Начало / Статии / Статии - Египет

Хургада - какво да видите, ако отивате за първи път

Автор

/

От България до Хургада полетът трае около 3 часа и половина. Докато погледате облаците, пиете кафе и дремнете, сте сменили сезона от сива и студена зима на топло ориенталско лято. 

Хургада е място за тези, които обичат хубавите плажове със ситен пясък, топлото напомнящо на аквариум с цветни рибки море, но и за тези, които искат да видят парчетата хилядолетна история, разпръснати из цял Египет и до днес. Курорт за плаж и за интересни екскурзии. 

Снимка: iStock by Getty Images

Любопитно е, че Хургада започва да придобива сегашния си ваканционен вид с хотели и забавления за туристи чак през 80-те години на миналия век. Преди около век тук е имало селище на британските работници, добиващи петрол. За разлика от Шарм ел Шейх обаче, който и до днес е курорт, в който могат да се видят само туристи, Хургада е жив град, в който живеят местни хора, има библиотека, училища и други обществени сгради. Ако искате да видите животът на египтяните, излезте от хотела си и се отдалечете от крайбрежната зона. 

Хургада си има стар град, Дахар, където се издига най-голямата джамия Ел Мина с двете си ослепително бели минарета. Близо до нея се намира и коптската православна църква с познатите ни стенописи, витражи и библейски сцени. Ако искате да се заредите с пресни плодове, отидете на пазара, където ще откриете манго, папая, гуава и други екзотични вкусове. На рибния пазар се продава прясно уловена риба. Ако сте се настанили в хотел и няма как да си я пригответе, на място могат да ви я изчистят и изпекат или изпържат. 

Снимка: iStock by Getty Images

За разнообразие от заведения и магазини се разходете по главната пешеходна улица, която свързва стария град с марината на града. Край марината също е пълно със заведения и интересни барове и дискотеки. Хургада си има и мол с магазини, бързо хранене и забавления за деца. 

Снимка: iStock by Getty Images

В града има и Музей на пясъчните фигури (на открито) с десетки интересни скулптури от пясък, както и аквариум с 300 цветни риби. Всеки ден в 11 часа има зрелищно хранене на акулите. 

Можете да прекарате цялото си време в хотела си и да се наслаждавате на топлото море, басейните и атракционната програма. Много от хотелите в курорта, са със собствен плаж. Ако искате да се разнообразите, можете да се запишете на допълнителни екскурзии - разходки с лодка или катамаран, плаване до съседни острови, гмуркане, АТВ и джип сафари в пустинята, посещение на бедуинско селище и други. От историческото наследство на Египет, Луксор и Долината на царете са сравнително близо (около 5 часа с автобус в посока) и се предлагат като еднодневна екскурзия. Това пътуване си заслужава, защото ще ви срещне очи в очи с изкуството и гробниците на много от египетските фараони и храма в Карнак.

Снимка: iStock by Getty Images

Ако искате да видите и Кайро, пригответе се за дълги часове в автобус или вземете полет дотам.

Вижте актуални оферти за пътуване до Хургада!

>
21 септември 2023 г.

Тагове

екзотика

любопитно

полезно

романтични места

Забележителности наоколо

Избрани оферти