Начало / Статии / Статии - Гърция

Паксос - гръцкият остров, на който всички се връщат

Автор

/

Когато говорим за Йонийските острови, повечето хора се сещат за Корфу, Лефкада, Кефалония или Итака. Между тях, сред сините води на Йонийско море, се издига още един остров, който не може да се нарече таен, но и все още е далеч от наплива на огромните туристически тълпи - Паксос.

Казват, че очарованието на Паксос е такова, че година след година на него се връщат едни и същи посетители, влюбили се от пръв поглед. Тук животът тече на бавни обороти. Сутрините започват с мързеливо кафе и закуска от местната пекарна, където все още използват фурна на дърва. Докато се радвате на утринното слънце, може да видите рибарите, които пристигат на брега с улова си, който по-късно ще можете да поръчате в някоя от островните таверни.

Снимка: iStock by Getty Images

Главното село на острова се казва Гайос. В него се намира пристанището, което привлича луксозни яхти от цял свят. Макар островът да е малък, той е сред популярните летни спирки на плаващите в гръцки води. Венецианската му архитектура и гледките към тюркоазените му крайбрежни води превръщат това малко парче суша в истинско гръцко бижу.

Къде да отседнете на остров Паксос

Снимка: iStock by Getty Images

Гайос и Лакка са двете по-големи крайбрежни села, където има много хотели, къщи за гости, ресторанти и дълги крайбрежни алеи за разходка. Ако отседнете във вътрешността на острова, можете да го направите в селата Магазия, Богданатика или Озиас, като в този случай ще ви е нужна кола, за да се придвижвате и да стигнете до плажовете. На Паксос има няколко полуизоставени села, в които няма нищо друго освен няколко разрушени къщи. В някои от тях обаче през последните години предприемчиви гърци изграждат луксозни вили, където можете да се насладите на почивка сред уединение.

Плажове на остров Паксос

Снимка: iStock by Getty Images

Плажовете на остров Паксос са покрити с камъчета (едри или дребни) - с изключение на малкото островче Монгониси, което може да се похвали с единствения миниатюрен пясъчен плаж. Плажовете на Паксос имат две предимства - водата им е съвършено чиста и прозрачна и по тях е невъзможно да попаднете на тълпи. Крайбрежните села имат малки плажчета, а ако карате по източното крайбрежие, ще видите и от пътя многобройни малки заливчета, до които можете да стигнете лесно по пътеки от шосето. Само три от плажовете предлагат шезлонги и чадъри под наем - Монгониси, Камини и Монодендри, така че е добре да си носите собствени.

Съседният остров Антипаксос може да се похвали с по-хубаво плажове, които също са необслужвани. До Антипаксос можете да стигнете с водно такси от главното село Гайос, като пътуването отнема около 10 минути.

Къде се намира остров Паксос и как да стигнете

Снимка: iStock by Getty Images

Паксос е част от Йонийските острови и се намира между Корфу и Лефкада. Точно до него се намира необитаемият по-малък остров Антипаксос и често ги наричат с общото име Пакси. До острова можете да стигнете с ферибот от Игуменица или от Корфу.

Вижте актуални оферти за екскурзия или почивка в Гърция!

>
03 юли 2023 г.

Тагове

любопитно

острови

полезно

романтични места

почивка

Забележителности наоколо

Избрани оферти