Начало / Статии / Статии - Гърция

Сирос - гръцкият остров за двойки и семейства

Автор

/

Сирос е един от по-малко познатите Цикладски острови. Това е една от причините да е запазил повече от своята автентичност и да разполага с по-малко туристически тълпи от прочутите си съседи Санторини и Миконос

Снимка: iStock by Getty Images

Като атмосфера и ритъм на живот Сирос много повече пасва на семейства и двойки, затова и това са главните му посетители. Сирос е едновременно космополитен и типично цикладски, величествен и традиционен, православен и католически… Дори столицата му Ермуполис има два хълма с църкви на две различни религии на всеки…

Ако ви предстои за пръв път да стъпите на Сирос, ето какво трябва да видите и направите.

Ермуполис 

Снимка: iStock by Getty Images

Ермуполис е главното пристанище и най-голям град на остров Сирос, който като атмосфера и архитектура напомня повече на Венеция без канали, отколкото на гръцки крайбрежен град.

На двата хълма на Ермуполис се издигат двете църкви на града - католическата Възкресение и православната Агиос Николаос, които гледат една към друга. 

Друга необичайна забележителност в града е сградата на кметството, която е построена преди малко повече от 120 години от баварски архитект, който е преплел древногръцки и неокласически стил, за да постигне впечатляващ и неповторим ефект. Високите палми пред сградата се полюшват от бриза, а мраморните плочи на просторния площад пред кметството ще ви пренесат някъде в Централна Европа. 

Впечатляващ е театър Аполо, който е умалена версия на Ла Скала в Милано. В миналото островът е бил прочут с пищните си балове, клубове и кино. 

Градът има и няколко музея - археологически (разположен в сградата на кметството и пазещ находки от разкопки на Сирос и съседни острови), индустриален (разположен в сградите на три някогашни фабрики) и музей, посветен на един от популярните рембетико музиканти - Маркос Вамвакарис.

Лятно време Сирос е домакин на различни музикални фестивали - от такива за класическа музика до събития и концерти на съвременни гръцки изпълнители.

Ано Сирос

Снимка: iStock by Getty Images

Ако искате да видите повече от главното пристанище на Сирос, тръгнете към Ано Сирос - малко селище, което е разположено на склона на крайбрежно възвишение, а най-голямата му забележителност са невероятните гледки към морето, които се разкриват от височината на стръмните му улички. Ано Сирос предлага типичните гледки за Цикладите - бели кубистични къщи и улички, толкова тесни, че едва по двама души се разминават по тях. 

На плаж

Снимка: iStock by Getty Images

Островът има чудесни плажове и е идеално място за комбинация от морска и културна почивка. В Ермуполи има градски плаж с барове, таверни и дори казино, разположено в историческа сграда от 1830 г. 

Други популярни плажове на остров Сирос са Вари, Фойникас, Ялисас и Кини. Плажът Посидония, известен още като Делаграция, се намира край село с красиви неокласически имения, потънали в добре поддържани овощни градини. 

Вижте актуални оферти за почивка в Гърция!

>
12 юни 2023 г.

Тагове

екзотика

лукс

любопитно

острови

полезно

романтични места

Забележителности наоколо

Избрани оферти