Начало / Статии / Статии - Албания

Бутринт - хиляди години история, събрани на един хълм в Албания

Автор

/

Бутринт е едно от историческите места, запазили най-много от миналото на Албания като в капсула. Парченца от Древна Гърция, Римската империя, Венеция и Османската империя са разхвърляни по хълма край едноименното езеро, което свързва и разделя Албания с остров Корфу.

Снимка: iStock by Getty Images

Бутринт е част от списъка на световното наследство на ЮНЕСКО от 1992 г., а от 2000 г. е защитен и като национален парк.

Историята на Бутринт накратко

Снимка: iStock by Getty Images

Според проучванията Бутринт е населен още от праисторически времена, но достига своите славни времена по-късно. Седем века преди Христа древните гърци основават колония тук - Бутрос и я подсилват с крепостни стени. С идването на римляните градът процъфтява, а след приемането на християнството в Римската империя става и важен църковен център.

Идването на славяните на Балканския полуостров поставя началото на тежък период за града. Последният спокоен период на благоденствие за Бутринт е по време на византийското управление през 13-и век. След това градът е окупиран за кратко от Венеция, а с идването на османците районът започва да се заблатява и хората го напускат.

Какво ще видите днес

Бутринт е успял да се запази удивително добре, имайки предвид изминалите векове и влажния климат. На места се виждат само основите на величествените сгради, но другаде са запазени и възстановени цели постройки (като амфитеатъра от гръцко време).

След като минете през входа, сенчеста пътека ще ви отведе до останки от гръцко и римско време. Ясно си личи защо хората са напуснали Бутринт преди векове - влагата е тук и днес и в римските бани през лятото има жаби, а до светилището на гръцкия бог на медицината Асклепий и театъра се стига само по специална дървена пътека над водата. На място са открити и красиви мозайки, които обаче рядко се излагат пред посетителите именно заради влагата.

След това постепенно пътеката тръгва нагоре по хълма и извежда посетителите при Лъвската порта, откъдето се влиза в останките от Акропола на Бутринт. Тук ще видите и сграда от венецианската епоха на мястото, превърната в музей.

Местността около останките от Бутринт е гориста и дори през лятото има къде да откриете хлад и сянка. Приятно дори само да се разхождате по сенчестата пътека и да слушате песента на птиците.

Как да стигнете

Бутринт се намира на 14 км от курортния град Саранда, на 5 км от Ксамил и на 20 км от границата с Гърция. Най-лесно се стига до Бутринт с автобус (има многобройни автобуси от Саранда, проверете в хотела си за актуално разписание) или с кола. Удобен е за посещение от Корфу - между гръцкия остров и Саранда се движат фериботи.

Вижте актуални оферти за почивка в Саранда!

>
12 май 2021 г.

Тагове

любопитно

стари градове

забележителности

Забележителности наоколо

Избрани оферти