Начало / Статии / Статии - Гърция

Йонийски острови, Гърция - кой да изберете

Автор

/

Кои са Йонийските острови и кой от Йонийските острови да изберете за почивка на море

Йонийските острови са шест по-големи и много на брой по-малки острови в Йонийско море. Големите са Кефалония, Корфу (Керкира), Лефкада, Итака, Закинтос и Китира.

През вековете различните Йонийски острови са били притежание на различни държави като може би най-осезаемо е влиянието на Венецианската република и на Великобритания. Днес всеки от тях е различен, със свои запазени марки и специални местенца. Ако това лято сте решили да почивате на запад от Гърция, ето какво трябва да знаете за всеки от Йонийските острови.

Корфу

Корфу е вторият по големина от Йонийските острови и един от най-зелените в Гърция. Островът е туристическа дестинация от повече от век и има защо да е така. Плажове, десетки възможности за екскурзии, купища интересни занимания - дори и да останете цяло лято на Корфу, няма да намерите време да скучаете.

Плажовете са от всякакъв тип - и малки, и големи, и пясъчни, и с камъчета. По западното крайбрежие ивицата е предимно пясъчна, със ситен златист пясък, а на североизток повечето са със ситни камъчета, по-малко посещавани, по-скрити, по-специални.

Прочетете още за това какво да очаквате на почивка на Корфу.

Знаете ли, че... Корфу заедно със съседните му два острова Паксос и Антипаксос са всъщност върховете на подводна планина, които се подават над вълните?

Вижте актуалните оферти за пътуване до остров Корфу!

*

Закинтос

Oстров Закинтос е третият по големина от Йонийските острови и е дом на световноизвестните костенурки Caretta Caretta, които снасят яйцата си в залива Лаганас. Може би най-популярен плаж и визитна картичка на Закинтос е Навагио. Там ще видите останките на кораб, претърпял корабокрушение, а навсякъде около него блести прекрасен бял вулканичен пясък.

Гмурнете се в сините води на Йонийско море и освен костенурки можете да зърнете и други красиви водни обитатели. Това, от което ще останете смаяни, са сводестите пещери и арки, изваяни от морската вода, под които можете да направите круиз с корабче.

Прочетете повече за остров Закинтос.

Вижте актуалните оферти за пътуване до остров Закинтос!

*

Лефкада

Лефкада е четвъртият по големина от Йонийските острови, намира се между Корфу и Кефалония. Името на острова означава "бяло" и се отнася до белите скали в южната част на острова, които са характерни за него.

Островът е покрит със зеленина, релефът е планински. Удобно е, че можете да дойдете с кола, тъй като Лефкада е свързан със сушата чрез мост. Плажовете са с пясък и ситни камъчета, а във вътрешността на острова и много извори и водопади като 17-метровия Димосари край Нидри.

Прочетете повече за остров Лефкада.

Знаете ли, че… според легендите, от скалите по крайбрежието на Лефкада са се хвърляли хора с разбити сърца. Дори се смята, че поетесата Сафо не е сложила край на живота си на остров Лесбос, а именно тук, заради несподелените си чувства към един моряк.

Вижте актуалните оферти за пътуване до остров Лефкада!

*

Кефалония

Формата на остров Кефалония напомня на плуваща жаба, чиито два крака са два полуострова. Плажовете и природните пейзажи са основното, което ще ви привлече на Кефалония. При Дрогарати има пещери със сталактити, а в езерото Мелисани край Сами туристите плават с лодки до пещера, чиито води имат странен син оттенък. Вземете кола под наем - целият остров си заслужава да бъде разгледан.

Прочетете повече за остров Кефалония.

Знаете ли, че… Кефалония е най-големият от Йонийските острови с площ от над 1000 кв. км. Тук се намира и най-високият точка на Йонийските острови - планината Енос (1628 м).

Виж актуалните оферти за пътуване до остров Кефалония!

*

Итака

Итака от хилядолетия е известен като острова на Одисей и макар да не сте срещали много оферти за почивка там, не бързайте да го отписвате. В наши дни Итака е място за спокойна, семейна почивка, за плаване и за шнорхелинг.

Островът остава почти незасегнат от бурното развитие на туризма в Гърция и тук ще попаднете на едни от най-гостоприемните и приятелски настроени гърци. Дори в разгара на лятото на Итака можете да намерите самотен плаж.

*

Китира

Остров Китира е истински скъпоценен камък за тези, които искат сами да откриват света, а не да ходят по стъпките, очертани от туристически агенции, круизи и оферти. Китира е много далеч от лудницата на пренаселените гръцки острови. Хората живеят като едно време.

Главният град на острова, Хора, се е сгушил в подножието на разрушена крепост, а варосаните му къщички със сини врати и прозорци са като от картичка.

Плажовете на Китира са рехаво населени с туристи дори в пика на сезона. Ако сте избрали тъкмо тези плажове, сте късметлии, защото  водите са тюркоазеносини и освен това се смята, че това е една от най-чистите части на Средиземноморското крайбрежие.

Виж актуалните оферти за пътуване в Гърция!

Виж още:

Почивка на остров Санторини

Почивка на остров Родос

Почивка на остров Миконос

>
26 юли 2021 г.

Тагове

плажове

забавления за деца

идеи за уикенда

острови

летен туризъм

романтично

пикник

винен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти