Начало / Статии / Статии - Албания

Защо Албания трябва да е следващата ви дестинация

Автор

/

Когато стане въпрос за море на Балканите, първите страни, за които се сещате, обикновено са Гърция и Турция. Някои предпочитат скалистото крайбрежие на Хърватия, но рядко на дневен ред излиза Албания.

Снимка: iStock by Getty Images

Много чуждестранни сайтове все още я наричат “последното тайно място за море в Европа”, но и това скоро ще се промени. Покрай пандемията Албания взе преднина, като беше една от първите държави, които обявиха свободно преминаване на границите си за граждани на много държави.

Това обаче не е единствената причина да изберете точно Албания за почивката си това лято.

Бързо и лесно минаване на границата

Преминаването на границата е напълно свободно, което от една страна, ви спестява дългите проверки и цялата организация за изваждане на всички нужни документи, а от друга, ви спестява и разходи.

Красиви плажове

Снимка: iStock by Getty Images

В Албания ще откриете едни от най-красивите плажове на Адриатическото крайбрежие. Бреговата ивица на страната се простира на две морета, Йонийско и Адриатическо, като южното (Йонийското) е с най-красивите плажове. Така наречената Албанска ривиера се простира от Вльора до Ксамил на границата с Гърция. Тук има плажове за всеки вкус - със златист пясък или със ситни камъчета, в тихи заливчета или простиращи се на дълги километри.

Добри цени

На много места, дори по крайбрежието, цените в Албания са почти наполовина в сравнение със съседните Гърция и Черна гора. Това не е за сметка на качеството - просто стандартът на живот тук е такъв, че за неголяма сума можете да отседнете в хубав хотел, да вечеряте в изискани ресторанти и да пиете коктейли в най-вървежните барове за сезона.

Лесна връзка с Гърция и Италия

Снимка: iStock by Getty Images

Ако обичате големите и разнообразни пътешествия, можете да използвате Албания за база, от която да продължите към Гърция, Черна гора или Италия (с ферибот).

Вкусна храна

Албанската кухня е събрала най-доброто от средиземноморската и балканската кулинарна сцена, за да напълни менютата на ресторантите с вкусотии. Маслини, сирене, риба и морски дарове, печива и невероятно кафе - не се учудвайте, ако на прибиране ви трябват един номер по-големи панталони!

Вижте актуални оферти за почивка в Албания!

>
22 март 2024 г.

Тагове

летен туризъм

любопитно

плажове

семеен туризъм

забележителности

Забележителности наоколо

Избрани оферти