнява «Адажио" на Албинони, облечените в синьо Манцарос изпълняват погребален марш от Верди и облечените в червено Каподистриас - погребален марш на Шопен и други мелодии.

Събота

В 09:00 часа в района на аркадите Листон може да видите шествието на Свети Спиридон. Това е церемония, която е създадена през 1553 г. в чест на светеца, спасил острова от чумата.

Чупене на стомни

Изключителен интерес представлява чупенето на керамични съдове (стомни с тесен улей и дръжки), който се провежда от 11:00 часа на различни места в града. По този начин Корфу отпразнува първото възкресение и тълпата се събира основно в района на площад Спианада. Най-впечатляващи са делвите, пълни с вода, които падат свободно от балконите, създавайки оглушителен звук. По това време оркестрите се завръщат на улиците и започват радостни шествия.

Възкресението

Вечерта на Света събота всеки вярващ може да присъства на служба в главната църква със съпровод на орган. В 22:00 часа се изнася Светият Огън и само малка част от близките къщи и хотели са привилегировани да видят тази зашеметяваща гледка! Когато се обяви "Христос воскресе", фойерверки се изстрелват от старата крепост, като шумът на зарята предава радостното послание на Възкресението.

Великден

Ще се събудите от приятната мелодия на групи, които преминават в шествие с иконата на Възкресението Господне към църквата. За великденския обяд местните хора често отиват до къщата на приятели, особено в провинцията, където се яде супа с яйце и лимон и 2-3 вида месо. Специално се боядисват червени яйца, чиито черупки висят на вратите на домовете или се хвърлят в градините, за да благословят реколтата.

Виж актуалните оферти за Великден в Корфу!

Виж още: 

Почивка на остров Санторини

Почивка на остров Крит

Почивка на остров Тасос

>
31 януари 2020 г.

Тагове

великден

гръцки острови

идеи за уикенд

културен туризъм

семеен туризъм

фестивали

Забележителности наоколо

Избрани оферти