Начало / Статии / Статии - Египет

Шарм ел Шейх или Хургада - къде да отидем на почивка в Египет?

Автор

/

Искате много слънце, вълнуващо гмуркане и добри цени? Египет и крайбрежието на Червено море са точно в десятката.

Ако вече сте избрали държавата, но не можете да се спрете на конкретен курорт, подготвили сме бързо сравнение между двете звезди на египетския плажен живот - Шарм ел Шейх и Хургада, за да изберете мястото, на което ще се чувствате в свои води. 

Екскурзии на място 

И двата курорта са удобни изходни точки за допълнителни екскурзии, които ще разнообразят събирането на тен. И от двете места можете да се запишете на авантюри по залез с АТВ в пустинята, на плаване с лодка с прозрачно дъно, както и да откривате цветния живот на Червено море с гмуркане. И на двете места можете да се запишете в школи за гмуркане, които ще ви издадат сертификат PADI.

От Шарм ел Шейх можете да посетите Синайския манастир “Света Екатерина” (православна обител, построена от император Юстиниан Първи, където според библията Мойсей вижда горящия храст и разбира, че е избран за пророк).

Хургада е удобна локация за екскурзия до Луксор, Карнак и Долината на царете. От курорта се организират и круизи с лодка до Райския остров.

В търсене на типично египетското

Шарм ел Шейх е изграден специално като курорт и е повече фокусиран върху туризма и услугите за чужденци, докато Хургада се разраства около старо рибарско селце и има стар квартал (Ел Дахар), из който можете да се разходите, да пиете чай или кафе, да си купите пресни плодове или да се помотаете из традиционния пазар (сук).

Младежи, двойки или с деца?

И Хургада, и Шарм ел Шейх са подходящи за семейства с деца - повечето хотели имат детски кътове, големи градини и плажове с плитка вода. Почитателите на нощния живот биха харесали по-скоро Шарм ел Шейх в района на Наама Бей, където са концентрирани повечето клубове. 

Прилики между Шарм ел Шейх и Хургада

И в двата курорта има многобройни хотелски комплекси и ризорти от средна и висока категория (4 и 5 звезди), които обикновено разполагат със собствен плаж на брега на Червено море. В повечето хотели ползването на шезлонги, чадъри и всички забавления и спортни съоръжения в комплексите е безплатно. Плажните ивици са дълги, с фин пясък, а водата е кристално чиста.

Преди да резервирате Почивка в Хургада или Почивка в Шарм ел Шейх, проверете колко далеч се намира от центъра на града, тъй като някои се намират в покрайнините (Хургада има повече от 20 км плажна ивица) или извън него. Дори и да не сте в самия център, самите хотели обикновено имат всичко необходимо, а около тях винаги има магазини и сувенири.

Разгледайте актуалните оферти за Египет!

>
29 август 2023 г.

Тагове

екзотика

море

плажове

семеен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти