Начало / Статии / Статии - Италия

Непозната Европа: Сирмионе, Италия

Автор

/

Сирмионе е най-посещаваният град по крайбрежието на езерото Гарда в Италия. Популярен е с достолепния си замък, термалните си бани и спиращите дъха гледки към езерото. 

Снимка: iStock by Getty Images

Градът се е разположил в южния край на езерото на върха на вдадено във водата парче суша и е заобиколен от езерото Гарда почти от всички страни. 

Замъкът Скалиджеро

Снимка: iStock by Getty Images

Скалиджеро е като излязъл от вълшебна приказка - замък с кули, който се оглежда във водите на езерото и при това си има собствен призрак. Вместо стандартен ров, с какъвто са разполагали много от средновековните замъци, този е заобиколен от водата на самото езеро и изглежда така, сякаш се издига директно от него. 

Според легендите някога в замъка живели Ебенгардо и неговата съпруга Аличе. Една нощ странник потърсил подслон в зданието и веднага харесал красивата Аличе. През нощта той я нападнал. Дочул писъците й, мъжът й Ебенгардо се втурнал да я спаси, но пристигнал твърде късно - странникът вече я бил намушкал с нож. Ебенгардо отмъстил за смъртта на съпругата си, като убил натрапника, но прекарал останалата част от живота си заключен в замъка, обвинявайки се, че не е успял да я спаси. Казват, че призракът му все още броди сред стените на замъка. 

Из улиците на Сирмионе

Снимка: iStock by Getty Images

Заради разположението си на тесен полуостров Сирмионе е пешеходен град, което го превръща в разкошно място за безцелно скитане по улиците. Градът е шахматна дъска с площадчета, скрити вътрешни дворове и тесни улици между тях. Кафенетата и ресторантите са кое от кое по-симпатични, а магазините за сувенири и арт изделия са на всеки ъгъл. 

Термалните бани

Снимка: iStock by Getty Images

В града има горещи минерални извори, които са известни със своите здравословни и ободряващи свойства. Отсядането в някой от спа хотелите или посещението на спа зоните им дори само за няколко часа е част от специалните преживявания, които градът предлага. 

Плажовете на Сирмионе

Снимка: iStock by Getty Images

В Сирмионе се намират едни от най-хубавите плажове по крайбрежието на езерото Гарда. Сред най-посещаваните са Джамайка, Спиаджа деле Музе и Лидо деле Бионде, а за почитателите на уиндсърфинга е Спиаджа Галеаци, разположен в основата на полуострова. 

Как да стигнете

Снимка: iStock by Getty Images

Сирмионе се намира в Северна Италия. Най-близкото летище до града е това във Верона. От Верона, Пескиера и Дезенцано дел Гарда можете да стигнете до Сирмионе с автобус или с кола под наем. Самият град е затворен за автомобилно движение и ако пътувате с кола, трябва да я оставите на специалните паркинги извън града. Те са скъпи, затова ако нощувате в Сирмионе, непременно попитайте хотела си дали не може да ви предостави намаление или друга опция за паркиране. 

Вижте актуални оферти за пътуване до Италия!

 

>
08 юни 2022 г.

Тагове

любопитно

полезно

ваканция

почивка

Забележителности наоколо

Избрани оферти