Начало / Статии / Статии - Гърция

Приказният остров Лефкада

Автор

/

Лефкас или Лефкада, както го наричат гърците е част от групата Йонийски острови. Той е четвърти по големина от архипелага и се намира между Корфу и Кефалония по западното крайбрежие на около 760 км от София. С кола се стига за близо 10 часа, но има достъп и по въздух от летище в Атина или Солун.

Столицата Лефкада е в северната част. В града живеят близо 7000 души, а на пристанището могат да се видят британски, швейцарски, датски и какви ли не флагове. Построено е през 2002 г. и е най-модерното в Гърция. Има място за 600 лодки и парк за ремонт, който побира 250 яхти.

Лефкада е популярен курорт, който привлича туристи с атрактивна природа, младежки дух и много красота и романтика. Островът има богата история, която го прави още по-мистичен и желан като туристическа дестинация. Името на острова означава "бяло" и се отнася до белите скали в южната част на острова, които са характерни за Лефкас. Островът е покрит със зеленина, релефът е планински и е свързан със сушата посредством мост. Площта на острова е 290 кв.км и населението наброява около 25 000 души.

Според археолозите Лефкас е бил населен още от Каменната ера (четвърто хилядолетие преди Христа). Той е обвързан и с много романтична легенда. Бил е сватбен подарък от бащата на Одисей на бащата на Пенелопи. Легендите говорят, че скалите са били лобното място на хора с разбити сърца, които се хвърляли от тях заради любовната си мъка. Дори се твърди, че поетесата  Сафо не е сложила край на живота си на о. Лесбос, а именно тук, заради несподелените си чувства към един моряк.

През годините Лефкада е преживял много битки и владичества. Над него са властвали македонците, римляните, франките, турците, венецианците, руснаците и накрая британците, под чиято протекция остава до 1864г. Мястото се гордее като роден дом на известни литературоведи като  Ангелос Сикелианос (1884 - 1951), номиниран два пъти за Нобелова награда по литература.

Освен любопитните исторически факти се отдайте и на забавления! Не трябва да се чувствате като в стар музей на острова. Той е туристическа дестинация повече от 50 години. Развити са силно водните спортове и уиндсърфинга. Плажовете са покрити с пясък и малки камъчета. Ще се нагледате на луксозни хотели, предлагащи уют и перфектно обслужване. Има по-спокойни като Легада и Десими.

Таверните, партитата и нощните забави са съсредоточени в Нидри – най-оживеният курортен комплекс на Лефкада. Джетове, лодки под наем, водолазни центрове, мотопеди - налице е всичко нужно, за да изкарате  една активна почивка. На острова изобилстват сладководни извори и множество водопади. Най-забележителен е 17-метровият Димосари в покрайнините на Нидри. В летните жеги край него мнозина търсят прохлада. През пролетта из Нидри се носи сладкото ухание на цъфнали лимонови дървета.

Заведенията предлагат традиционна гръцка кухня, както и избор от интернационални ястия. Типичното местно ястие е португалското бакаляо - сварена сушена риба треска, гарнирана с картофи. Местният салам с петънца сланинка и зрънца черен пипер е много вкусен. Обезателно опитайте и сладкишите на острова - нуга халва, сусамки, захаросани бадеми. Има много изби, които правят приятно вино от сорта верцами.

Заливът на Лефкас е на 35 км от град Лефкада. Той е атрактивно място за плажуване. В западната част са още Катизма, Гира и заливите Милос и Аяс. Няма да сбъркате, където и да попаднете! Катизма е идеален за скокове с парапланер, а във Василики и Янис са едни от най-добрите плажове за уиндсърфинг в света.

Снимки: Ивалина Ненова / NasamNatam.com

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Лефкада!

Вижте още:

Почивка на остров Корфу

Почивка на остров Закинтос

Почивка в Кавала

>
13 юли 2023 г.

Тагове

гмуркане

гръцки острови

заливи

идеи за уикенд

Йонийски острови

острови

развлечения

романтични места

Забележителности наоколо

Избрани оферти