Начало / Статии / Статии - Египет

Екскурзия в пустинята: Шест горещи пясъчни дестинации

Автор

/

Пустините са едно от най-изумителните места по нашата планета - изпепеляващо горещи през деня и студени през нощта, с внушителни пясъчни дюни или всяващи страхопочитание скални пейзажи.

В пустиня можете да се разходите с камили, с джипове или АТВ, да карате сандборд (сноуборд в пясъка) и да разглеждате останките от древни цивилизации, а бедуинските селища са основна атракция за много посетители на пустинни държави.

Ако все още не сте стъпвали в пустиня, разгледайте нашите шест горещи пясъчни предложения.

Египет

Голяма част от територията на Египет е покрита от пясъците на Сахара, като изключение правят Средиземноморското крайбрежие и плодородната долина на река Нил. Тук можете да се включите в спокойно или приключенско пустинно преживяване, независимо къде сте отседнали - в Кайро, Хургада или Шарм ел Шейх. Точно сред пясъците археолозите продължават и до днес да откриват чудесата на Древен Египет.

Две места в Сахара заслужават специално споменаване, тъй като са различни от стандартната ни представа - Бялата пустиня и Черната пустиня. И двете се намират от западната страна на река Нил. Бялата пустиня е магическо място, на което природните стихии са оформили намиращите се сред пясъците ослепително бели скали в причудливи форми - гъби, дворци и кули. Черната пустиня пък ще ви изправи лице в лице с черни като катран конуси от вулканични скали, издигащи се сред дюните.

Вижте и предстоящи екскурзии и почивки в Египет.

Тунис

В Тунис ви очаква друга част от Сахара и още възможности за джип сафарита и преходи с камили - от час до няколко дни.

Локациите, които заслужават специално споменаване в Тунис, са тези, на които са снимани сцени от “Междузвездни войни” и които привличат хиляди посетители всяка година. Родното място на Анакин Скайуокър, Татуин, в реалния свят е град Татауин и околностите му в Тунис (от тунизийския град идва и името). Насред пустинята пък и до днес се издига изоставеният от екипа на филма декор за селото Мос Еспа на Татуин. Извънземните постройки са наистина впечатляваща гледка, особено след като пясъците на пустинята са започнали бавно да ги поглъщат.

Не пропускайте и град Матмата, където дори и днес част от жителите живеят в домове, вкопани в скалите.

Вижте и предстоящи екскурзии и почивки в Тунис.

Мароко

Мароко пази за вас още едно парченце от пъзела на Сахара, като можете да се запишете на тур в пустинята от всеки голям туристически град. Тук е раят на луксозните пустинни къмпинги в берберски стил, където леглата са от ковано желязо, матраците са удобни, а сутринта ще ви сервират закуска и кафе. На повечето места настаняването е направено да отговаря на очакванията и изискванията на западните туристи, но дизайнът и декорацията са взаимствани от берберите. Няма друга такава гледка като звездите над пустинята, на които можете да се полюбувате, преди да си легнете в луксозната шатра.

Вижте и предстоящи екскурзии и почивки в Мароко.

Дубай

Дубайската пустиня е раят за приключенски сафарита - тук можете да преживеете всичко екстремно или разточително (или и двете), свързано с големите пясъци - от турове с джипове, балон или АТВ през нощувки в луксозни шатри и туристически програми в бедуински селища. Можете да сте в пустинята за изгрева и закуска, можете и да завършите деня си с барбекю насред пясъците. В Дубай всичко е възможно.

Вижте и предстоящи екскурзии и почивки в Дубай.

Йордания

Уади Рум е легендарна с красотите си пустиня, в която има и пясък, и повечко скали. Тук можете да видите петроглифи - рисунки в скалите от древните набатеи. Това са същите набатеи, чиято столица Петра удивлява с красотата си (но тя се намира в планинска долина, а не в пустинята). Заради предимно скалистия си характер Уади Рум е достъпен за разходки не само с високопроходими автомобили и камили, но и с коне. Скалният мост Бурда е място, което непременно да включите в плановете си.

Вижте и предстоящи екскурзии и почивки в Йордания.

Израел

Освен религиозните места, добрите плажове и легендарния нощен живот, Израел има още един заек в шапката си - пустините и всички преживявания, които можете да откриете там. Освен стандартните джип сафарита в пустинята Негев (най-удобна за достигане от курортния град Ейлат) можете да направите преход с камили, да се спускате с рапел (в невероятния кратер Рамон), да отидете на нощно сафари, за да видите хищниците, които излизат на лов само тогава или да карате сандборд по пясъчните дюни. Ако сте почитатели на скалните формирования, отидете в Национален парк Тимна, където се издигат Соломоновите стълбове.

Вижте и предстоящи екскурзии и почивки в Израел.

Вижте актуални оферти за екзотично пътуване!

>
03 октомври 2022 г.

Тагове

екзотика

плажове

пустини

Забележителности наоколо

Избрани оферти