Начало / Статии / Статии - Гърция

Миконос и Делос - бели кубистични къщи на фона на синьо море

Автор

/

Миконос отдавна е бил любимо място за забавления и неговият образ като място на атрактивни позьори и млади, танцувай-до-зори европътешественици или примамва, или обезкуражава потенциални посетители за първи път. Хора, красивата като пощенска картичка столица, е чист, ослепително бял и добре поддържан град. Космополитни клубове, гей-барове и чудесни (често нудистки) плажове са пръснати из един гол, неплодороден остров, на който са запазени малко от старите гръцки традиции.

Чарът на сухия, суров пейзаж, из който са пръснати уединени вятърни мелници, към 400 църкви, параклиси и храмове и струпаните като бучки захар къщи в главния град с цветни петна от небесносини врати и куполи и яркочервени и розови бугенвилии, не може да бъде заличен от тълпите в силния сезон. Лабиринтът на  тесните улички е бил предназначен да неутрализира вятъра и да обърква пиратите, които нападат Миконос през ХVІІІ и ХІХ в.; те все още объркват туристите, които с радост се изгубват сред таверните, скъпите бутици и домовете на местните  жители.

Местните пеликани са питомни, но намусени талисмани, които се разхождат край водата и изглежда имат да вършат куп неща. Най-малкият от Цикладската група, Миконос е само 16 на 12 км. Може да избегнете тълпите, идващи с круизни кораби, като се отправите към уединените плажове на 3 км извън града и отседнете в интимния клуб -хотел „Кивотос“, най-добрия в Миконос. Или прескочете с корабче до съседния остров Делос.

Малкият, брулен от ветровете остров Делос е митичното родно място на Аполон, бога на истината и светлината, и на неговата сестра-близначка, богинята на луната Артемида. Към 1000 г. пр.н.е. островът е населяван от йонийците и превърнат от тях в религиозен център. Стратегически разположен и защитен от нападения поради свещения си статус, Делос процъфтява като главното егейско морско пристанище и център на търговия с роби, преди постепенно да бъде изоставен около 70 г. пр.н.е. Почти целият остров – само 2,5 км2 – е голям археологически музей под открито небе, покрит с древни руини, мозайки и, през пролетните месеци, диви цветя.

Разкопките, започнали в края на ХІХ в., продължават и днес. Най-фотографираното място тук е прочутата Тераса на лъвовете, където са останали пет от първоначалните девет беломраморни звяра (ок. VІІ в. пр.н.е.). Гледайки я отвън,  може да си спомните Арсенала във Венеция; Гърция все още се опитва да си го върне.

Миконос: от местното летище има полети до/от Атина, през сезона, някои европейски градове; 5–7 часа с ферибот, 3 часа с кораб на подводни криле от Атина.
Делос: достъпен само с кораб от Миконос, на 25 минути.
Кога: всеки ден сутрин през силния сезон.
Най-добро време: май, юни, септември-октомври.

Вижте актуални оферти за пътуване в Гърция!

>
21 април 2023 г.

Тагове

гръцки острови

острови

Забележителности наоколо

Избрани оферти