Начало / Статии / Статии - Македония

Охридското езеро - природно творение за чудо и приказ

Автор

/

Охридското езеро се намира в югозападна Македония, на границата й с Албания. Около 2/3 от площта на езерото принадлежи на Македония, а останалата 1/3 - на Албания

През 1979 г. е обявено за световно културно и природно наследство от ЮНЕСКО. Езерото е на седмо място по дълбочина в Европа. В Македония се нарежда на първо място по площ сред трите тектонични езера там.

В резултат от тектонските размествания преди около четири милиона години се ражда Охридското езеро - едно от големите и най-съвършени творения на природата.

Охридското езеро е един от големите биологични резервати в Европа. Голяма част от растителните и животинските видове са уникални и се срещат само там. Сред най-характерните са два вида пъстърва, наричани летница и белвица.

Езерото е подходящо за спортен риболов и привлича любители от цял свят всяка година. Охридското езеро се е образувало преди около 5 милиона години, през плиоценската епоха. В световен мащаб, много малко езера могат да се похвалят с толкова дълга история, като най-известни са езерото Байкал в Русия и езерото Танганайка в Централна Африка.

Охридското езеро целогодишно посреща туристи от цял свят. Край неговите брегове са построени много хотели с невероятна гледка към езерото.

Разстоянието от София до Охрид е около 410 км и това прави посещението на живописното езеро отлична идея за уикенда. От България се организират екскурзии с автобус през цялата година.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Охрид!

>
26 януари 2024 г.

Тагове

езера

идеи за уикенд

идеи за уикенда

риболовен туризъм

романтични места

семеен туризъм

църкви

Забележителности наоколо

Избрани оферти