Начало / Статии / Статии - Гърция

В Гърция за Великден: какво да знаете, ако ще пътувате

Автор

/

Ако нямате търпение да сте сред първите, които ще посетят Гърция след отварянето й за туристи и мислите да прекарате там великденските празници, ето какво трябва да знаете за мерките и правилата, които важат там в момента.

Гърция обяви, че туристическият й сезон официално стартира на 15 май, но въпреки това вече премахна карантината за посетители от ЕС, САЩ и още няколко страни. Това означава, че страната е отворена за туристи по великденските празници, а времето обещава да е идеално за плаж.


Разгледайте оферти за пътуване до Гърция за Великден!

Ето какво трябва да знаете, за да пътувате спокойно в Гърция за празниците.

Преминаване на границата - с PCR тест или сертификат за ваксинация

Преминаването на границата, придвижването до хотелите и движението на туристи в Гърция се осъществява без проблем, ако са спазени всички изисквания.

Отпадането на важащата доскоро задължителна 7-дневна карантина при влизане в Гърция става само при условие, че гражданите представят при пристигане в Гърция документ за негативен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа преди влизането в страната, или сертификат за ваксинация за коронавирус COVID-19, доказващ, че ваксинацията е направена най-малко 14 дни преди това. Сертификатът трябва да е на английски език, да е издаден от публичен орган и да съдържа информация за вида и броя на дозите на ваксината.

По информация на българското посолство в Атина изискването за PCR тест ще важи и за деца над 5-годишна възраст. При неговата липса гръцките власти имат право да не допуснат пътуващите да влязат в страната. При влизане гръцките власти, по своя преценка, могат да поискат на всеки от пътуващите да бъде направен тест (бърз или PCR).

Всеки гражданин, без изключение, следва да има генериран QR код след попълване на Passenger Locator Form (PLF) на https://travel.gov.gr/#/. Там подробно са описани действащите мерки, ограничения и изисквания.

Противоепидемични мерки в Гърция

- Маските в Гърция са задължителни на затворени пространства и на повечето обществени места. В хотелския комплекс и на плажа маските не са задължителни.

- Магазините и моловете в Гърция са отворени.

- Ресторантите, кафенетата и заведенията приготвят само храна за вкъщи. Изключение се прави за ресторантите на хотелите, които ще са отворени през целия ден по великденските празници.

- в Гърция е въведен вечерен час от 22:00 ч. до 5:00 ч. сутринта, който трябва да се спазва от всички туристи.

Връщане в България

При връщане в България, за да се освободят от 14 дневната карантина, туристите трябва да предоставят или сертификат за ваксинация (минимум 14 дни след поставена втора доза), или негативен резултат от PCR тест или негативен резултат от бърз безкръвен антигенен тест. Резултатите от негативния PCR или бърз антигенен тест трябва да се предоставят или изпратят на РЗИ до 24 часа след влизане в България, за да бъде отменена 14-дневната карантина.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството ни в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и към генералното консулство на България в Солун на тел. +30 2310 829 210 и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510.

>
28 април 2021 г.

Тагове

екзотика

плажове

романтични места

новини

Пътуване и Ковид

Забележителности наоколо

Избрани оферти