Начало / Статии / Статии - Албания

Защо Албания трябва да е следващата ви дестинация

Автор

/

Когато стане въпрос за море на Балканите, първите страни, за които се сещате, обикновено са Гърция и Турция. Някои предпочитат скалистото крайбрежие на Хърватия, но рядко на дневен ред излиза Албания.

Снимка: iStock by Getty Images

Много чуждестранни сайтове все още я наричат “последното тайно място за море в Европа”, но и това скоро ще се промени. Покрай пандемията Албания взе преднина, като обяви свободно преминаване на границите си за граждани на много държави (включително българи), без изисквания за тестове или сертификат за ваксинация.

Това обаче не е единствената причина да изберете точно Албания за почивката си това лято.

Бързо и лесно минаване на границата, без изисквания за тест и ваксина

Преминаването на границата е напълно свободно, което от една страна, ви спестява дългите проверки и цялата организация за изваждане на всички нужни тестове и документи (нужни за влизане в Гърция или Турция например), а от друга, ви спестява и разходи.

Що се отнася до прибирането в България, за момента (към 18 август 2021 г.) Албания е в оранжевата зона, което означава, че тези, които не са ваксинирани и не са преболедували COVID-19, трябва да представят отрицателен PCR или бърз тест за преминаване на границата.

Красиви плажове

Снимка: iStock by Getty Images

В Албания ще откриете едни от най-красивите плажове на Адриатическото крайбрежие. Крайбрежието на страната се простира на две морета, Йонийско и Адриатическо, като южното (Йонийското) е с най-красивите плажове. Така наречената Албанска ривиера се простира от Вльора до Ксамил на границата с Гърция. Тук има плаж за всеки вкус - със златист пясък или със ситни камъчета, в тихи заливчета или на дълги километри популярни парчета от крайбрежието.

Добри цени

На много места, дори по крайбрежието, цените в Албания са почти наполовина в сравнение със съседните Гърция и Черна гора. Това не е за сметка на качеството - просто стандартът на живот тук е такъв, че за неголяма сума можете да отседнете в хубав хотел, да вечеряте в изискани ресторанти и да пиете коктейли в най-вървежните барове за сезона.

Лесна връзка с Гърция и Италия

Снимка: iStock by Getty Images

Ако обичате големите и разнообразни пътешествия, можете да използвате Албания за база, от която да продължите към Гърция, Черна гора или Италия (с ферибот).

Вкусна храна

Албанската кухня е събрала най-доброто от средиземноморската и балканската кулинарна сцена, за да напълни менютата на ресторантите с вкусотии. Маслини, сирене, риба и морски дарове, печива и невероятно кафе - не се учудвайте, ако на прибиране ви трябват един номер по-големи панталони!

Вижте актуални оферти за почивка в Албания!

>
19 август 2021 г.

Тагове

летен туризъм

любопитно

плажове

семеен туризъм

забележителности

Забележителности наоколо

Избрани оферти