Начало / Статии / Статии - Египет

Веднъж в живота: Гледай операта Аида в Луксор

Автор

/

Когато написва операта "Аида", Джузепе Верди едва ли си е представял, че близо 150 години по-късно изпълнението на творбата му на египетска земя ще бъде такова специално преживяване. При това не в оперна зала, а там, където са търкали подметки истински фараони и където вероятно са горели много любови, подобни на трагичния романс на робинята Аида и командир Радамес.

Действието в операта на Верди се развива в Тива и Мемфис по време на войната между Египетското царство и Етиопия, но тази година декор за представлението ще бъдат хилядолетните колони на храма на Хатшепсут в Луксор.

Историята на операта Аида и египетската връзка

През 1869 г. в Кайро отваря врати първата опера не само в Египет, но и в цяла Африка. За откриването й амбициозният управител на Египет Исмаил Паша поръчва на вече прочутия по онова време Джузепе Верди да напише специално произведение. Верди се съгласява и написва "Аида" по легенда, описана на древен папирус. Почти всичко за представлението е готово, но тъкмо когато декорите и костюмите трябва да тръгнат от Париж за Кайро, избухва Френско-Пруската война и важният багаж остава блокиран във френската столица. Така премиерата се забавя с две години, но въпреки това пожънва огромен успех, когато се провежда на 24 декември 1871 г. Самият Верди не успява да присъства на представлението - дори той не е могъл да се наслади на преживяването, което могат да си подарят истинските ценители тази есен.

Храмът на Хатшепсут - единствената жена фараон на Египет

Храмът на Хатшепсут в Луксор е една от най-грандиозните постройки, без която не минава нито едно посещеие на Луксор. Той е посветен на единствената жена фараон на Египет, Хатшепсут, която ако не от историята, познавате от холивудските мега продукции за мумии. Още приживе Хатшепсут започва строителството на храма, който остава важно място търсещите изцеление дълги години след това. И до днес по стените му могат да се прочетат издраскани от нечия отчаяна ръка молитви за здраве.

Как да бъдете сред зрителите на операта "Аида" в Луксор

През 2019 г. операта "Аида" ще се изпълни при храма на Хатшепсут в Луксор на 28 октомври. Режисьор на спектакъла е Микаел Щурм, в ролята на Аида е корейската оперна певица Сае-Кюн Рим, а белгийският тенор Миакел Спадакини ще представи Радамес. Диригент ще бъде украинката Оксана Линив. Билетите в различните категории са между 100 и 700 долара. За да се потопите изцяло в атмосферата на представлението, можете да го комбинирате с посещение на археологическите разкопки на Луксор и Карнак, с разходка из десетките зали на Музея в Кайро и почивка на брега на Червено море в Хургада.

>>> Вижте пълната оферта на организираното пътуване за операта "Аида" в Луксор ТУК.>>>

>
16 юли 2019 г.

Тагове

екзотика

концерти

музика

музикални събития

класическа музика

Забележителности наоколо

Избрани оферти