Начало / Статии / Статии - България

Съкровището от Синеморец

Автор

/

В късния следобед на 26 август 2006 г. екип с ръководител Даниела Агре попада на силно разрушена могила, разположена в землището на село Синеморец, община Царево.

При последвалите спасителни разкопки в могилата е открит гроб. Погребението е извършено с ритуал трупоизгаряне на място в яма. След като угасната пламъците на кладата, върху още топлата пепел са поставени златни, сребърни и керамични дарове. Сред най-интересните предмети с масивна златна плочка, украсена с филигран, с дискчета и с гранули, и монтиран в центъра полускъпоценен камък. Най-ценното за плчката е умело вмъкнатият между украсата надпис на гръцки, който е превод гласи "Деметриос направи за Кортодзунтос". Присъствието на надписа прави откритието още по-ценно, защото надписи върху златни предмети  от този период на Тракия липсват и са малко на брой в света изобщо. Плочката вероятно е била централното звено на златна диадема.

Сред шедьоврите на античното ювелирно изкуство са и откритите златни обеци-наушници, едната от които - изцяло запазена. Композицията представя богинята на победата Нике, управляваща двуколка (бига). Богинята е показана устремена напред, а конете сякаш са застинали в скок, който всеки момент ще премине в летеж. Изработката на миниатюрните скулптури на богинята и двата коня издава ръката на виртуозен майстор-ювелир.

Не по-малко изящна е златната глава на бик, която е всъщност централна висулка на една от намерените в гроба огърлици. В центъра й е монтиран камък, аналогичен на камъка от плочката. Подобен камък е поставен и в касетата на една от най-големите розети, открити в гроба,  изработена в най-добрите традиции за подобен тип украшения. Розетата представлява централната част на друга златна огърлица, също намерена в гроба. Вероятно част от накитите са дело на един и същи майстор или произлизат от едно и също ателие с характерен стил на работа.

В гроба са поставени и пет сребърни диска, за които може да се допусне, че са част от парадно облекло. Откритие в гроба глинени култови предмети са свързани с мистериалната обредност на траките. Сред тези предмети най-важни функции има антропоморфна фигурка, която е уникална за Тракия - от едната сртана тя е с мъжки полови белези, а от другата - с женски. Намерените артефакти от гроба позволяват да бъде датиран към третата четвърт - края на III в.пр.Хр.

Любопитно: Според Даниела Агре проученият гроб принадлежи на знатна тракийка, изпълняваща жречески функции. Вероятно нейният съпруг, Кортодзунтос, е бил такийски династ, управлявал тази част на Тракия в средата на III в.пр.Хр. За аргумент в полза на това предположение може да послужи откриването, недалеч от могилата на тюрзис (укрепен династичен дом), датиран в средата -края на III в.пр.Хр. и проуен от същата експедиция.

Къде: Откритите находки се съхраняват в Общински исторически музей, гр.Царево.

Кога: целогодишно

Вижте още в "Повече от 100 археологически открития в България"

>
08 май 2013 г.

Тагове

антични градове

археологически музеи

археология

идеи за уикенд

съкровища

Забележителности наоколо

Избрани оферти