Начало / Статии / Статии - Египет

Луксор и старият зимен дворец - столицата на древноегипетското Ново царство и изискана викторианска почивка

Автор

/

Храмът на Карнак, изграждан в период от 1500 години, е едно от най-великите архитектурни постижения на всички времена. Че базиликата „Св. Петър“ в Рим и катедралата „Сейнт Пол“ в Лондон могат лесно да се поместят в неговите 400-декара с място за още осем други сгради от същия калибър става очевидно, когато застанете в средата на неговата страховита Хипостилна зала (18 000 м2), чиито 134 колони се извисяват на 24 м и върху всяка от тях могат да се поместят сто човека. Най-голямото религиозно светилище на древността, Карнак е свързван от една 3-километрова алея край Нил (по цялото протежение на която някога са се редели сфинксове) със своя двойник на юг, храмът Луксор.

Луксор - Египет

Град Луксор е разположен върху мястото на древна Тива, процъфтяващата столица на египетското Ново царство, когато тя е имала над един милион жители. Макар че коронните постижения на древноегипетската архитектура са на източния бряг на Нил, където слънцето изгрява, очарованието на Луксор продължава през реката на западния бряг. Тиванците изграждат Града на мъртвите, най-големия и най-прочутия некропол на древен Египет. От много царски гробници, изкопани в Долината на царете, само тази на Тутанкамон е останала непокътната. Туристите днес само могат тъжно да строят хипотези какво е изчезнало от ограбените гробници на по-мощни фараони като Рамсес ІІ. Гробницата със седем зали на съпругата на Рамсес, Нефертари, – повторно отворена през 1995 г. – в близката Долина на цариците, се смята от историците на изкуството за най-хубавата от тези, до които публиката днес има достъп, ярко и сложно изрисувана работа, извършена с любов и без оглед на разходите от фараона за любимата от четиридесетте му съпруги.


Разглеждането на Луксор може да бъде тежко и изморително: поръчайте да ви събудят при пукването на зората, което ще ви помогне да постигнете известна степен на уединение край руините, преди ордите туристи и жегата да пристигнат. След дълъг, прашен ден, оттеглете се в Стария зимен дворец. Заобиколете новото крило и питайте за стая в оригиналното крило на хотела (открито през 1886 г.) – по носталгични причини. Неговите високи тавани, гигантски гардероби, ориенталски килими и богато украсени кристални полилеи ви връщат назад в ранната епоха на британския империализъм. Градината в Стария зимен дворец, най-голямата и най-красивата в Луксор, се поддържа от десетина градинари на пълно работно време, благодарение на които тя със сигурност е най-приятното място за чай в града.

Къде: град, хотел. Луксор - 668 км южно от Кайро по Нил; 214 км от Асуан. Старият зимен дворец: Cornich El Nile Street.
Най-добро време: март-ноември.

 

>
13 септември 2010 г.

Тагове

дворци

кралски дворци

кулинарен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти