Начало / Статии / Статии - Испания

Мескита - най-голямата джамия в Иберия

Автор

/


900-те колони на „Мескита“ (La Mezquita) образуват гора от оникс, яспис, мрамор и гранит, увенчана от подковообразни арки на ивици от червен и бял мрамор. Прибавете декоративните мозайки и мазилки и пред вас е един от най-впечатляващите образци на испанската ислямска архитектура в Европа.

„Мескита“, Кордова, Андалусия, Испания

„Мескита“ е изградена като джамия от поредица емири между VІІІ и Х в., когато Кордова е седалището на Западния халифат и най-големият град в Европа. По-късно тя е частично разрушена и, през 1236 г., наново построена като катедрала.

За своето време Мескита е върховното ислямско архитектурно постижение на Запад, на което може да съперничи само джамията в Мека. Катедралата, която е непохватно разположена в нейния център днес, бледнее в сравнение, макар бароковите и махагонови църковни тронове от ХVІІІ в. да са едни от най- пищните в Европа. Дори императорът на Свещената Римска империя Карл V съжалявал, че е разрушил нещо „уникално“, за да отвори място за нещо „банално“.

Мавританското минаре превърнато в църковен шпил осигурява хубави гледки към старинните арабски и еврейски квартали долу, а едно кратко оттегляне в Двора на портокаловите дървета е толкова ароматно и освежаващо, както когато на него са се наслаждавали халифите за първи път.

Къде: Кордова, (418 км югозападно от Мадрид),  Андалусия, Испания
Най-добро време: целогодишно

Виж актуалните оферти за пътуване в Мадрид!

Виж още:

Екскурзия в Барселона

Екскурзия в Малага

Екскурзия във Валенсия

 

>
23 декември 2011 г.

Тагове

джамии

катедрали

любопитно

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти