Начало / Статии / Статии - Сърбия

Къде да идем в Сърбия - 10 идеи

Автор

/

Сърбия прелива от блага за очите, ушите и небцето - от музиката и скарата от истинско месо до живите градове и дивите места извън тях. Независимо какво харесвате в пътуването, Сърбия вероятно го има. От природни феномени и фестивали до музеи и приказни места за нощувка. Ето 10 от любимите ни дестинации в Сърбия - градове и села, езера и скали.   

Белград

Снимка: iStock by Getty Images

Столицата си е столица и е място, чийто дух се различава от популярните сръбски дестинации като Ниш или Нови Сад. Интересните места, които да посетите в града не са никак малко - от Белградската крепост с гледка към сливането на реките Сава и Дунав през бохемския квартал Скадарлия до храма Свети Сава и кварталът със средновековни камъни за настилка Земун. По поречието на реките Сава и Дунав пък се намират барове с впечатляваща гледка, в които нощта бързо се превръща в ранни зори. Не пропускайте да се качите и на Авалската кула. Намира се на 16 км от центъра на Белград в Авалската планина. Построена е като монумент на незнайния воин на мястото на по-ранна крепост. Отворена е за посещения от април до октомври.

Открийте подробен пътеводител на забележителностите в Белград.

Пирот

Пирот е един от най-близките градове в Сърбия, който мнозина познават и харесват. Той е малък град с провинциален дух, но със свои запазени марки като перфектно поддържаната крайбрежна алея покрай река Нишава, пазарът с усмихнати местни производители и пегланата кобасица (местния суджук, който дори си има свой фестивал и който непременно трябва да опитате).

Ниш

Ниш се намира само на 160 км от София и е идеална дестинация за уикенд по съседски. Третият по големина град в Сърбия ще ви качи на историческа въртележка и ще ви предложи много възможности, както за културен туризъм, така и за кулинарно откривателство (в Сърбия сте все пак...). От родното място на римския император Константин Велики до кула с вградени черепи и бивш концентрационен лагер - Ниш има зайци в шапката си.

Прочетете кои са най-интересните забележителности в Ниш.

Княжевац

На места ще срещнете да наричат Княжевац "Сръбската Венеция" заради подредените като мъниста къщи край река Тимок, но си представете една много умалена Венеция, останала с по-малко от 20-ина хиляди души население. Мостовете, които ви прехвърлят ту от единия, ту от другия бряг на реката, се казват Дървения, Бетонния, Белия и Моста на любовта. Градчето е известно с многото си лозови насаждения и чудесните си вина, а най-хубавото е, че се намира близо до българската граница.

Суботица

Със сигурност си струва да се посети най-северният сръбски град Суботица - намира се на 10 км от границата с Унгария. Улиците му са пълни с магазини и кафенета. Ресторантите мога да ви нагостят освен с прословутата сръбска скара и с унгарски гулаш, сръбски колачи, хърватски щрукли и австрийски щрудели. Магнит за туристите са също езерото Палич и едноименният град Палич близо до Суботица.

Нови Сад

Нови Сад се прочу с Петроварадинската крепост и фестивалите, които едва се побират в нея (да, за Exit става въпрос), но и без фестивали градът си струва. Това е едно елегантно място, истински архитектурен калейдоскоп със сгради в стилове от готика до арт нуво. Най-добрите заведения в Нови Сад се намират близо до крепостта, а на плажа Щранд от пролетта чак до есента се събира тен, пият се студени бири и коктейли и се слуша музика на живо. Докато сте в Суботица, не пропускайте да дегустирате вино от региона, и най-вече така нареченото пясъчно вино, което се произвежда от лозя, отглеждани върху пясък.

Дървен град на Кустурица

Кустурица е създал много неща на този свят и това приказно, цветно, като декор от филм дървено селце в западната част на Сърбия е едно от най-хубавите. Намира се в планината Мокра гора и е сбъднатата мечта на режисьора. Всички къщи са дървени в стила на старите сръбски домове, като има сладкарница, ресторанти, кино, басейн и къщи, в които можете да отседнете. Улиците носят имената на личности, на които Кустурица се възхищава, като Брус Лий, Иво Андрич, Никола Тесла.

Дяволският град

За разлика от Дървения, Дяволският град е дело на природата. Стотиците червеникави и жълтеникави скални кули са се образували заради ерозията и заради киселинната вода, която тук наричат “дяволска вода”. Природният феномен се намира в южната част на Сърбия, на около 3 часа с кола от границата при Калотина.

Завойско езеро

Най-хубавото на Завойското езеро е гледката от склоновете над него. Само отвисоко можете да разберете защо го наричат Завойско. Синьо-зеленикавите му води се вият като змия между гърбиците на Стара планина. Любопитно е, че се е образувало през 1963 г., когато огромни количества скали и пръст се свличат и заприщват течението на река Височица. Залети са и няколко села, чиито жители днес живеят в Пирот и близките села. Намира се на 15 км от Пирот.

Върнячка Баня

Върнячка баня е спа курорт от времето на римляните, а през 19-и век сръбският княз Милош построява тук спа комплекс, който по лукс и удобства съперничи на най-модерните подобни комплекси в Европа. След него свои вили във Върнячка Баня започват да издигат и много представители на аристокрацията. От онези времена е останал Замъкът на културата, където днес се помещават местният музей и галерията.

Вижте актуалните оферти за пътуване до Сърбия!

>
11 януари 2024 г.

Тагове

стари градове

семеен туризъм

забележителности

Забележителности наоколо

Избрани оферти