Начало / Статии / Статии - Македония

Македония – една от последните непознати земи

Автор

/

Много от пътеводителите за Македония започват с това, че тя е една от последните територии на непознатото за европейците. Въпреки, че ни е на един хвърлей разстояние, с пълна сила това важи и за българите. Без повече извинения – палете колата и на запад!


Скопие - Македония

Столицата на Македония е разположена в долината на река Вардар. Заслужава си да минете над реката по Камен мост, свързващ старата и новата част на Скопие и превърнал се в символ на града.

Тесните калдъръмени улички на Старата чаршия в старата част връщат посетителите десетилетия  назад с автентичната си атмосфера – тесни арки, вековни джамии и турска баня. Златари, обущари, майстори на медни съдове и други занаятчии представят изделията си в запазени работилници. А на входа на Старата чаршия се намира Бит пазарът, откъдето можете да си купите от зеленчуци до дрехи, да пиете чай или да седнете в някоя от близките сладкарници. Няколко турски бани в района на чаршията са превърнати в галерии за съвременно изкуство.

Изкачването на крепостта Кале, която се намира съвсем наблизо, ще бъде възнаградено с изглед отвисоко към цялата столица. Източно от крепостта се намира църквата „Свети Спас”, в чийто двор в каменен саркофаг са положени тленните останки на Гоце Делчев.

Всъщност Скопие има лош късмет с географското си положение – намира се в силно земетръсна зона и на няколко пъти от създаването си в древността е бил почти напълно разрушаван. При последното силно земетресение през 1963 г. 80% от сградите са разрушени и градът е изграден наново по проект на японския архитект Кензо Танге.

На около 20 км от столицата, край село Маркова Сушица, се намира Марковият манастир „Свети Димитър”, наречен така на полулегендарния герой Крали Марко. От дясната страна на олтара на църквата в манастира в цял ръст е изобразен самият Крал (Крали) Марко.

Южно от Скопие в планината Водно, която се извисява над македонската столица, се издига Милениумският кръст. Това е съоръжение, високо 66 м, издигнато в чест на 2000 години от разпространението на християнството по света. До върха му можете да се изкачите с асансьор.

Битоля

Сред основните забележителности на Битоля е Часовниковата кула със спираловидно извити стълби, която вероятно е на над 150 години, но всъщност никой не знае със сигурност на колко точно.

Православната църква „Свети Димитър” в града има уникални икони и фрески. В центъра на Битоля посетете покрития пазар от османско време.

В Битоля се намира и най-старият театър в Македония, в който и днес можете да се насладите на класически и съвременни постановки.

Древните градове и астрономи 

Преди няколко години в Кокино беше открита мегалитна астрономическа обсерватория на над 4000 години. Тя се намира на около 30 км от град Куманово и е включена в списъка с древни обсерватории на НАСА.

На камъните са отбелязани движението на слънцето и луната по време на равноденствието, лятното и зимното слънцестоене. В околния планински регион са открити десет храма с каменни изображения на хора и животни.

Друг древен град е Стоби – намира се в централната част на страната, на 3 километра встрани от магистрала Е-75 (която свързва Македония с Гърция), след изхода на село Градско. В Стоби има останки от антични театри, палат, запазени са и много мозайки с ярки цветове.

Меката на туристити

Охрид е Меката на туристите в Македония с калдъръмените си улички и живописни гледки.

Охридското езеро е забележително само по себе си – то е най-дълбокото на Балканския остров. Дължината му достига до 30 км, а крайбрежната му ивица е 88 км. Езерото е толкова древно и непроменяло се в течение на хиляди години, че в него самостоятелно са еволюирали животни, които не се срещат никъде другаде по света, като охридската пъстърва, някои видове раци и червеи.

В центъра на града се намира охридският античен театър – открит случайно, а след това изцяло разкопан. На сцената му и до днес се поставят древни трагедии и комедии.

В старата част на Охрид непременно посетет църквата „Свети Климент и Пантелеймон”, където е погребан свети Климент след смъртта си през 916 г.

Задължително трябва да посетите и манастира „Св. Наум”. Намира се на около 30 км от Охрид и е изграден през Х век от самия свети Наум, един от учениците на Кирил и Методий. Според легендата все още можете да чуете сърцебиенето му, ако допрете ухо до каменния му ковчег. От терасата на манастира се вижда Албания, която се намира само на 1 км от обителта. Наскоро край манастира беше изграден и спа комплекс.

На ски и риболов

Национален парк Маврово е най-големият в Македония и обхваща планините Кораб, Дешат, част от Шар планина, Бистра и Кърчин.

В него се намира и Мавровското езеро (язовир), подходящо за плуване и плаване с лодки, както и за риболов. В центъра му на малко островче е издигната църква. В Маврово се намират едни от най-добрите ски писти в Македония.

Страна на фестивали и карнавали

Карнавалът в Струмица се провежда всяка година в първия вторник на Великденските пости (след Сирни заговезни). По време на тържествата се изгаря кукла на Бага Рога – повелителката на зимата в македонската митология, има много музика, фойерверки и маскирани хора.

Лятото е сезон, богат на фестивали за театър и музика в Македония. Редица културни събития се организират на крепостта Кале в Скопие. На откритите сцени на древния град Стоби се провежда театрален фестивал. По време на фестивала „Охридско лято” на различни места из града се провеждат джаз, рок, поп концерти, оперни представления, изложби, играят се пиеси под звездите.

През есента в Битоля се провежда прочутият филмов фестивал „Братя Манаки” с акцент въхру операторското майсторство.

В края на октомври в столицата джаз фестивалът в Скопие с богато международно участие събира любители на тази музика от страната и света. Най-изгодно излиза комбиниран билет за всички фестивални вечери.

Македония на вкус

Ако искате да си направите едно автентично кулинарно пътешествие из западната ни съседка, непременно се  отбийте в Прилеп за най-добрата скара.

В Източна Македония – Щип и Велес – опитайте домашна пастърма, а в село Долно Дупени – риба.

Вижте тук повече оферти за екскурзии за Македония!

>
03 декември 2010 г.

Тагове

идеи за уикенд

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти