Начало / Статии / Статии - Гърция

Тинос, Гърция: Остров, където всичко е от мрамор

Автор

/

Може би най-емблематичната гледка от гръцкия остров Тинос са изящните мраморни площади, прагове, табелки и украшения на сгради - на всяка крачка очите ви се пълнят с красота, която ще отнесете със себе си на тръгване. Хълмовете ухаят на билки. Лозовите насаждения се простират между огромни парчета скали и растат напук на неплодородната и камениста почва. В петдесетината селца на острова е пълно с таверни, винарни и кафенета, създадени с мерак и вкус. Как ще устоите на изкушението да седнете във всяка една от тях?

Тинос, част от Цикладските острови, Гърция, е най-популярната дестинация за гръцките поклонници, но дори и да не сте силно вярващи, има защо да дойдете тук: селца, запазили чара на миналите времена, красиви плажове с тюркоазено море и бавен, пълен с наслада живот по гръцки.

Започнете от пристанищния град Тинос, известен още като Хора - столицата на острова. Тук се намира църквата Панагия Мегалохари, построена през 1830 г. на мястото на старата часовникова кула в града. Тук била открита чудотворна икона и това е причината хиляди вярващи да се стичат на мястото целогодишно, но най-много на празника на църквата, Успение Богородично (15 август). Сградата е в ренесансов стил, разбира се от мрамор. Ако се чудите защо стълбите са застлани с червен килим, причината е в силната отдаденост на вярващите. Много от тях изминават разстоянието от пристанището на Тинос до храма на хълма над града на колене. Тъй като пътеката е неравна и поклонниците пристигали с разранени колене, постлали килима.

След това се разхладете край красивия мраморен фонтан на главната улица Евангелистрия, а ако сте в настроение за музеи, не пропускайте Археологическият, както и светилищата на Посейдон и неговата съпруга Амфитрита.

В северната част на острова се намира селцето, събрало най-много творци - Пиргос. Тук живеят скулптори и художници, има музей, посветен на изкуството от мрамор, както и многобройни галерии и ателиета, където можете да видите процеса на обработка на мрамора от неравен блок до красиви предмети.

Плажовете на остров Тинос са предимно пясъчни, като само на места са примесени със ситни камъчета. Цветът на водата е най-синьото синьо, а крайбрежните барове и ресторантчета предлагат в щедри количества от прословутото гръцко гостоприемство, известно още като “Е, как да не се върнеш тук пак и пак, и пак!”. Има както популярни плажове с чадъри и шезлонги (като Киония и Колибитра), така и по-уединени места със запазена природа наоколо (като Ливада и Пахия Аммос).

Във вътрешността на острова има друга необикновена причина да попътувате - гълъбарниците на Тинос. Не се знае точният им брой, но се смята, че са повече от 600. Тези изящни постройки са на два етажа, като горният е предназначен за гълъбите, а долният се ползвал за склад. За да привличат гълъбите, са разположени по хълмовете, а красивите орнаменти по фасадите им се смятат за още една причина гълъбите да ги обичат толкова много.

Вижте актуални оферти за почивка в Гърция! 

 

>
26 юни 2023 г.

Тагове

гръцки острови

романтични места

плажове

острови

летен туризъм

лято

селища

Забележителности наоколо

Избрани оферти