Начало / Статии / Статии - Гърция

Историята на пеликана Петрос, звездата на остров Миконос

Автор

/

Историята на най-обичания пеликан в Гърция

Макар пеликаните да не са сред естествените обитатели на тази част на Гърция, остров Миконос си има тъкмо тази птица за талисман. Невероятна поредица от случки в края на 50-те години на миналия век е причина Петрос да е най-почитания и прочут обитател на острова.

През 1958 година местен рибар намира ранен пеликан на крайбрежието на Миконос и се погрижва за него. Постепенно птицата свиква с хората, които го кръщават Петрос (в превод името означава “камък”, но се използва и в смисъл на “намусен стар човек”), и бързо става любимец на местни и туристи. В продължение на 30 години Петрос свободно се разхождал из уличките и край пристанището, позирал за снимки и с удоволствие приемал лакомства от своите почитатели. Казват, че имал любвеобилен характер - имал си приятели, с които крачел редом, докато те се разхождали, а после спирал до масата им, докато те пиели ципуро и бодвали мезе.

Възрастните хора от Миконос си спомнят как веднъж Петрос отлетял до близкия остров Тинос, където също предизвикал фурор и местните поискали да го задържат при себе си. Жителите на Миконос обаче не се дали без бой и колкото и невероятно да звучи, завели дело, което спечелили.

И до днес това е единственото съдебно дело за попечителство на птица в Гърция. Връщането на Петрос на Миконос било отбелязано с тържества, музика, танци и много вино.

Птицата живяла на острова повече от 30 години, докато през декември 1985 г. не била блъсната от кола (съществуват и още няколко версии за смъртта й). Жителите на Миконос страдали за изгубения си талисман, но не останали дълго време без пеликан. Славата на Петрос вече се носела по цял свят и от няколко места предложили да изпратят нов пеликан. Единият бил подарък от Джаки Кенеди Онасис, която често посещавала острова и познавала Петрос - тя дарила женски пеликан на име Ирене. От зоологическата градина в Хамбург изпратили пеликан, станал известен като Петрос Втори, а няколко години по-късно още един ранен пеликан бил спасен на острова и местните го кръстили Николас.

Макар отдавна оригиналният Петрос да не е на острова, на Миконос днес има няколко пеликана, които свободно се разхождат и напомнят на посетителите и на местните за легендата Петрос.

>>> РАЗГЛЕДАЙ АКТУАЛНИТЕ ОФЕРТИ ЗА ПЪТУВАНЕ ДО ОСТРОВ МИКОНОС! >>>

 

Виж още: 

Почивка на остров Санторини

Почивка на остров Крит

Почивка на остров Тасос

>
14 март 2019 г.

Тагове

гръцки острови

любопитно

приказните острови

легенди

Забележителности наоколо

Избрани оферти