Начало / Статии / Статии - Египет

Пътуване с малко бебе: мисия възможна и приятна

Автор

/

Опитът на няколко български родители в пътуването с бебе - в самолет, на къмпинг, на ски, в хотели и къщи за гости. Ако ви предстои за първи път, спокойно: по-лесно е, отколкото изглежда!

Няколкомесечните бебета имат своите предимства и недостатъци, когато се окажат деца на родители, които са си скъсвали гъ… галошите да пътуват преди един ден да се окажат с три кила и половина багаж живо тегло отгоре.

Преди всичко, да започнем с очевидното: има деца и деца и точно вашето може да не иска да мръдне и на метър встрани от маршрута креватче - парк. В повечето случаи обаче появата на бебето не е причина да спрете да щъкате насам-натам. Пътуването с бебета под 1 година има повече предимства, отколкото предполагате: не могат да търчат навсякъде, леки са, можете да ги носите в кенгуру, почти всичко е безплатно за тях, всички се разтапят като ги видят...

Как са променили навиците си на път и какви практически съвети от живия пътешественически живот могат да дадат - ето няколко родители, чиито бебета са навъртяли повече километраж по пътища, пътеки и ски писти от много ваши приятели.

На ски с бебе

На ски с новородено? Да! Как става разказва Маргарита Ангелова: “Отиваме на ски с още една двойка с бебе. Редуваме се: двама карат, двама гледат децата и обратното. Получава се много приятно.” Тя допълва, че когато таткото помага, става още по-лесно с пътуването. “Рецептата за разходка с или без ски в зимната планина е следната - шепа желание, способност за шофиране или добри приятели с кола, спокойна майка и слънчево и спокойно време. Истината е, че всичко е възможно с бебе, стига желание да има и дейни родители”.

На палатка с бебе

Ако сте решили да запознаете детето си с живота в дивата природа от най-ранна възраст, нужно е само малко повече обмисляне на списъка с багажа. Васил и Ива завеждат дъщеря си на палатка в Чатъма за пръв път, когато тя е на осем месеца. Може да започнете с организиран къмпинг, ако не сте сигурни как ще протече експериментът, а може и директно да се отправите към по-диви места. “Единственото задължително условие може би е течащата вода“, споделя Васил. Добра идея е да вземете дебел бебешки спален чувал (не е нужно да е специално за къмпинг), тъй като нощем температурата в палатката може да падне драстично. “Бебето винаги спи между нас в палатката. Ако имахме ляв и десен чувал, щяхме да сме в общ”. При този първи опит бебето спи непробудно цяла нощ, сгушено между родителите си, което означава, че му предстоят още много къмпинг нощи.

В самолет с бебе

Ако сте се чудили кога най-рано можете да качите бебе на самолет, отговорът е: почти веднага след раждането. Добре е все пак да проверите условията на конкретната авиокомпания, с която ще пътувате, но обикновено детето трябва да е на възраст между 2 дни и 2 седмици. Как ще понесе летенето на новороденото е строго индивидуално. Може да спи през цялото време или да плаче през цялото време. Ако се случи второто, запазете спокойствие и не забравяйте, че вие сте натрупали своята карма през всички онези години преди да имате дете, когато мястото ви в самолета все се е падало до плачещото през целия път бебе.

“В самолета е удобно да вземете място до пътеката, за да може лесно да ставате за разходка или да сменяте памперс. Някои авиокомпании предлагат и специални кошници за бебета, но обикновено трябва да ги заявите на място на летището, затова бъдете там рано! Ако ви предстои дълъг полет, примерно 10-12 часа, резервирайте го така, че да е максимално близо до часовете за нощен сън на бебето. Това е най-щадящият начин за детето и за вас”, разказва Лидия Георгиева.

В повечето авиокомпании децата до 2 години пътуват без билет, заплаща се само такса. Преди да започнете резервацията, не забравяйте, че на малкия човек му трябва международен паспорт.

В колата с бебе

Пътуването с кола е може би най-лесно, защото можете да спирате когато решите, а и имате пространство за хранене, смяна на памперси и сън. “Трябва да си готов за всичко - с достатъчно резервни дрехи, памперси, мокри кърпи и вода - и всичко да ти е удобно разположено в колата”, казва Жени Трифонова. А ако бебето спи в кола, е добра идея да го нахраните точно преди тръгване, за да поспи по пътя.

Бебетата обикновено преминават през фази - първите месеци често спят в колата, но след това може да започнат да недоволстват, защото са вързани за бебешкото столче. Във втория случай дръжте любимите играчки на детето подръка.

На планина с бебе

Особено ако живеете в голям град с прах и смог, планината е задължителна за запознанство на бебето с понятието “чист въздух”.

Стела Самунева има не една и две планински бебешки истории за разказване: “Не е случайна поговорката „С деца на море, да ти изядат сапуна“. И нашият беше наяден някъде из Пирин от едногодишната ни чистофайница. Спасихме го. Сапунът. Детето нямаше травма, освен че после успя да преглътне (благодарение на сапуна, може би) и една умряла на чироз рибка Гупа, избягала от аквариум. Но това са част от веселите, запомнящи се истории. Бебето е щастливо, когато мама диша свеж въздух и се чувства отново на гребена на вълната.”

Анна Славчева разказва за първия планински излет с малкия човек: “Той беше на почти три месеца. Юли - мръсна, гадна градска жега... Решихме да отидем в планината. Имахме гост - златната ни баба. И така баба, мама, внуче и тате, хоп!, в колата и към планината. Когато се изкачваш с малко бебе в планината, трябва да имаш предвид, че промяната на надморската височина му се отразява, затова решихме да не прекаляваме. Спряхме се на една слънчева ливада на Витоша близо до Дендрариума, опънахме одеялата, а Слави (детето ми) си го разположихме в царския шезлонг, който баба мъкнеше след нас”.

Изключително удобни за планина са всички форми на носене на бебе - кенгуру, ергономична раница, слинг, стига бебето да е спокойно в тях. Още по-лесно е с кърмените бебета, защото винаги можете да спрете, бебето да се наяде и да продължите.

Кога да започнете да пътувате с бебето

Този въпрос изключително много зависи от бебето - колко е спокойно, как му се отразява смяната на обстановката и как се чувствате вие.

Моето беше на два месеца, когато отидохме за уикенд по селата около Кюстендил. Правихме преходи в гората, хапвахме в заведения, спахме в малко хотелче, а бебокът беше или в слинга, или в кошчето за кола. Смяната на обстановката му се отрази чудесно, а на нас - още повече.

Според Васил Дюлгеров “възрастта, след която може да се ходи, е след като детето може поне да сяда нормално, така и то ще разбере нещо от почивката”.

Маргарита Ангелова също е от активните майки: ”С малката за четири месеца сме навъртели над 3000 км - ходихме на Банско Филм Фест, на Белмекен на хижа, на много гостита с преспиване и празнувахме Нова година с още две семейства с бебета”.

Стела Самунева набляга на това колко важно е да се съобразявате с възрастта: ”Следим интереса на нашите деца, не искаме да пресилваме техните възможности и емоции. Опитваме се да влагаме търпение в осъществяването на семейните ни мечти. Например, не качваме децата по върхове, не ги морим в морски палатки, океани и басейни поне първите шест месеца. Но пък в този период може да се пътува дълго с кола (защото бебетата спят повече), може да се правят чудни разходки сред природата и на места, където без бебе едва ли бихте се озовали.”

Съвети за улеснение на живота от родители на пътуващи бебета:

“Ние сме четирима, двама безспирници и две немирници, момичета на 1 година и 5 години. Обичаме да пътуваме с автобус, влак, кола, самолет, на стоп. Обичаме, когато пътуваме, да ни е спокойно. А за да ни е спокойно следваме мантрата на дългото кърмене - колкото повече, толкова повече. Толкова навсякъде, толкова топло, толкова удобно, толкова полезно. Всяко едно наше пътуване с бебе е било приятно благодарение на спокойствието, че по върхове и водопади, по влакове и гари, в хижи и палатки, до край света и обратно мама винаги може да утеши и нахрани малкия пътешественик. Бебеносенето е другият фокус от шапката на пътуващите родители, които дава незаменима свобода. В слинг, ергораница, планинарска раница (всяка според възрастта на детето) това е чуден начин за откривателстване дори и в дън гори тилилейски. Ще използвам отново една шопска поговорка, която добре описва бебеносенето „Ем си Одим, ем си лЕжим“. - Стела

“На първо място, родителите забравят за собствен багаж (дори и майките), защото колкото и голяма да е колата, 80 процента винаги е пълна с неща за бебока. Но пък така отпадат тревогите - какво да взема, какво не… С малко повече организация (2-3 бурканчета пюре в резерв) и разпределение на задачите всичко е шест и остават само хубави спомени. Да видиш детето ти как се радва на неща като вълните на морето или диви кончета, това е мед” - Васил.

“Когато открих магията на бебеносенето, съжалих, че не съм знаела по-рано какво изпускаме. Всички следващи пътешествия споделяхме, носейки се в любимата ми ергономична раница и всичко беше в пъти по-лесно!" - Анна.

В главата ви често изглежда много по-сложно, отколкото се оказва впоследствие. За разлика от по-големите деца, на които трябва да им мислите забавления, бебета имат много скромни нужди - храна, сън, чист памперс и гушкане. А тези неща можете да им ги дадете почти навсякъде. Много важно е осъзнаването, че тези пътувания ще са малко по-различни. Организирайте ходенето по забележителности, тръгването, връщането, яденето и така нататък около ритъма на малкия човек. Влизайте в музей, след като се е наял. Тръгвайте на път, когато му е време за сън. Ходете на вечеря по-рано, за да сте приключили, когато стане време да го къпете и да ляга. Не се лишавайте от нищо.

Вижте интересни идеи за подаръци за бебе

>
21 май 2019 г.

Тагове

любопитно

полезно

семеен туризъм

забавления за деца

пътуване с деца

Забележителности наоколо

Избрани оферти