Начало / Статии / Статии - Израел

Кесария, Израел: град с много лица

Автор

/

Приблизително на средата на пътя между Хайфа и Тел Авив, Израел е приютил една от най-разноликите си дестинации - Кесария. 

Градът има стара част, пълна с уютни кафенета и ресторанти, национален парк с невероятни археологически разкопки и нова част с луксозни вили и един от най-добрите плажове в Израел

Любопитно за града е, че той е единственият в страната, който се управлява от частна организация, а не от кмет и общински власти. Причината за това е, че след образуването на Израелската държава, фамилията Ротшилд получава правото да ползва голяма част от земята за период от 200 години. Основана е фондация, която се притежава на 50% от Ротшилд и на 50% от Израел и която до днес поддържа Кесария с луксозните й жилищни комплекси и единственото голф игрище с 18 дупки в Израел

Национален парк Кесария

Снимка: iStock by Getty Images

Националният парк Кесария е едно от най-впечатляващите места, където да видите останки от някогашния живот на израелските земи. Реставрираното днес пристанище е построено от цар Ирод, римският управител на Юдея, преди повече от 2000 години и за времето си е било чудо на инженерната мисъл. Това е било едно от най-големите пристанища по средиземноморското крайбрежие - огромни кейове са се простирали навътре в морето, за да могат да поберат десетките кораби. 

Столетия по-късно кръстоносците пристигат тук и издигат масивна крепост, а османците превръщат мястото отново в жив град. 

В музея към парка ще можете да се потопите в мултимедиен разказ за историята на района, който ще ви пренесе в библейски времена. 

В националния парк има и възстановен амфитеатър, който е впечатляващ сам по себе си, но истински ще почувствате величието му, ако си вземете билет за някой от концертите и представленията, които се провеждат на сцената му всяко лято. 

Подводният музей

В рамките на националния парк има и подводен музей за почитателите на дълбокото синьо. Сложете си екипировката и се гмурнете сред руините на древния град Кесария, които лежат и до днес на морското дъно.

Вечеря с гледка към морето

Снимка: iStock by Getty Images

Зоната на пристанището на Кесария е най-доброто място, където да се спрете за прясна и вкусно приготвена морска храна. Тук има ресторанти за всеки вкус и джоб, като много от тях предлагат към богатите си менюта и разкошни гледки към Средиземно море. 

Новият град и плажът

Снимка: iStock by Getty Images

Новата част на Кесария се състои предимно от луксозни вили и комплекси, където местните прекарват летните месеци близо до морето. Плажът на града - Акведукт - се смята за един от най-красивите в Израел. Името си дължи на намиращия се в единия му край акведукт, който придава на пейзажа драматичност и необикновен чар. 

Вижте актуални оферти за пътуване до Израел! 

>
04 май 2022 г.

Тагове

археологически музеи

археология

архитектура

любопитно

национални паркове

полезно

стари градове

плажове

летен туризъм

забележителности

Забележителности наоколо

Избрани оферти