Начало / Статии / Статии - Албания

Химара - на море на йонийското крайбрежие на Албания

Автор

/

Албания е една от най-достъпните плажни дестинации на Балканите, където можете да откриете море за всеки вкус - от големи курорти тип Слънчев бряг до традиционни градчета, запазили духа на миналото.

Химара е от втория вид. Слънчевото градче се намира в южната част на Албания на брега на Йонийско море и има две части.

Снимка: iStock by Getty Images

Старият град, Кастро, е построен на върха на хълма Барбака и до голяма степен е запазил духа на отминалите времена. Тихи улички криволичат нагоре по хълма, а от двете им страни стари къщи се подпират една на друга. Не по-малко стари лози се вият по зидовете и над главите на туристите, които идват в тази част предимно за да се разхождат безцелно и да се наслаждават на гледките отвисоко.

Най-отгоре на хълма се намират останките от крепостта на Химара - построена през 5-и век пр.Хр. и използвана чак до 16-и век.

Снимка: iStock by Getty Images

На брега се намира квартал Спиле, в който ще намерите всички хубави неща на една морска почивка - плаж, крайбрежна алея, заведения. Заливът на Химара все още носи останки от усещането за заспало рибарско градче, каквото е била доскоро. Закотвените рибарски лодки се виждат сред пробляскващите влъни на Йонийско море, а до тях са наредените шарени чадъри и шезлонги.

Снимка: iStock by Getty Images

Главният плаж на Химара е Спиле. Ивицата е с малки камъчета и в пика на лятото се пълни с доста плажуващи. Остава оживена до късно вечер, когато се превръща в гигантски ресторант на открито.

В таверните и капанчетата можете да опитате пълното разнообразие на средиземноморската кухня - прясно уловена риба, свежи зеленчуци, морски дарове и ароматни подправки. По-голямата част от населението на Химара говори диалект на гръцкия език, културата и кухнята на градчето също са силно повлияни от Гърция.

На около 20 минути пеша (или 5 минути с кола) северно от Химара се намира друг прекрасен плаж - Ливади. Той е просторен (дълъг е повече от километър и е широк до 60 метра), по-оживен е и тук идват както почитателите на шумната веселба и плажните барове, така и семейства с кемпери и палатки, като всеки намира своето място на огромната ивица. От Ливади ще видите и най-красивите залези в околностите на Химара.

Снимка: iStock by Getty Images

В Химара има няколко исторически църкви във византийски стил - Манастирът на Светия кръст, Аталиотиса, Свети Теодор, Свети Димитър. Няколко храма има в границите на крепостта на Химара. Интересна е църквата “Света Богородица”, построена на мястото на съществувал по-рано храм на Аполон.

В района на Химара и близките села има и няколко хотелски комплекса, разположени направо на брега, както и плажове извън населените места, които си струва да видите.

Голяма част от 30-километровото крайбрежие на Химара се състои от брегове със стръмни скали, отделени тук-таме от заливи с камъчета. Точно тези заливи са магнит за летовниците. До тях можете да стигнете с кола или като спрете който и да е автобус или бус, пътуващ за големите курорти Вльора и Саранда.

Вижте актуални оферти за почивка в Албания!

>
12 октомври 2023 г.

Тагове

летен туризъм

любопитно

плажове

семеен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти