Начало / Статии / Статии - Испания

Кордоба – забележителности за начинаещи

Автор

/

Кордоба е изумителен град, в който в продължение на столетия християни, мюсюлмани и евреи са живеели ту в хармония, ту във войни и съревнование. Това е едно от най-добрите места, където да видите и осмислите колко шарен е светът, когато се забърка мишмаш от различни култури. Третият по големина град в Андалусия, Испания, е основан през 8-и век пр.н.е. Ето някои от основните забележителности в Кордоба, които да посетите, ако ви предстои да бъдете там за първи път.

Джамията

Джамията в Кордоба е най-старата и най-голямата запазена до днес джамия в Испания. Освен това от 13-и век вътре в джамията започва строителството на катедрална църква в чест на Дева Мария (и продължава чак до 17-и век). Крал Карлос V дал съгласието си за това необикновено строителство, но когато дошъл в града и видял красивата джамия, съжалил. Според легендата думите му били: „Построили сте това, което можете да построите където и да е, а сте разрушили това, което е единствено по рода си“. Сградата съчетава ислямски и християнски елементи, а наличието на християнски храм в джамия е уникално.

Крепост Алкасар

Крепостта Алкасар е използвана за отбрана още от римски времена, по време на арабското управление е дворец на халифа, а по-късно – кралска резиденция. Вътре са изложени археологически находки, открити при разкопки в Кордоба.

Римски мост и кулата Калаора

Този 250-метров мост с 16 арки е един от разпознаваемите силуети от Кордоба. В центъра му се издига статуята на архангел Рафаил, покровителя на града. В единия край на моста се издига кулата Калаора, издигната като отбранително съоръжение.

Синагога

Това е главната сред трите основни испански синагоги, която се намира на 500 м от джамията. След изгонването на евреите от Испания през 1492 г., е била часовникова кула и болница

Еврейски квартал

В Еврейския квартал между 10-и и 15-и век живеели евреи, а днес е най-посещаваното от туристите място, тъй като там се намират Синагогата, музеят на бикоборството, римският мост, старият мавритански пазар.

Дворец Мерсед

Дворецът Мерсед е една от най-впечатляващите барокови сгради в Кордоба. Не пропускайте мраморното масивно стълбище и богатата колекция от испанско изкуство, изложено вътре.

Музей на бикоборството

Този музей е разположен в сграда от 16-и век на Площада на биковете. Тук ще видите аксесоари и екипировка, които се ползват в това традиционно испанско забавление, и ще научите историите на легендарни за района бикоборци.

Вижте и най-добрите оферти за пътуване в Кордоба!

>
01 юни 2017 г.

Тагове

любопитно

романтични градове

романтични места

Забележителности наоколо

Избрани оферти