Начало / Статии / Статии - Египет

Долината на царете – гробището на фараоните

Автор

/

Този погребален комплекс в Египет е разположен близо до Луксор, на 600 км южно от Кайро по течението на река Нил.

Разкритите до днес 63 гробници в некропола Долина на царете са великото завещание на фараоните, които управлявали Египет по време на Новото царство.

Ключовото име е Тутанкамон. След като през 1922 г. Хауърд Картър открива гробницата на този млад фараон, некрополът Долина на царете, в който тя е намерена, добива известност и се превръща във фокус на вниманието на археолози и изследователи на историята на Древен Египет. В момента този район от пустинята, намиращ се на 600 км южно от Кайро на западния бряг на Нил, обхваща 63 гробници. Половината от тях принадлежат на фараоните от Новото царство, които избрали това място за свое царско гробище.

Мястото не е избрано случайно. Срещу него, на другия бряг на Нил, се намирала Тива, бляскавата столица на Новото царство. По онова време градът изместил дотогавашния център на властта Мемфис – столица на Старото царство и дом на монументалните пирамиди. За разлика от своите предшественици, фараоните, които управлявали между 1570 и 1085 г. пр.н.е., предпочели да отдалечат своите гробници от погребалните храмове, за да намалят рисковете от плячкосване. Днес тези величествени храмове, посветени на всеки фараон, могат да се видят по зелените урбанизирани брегове на реката. Самата Долина на царете, където са погребани фараоните, се намира на 5 км западно от реката, в пуста скалиста местност.

Подземно съкровище

Привидно обикновената, покрита с тръстика повърхност, крие наистина вълнуващи подземни тайни. Пласт от скали пази богатството на гробниците на фараоните и благородниците; управниците на Новото царство са заменили великолепието на пирамидите, в които били погребани техните предци, с тихия и скрит разкош на подземните погребални комплекси. Всички гробници имат сходен план: просторен вход, който води към шахта, преддверие с колони и стая със стълбове или царски покои, където фараонът бил положен в саркофаг за вечен покой.

Некрополът е разделен на две части – източна долина и западна долина. В западната долина има само 4 гробници – две, принадлежащи на Аменхотеп ІІІ (1390 ? 1352 г. пр.н.е.) и Ай (1327 ? 1323 г. пр.н.е.), наследил Тутанкамон, и още две, които са неидентифицирани. В източната долина има 59 гробници.

Най-старата, открита през 1899 г., е на Тутмос І, който управлявал между 1525 и 1512 г. пр.н.е. Последният фараон, погребан в некропола, бил Рамзес ХІ, последен цар от 20-ата династия, управлявал между 1099 и 1069 г. пр.н.е. Според археолозите най-добре проектираната гробница е тази на Сети І. Именно тук след откриването й през 1817 г. е намерена Литанията на Ре. Този погребален текст бил запазен само за благородниците и призовавал бога на слънцето като застъпник за починалия. От Рамзес ІV (1153 – 1147 г. пр.н.е.) насетне таваните на гробниците били украсявани с изображения от Книгата на мъртвите, които възпроизвеждали легендата за връзката между Слънцето и небесните тела.

Откриването на гробницата на Тутанкамон – една от трите в долината, които останали неограбени – се оказва повратна точка, тъй като предлага достъп до четирите стаи в галерията в техния оригинален вид, както били оставени след зазиждането на входа на гробницата. В нея се намирали също украшения, предмети, дрехи, саркофагът с тялото и съкровището – всички в оригиналния си блясък. Откритието било уникално. Но през 2005 г., 83 години след намирането й от Картър, точно когато се смятало, че няма да бъдат открити други погребения, група археолози влизат в недокосната до този момент галерия със седем запечатани саркофага.

Гробницата е наречена КV63 (инициалите са абревиатура на английското название на Долината на царете, а числото отговаря на последователността на откриване на гробницата).

Техники за запазване на телата

В гробницата са открити материали, използвани за запазване на телата, десетки гирлянди от сплетени цветя и други религиозни артефакти. Намерени са покрити със смола калъпи с формата на лицата на техните обитатели, саркофазите обаче били празни. Последвалите изследвания не само дават информация за естествените субстанции, използвани в процеса на балсамиране и обработка на тъканите, но също така пораждат съмнението, че майката на Тутанкамон също била заровена в гробницата. Това е една от загадките на древния некропол, която остава неразгадана, а има и още една: КV5, гробница, която все още е в процес на разчистване, може да се окаже най-голямата в долината. Последните изследвания сочат, че в нея са погребани много от 150-те деца, за чийто баща се смята Рамзес ІІ.

*

Снимките и текстът са от книгата „Най-големите чудеса на света“ на Книгомания.  

>
27 февруари 2018 г.

Тагове

любопитно

пирамиди

Забележителности наоколо

Избрани оферти