Начало / Статии / Статии - Италия

Палацо Дукале - празник на ренесансовото великолепие

Автор

/

Мантуа е град, потънал в своето минало, богато дарен с исторически паметници и произведения на изкуството от 400-те години, през които е процъфтявал под патронажа на мощната фамилия Гонзага, която е била за Мантуа това, което са Медичите за Флоренция.

Палацо Дукале, Мантуа, Ломбардия, Италия

Техният дворец Дукале, построен между ХІІІ и ХVІІІ в., с 500 стаи и петнайсет двора, е толкова разточително, пищно декориран, че едно следобедно посещение може да ви остави вцепенен. Огромни позлатени зали и галерии са пълни с платна на ренесансови майстори, сред които се откроява Андреа Мантеня, чиято фантастична Camera delgi Sposi (Съпружески покои, 1472–1474) е в центъра на вниманието в крепостта-с-дворец.

Повратна точка в ренесансовото въображение, тя е шедьовърът на Мантеня и неговият единствен останал стенописен цикъл, важна част от несравнимото наследство от произведения на изкуството, оставено от фамилията Гонзага. След сблъсъка с великолепието на Палацо Дукале, какво преживяване може да му съответства?

Може да похапнете като херцозите на Мантуа под изрисуваните тавани на ресторанта „Ил Чиньо“, където рецепти от личната готварска книга на придворния майстор-готвач на Гонзага очароват вечерящите столетия по-късно.

Къде: Мантуа, 145 км югозападно от Венеция, Ломбардия, Италия
Най-добро време: целогодишно, затворен през август.

Виж актуалните оферти за пътуване във Венеция!

Виж още:

Екскурзия в Рим

Екскурзия във Флоренция

Почивка в Сицилия

>
22 февруари 2012 г.

Тагове

дворци

любопитно

стари градове

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти