Начало / Статии / Статии - Германия

С колело по Дунав – от Братислава до Пасау

Автор

/

Ако се чудите как да прекарате лятната си отпуска, ви предлагам да покарате малко колело. По-точно отделете седем дни и се насладете на прекрасната природа на Австрия. Може би не знаете, но може да прекосите Австрия от Братислава (Словакия) до Пасау (Германия) с велосипед, следвайки течението на Дунав. Дори да не сте се качвали на велосипед от гимназията, не се притеснявайте.

Маршрутът е изключително лек и е дълъг само 340 км. Ако разделите разстоянието на седем, то ще ви се налага да карате по по-малко от 50 км на ден. И още нещо, теренът е почти изцяло равнинен, така че няма да ви се налага да се борите с безкрайни наклони. Алпите са далече, дишайте.

Надявам се, че идеята не ви звучи прекалено налудничава и може би някъде у вас се прокрадва любопитство как точно преминава цялото пътуване. Тъй като отсечката, която ще преминете между Братислава и Пасау, е част от трансевропейския веломаршрут Евровело 6, тръгващ от френския бряг на Атлантическия океан и достигащ делтата на Дунав на Черно море, вие ще се движите основно по добре обозначени велопътеки. Всъщност през по-голямата част от пътя въобще няма да видите автомобили, тъй като велоалеите са далеч от автомобилните пътища и просто следват течението на реката.

Тръгвайки от Братислава, само след няколко километра неусетно преминавате в австрийска територия. Моментално навлизате в Националния парк „Донау Ауен“. Пътят през него е основно черен, но пък добре поддържан и преминава през гъсти широколистни гори. Запасете се добре с вода и лакомства, защото до Виена няма нито близки селца, нито магазинчета. За сметка на това има доста места, на които са поставени беседки и пейки. Седнете, починете, една вафличка ще ви дойде тамън. Отсечката между Братислава и Виена е около 60 км и е на сто процента равна. Няма да ви се наложи да изкачите нито един хълм. За Виена няма да обяснявам. Има хиляди статии изписани за австрийската столица. Но понеже ще сте велосипедисти, ще е добре поне да ви кажа, че във Виена има минимум четири къмпинга. Имайте предвид обаче, че в пика на летния сезон вероятността да са препълнени и да няма места е голяма. За това помислете за алтернативни варианти – хостел, хотел или пък Couchsurfing или Warmshowers.

Продължавайки на запад, навлизате в провинция Долна Австрия. И по двата бряга на Дунав пред вас постоянно изскачат замъци и катедрали от времената на Хабсбургите. Толкова са много, че е практически невъзможно да ги обиколите всичките. На около 80 км западно от Виена се намира град Кремс (Krems an der Donau), който практически се е слял със съседния Щайн (Stein an der Donau). За мен лично тези две населени места бяха много по-интересни от Виена, защото именно в тях можеш да усетиш духът на АвстрияТам ги няма огромните тълпи от туристи, няма ги белезите на огромните градове като моловете и модерните сгради, но има малки затънтени улички с уютни кафенета, предлагащи местните сладкарски изделия, има автентични бирарии току под стените на замъка, има стари каменни катедрали издигащи се над останалите сгради. Отделете повече време на Кремс и Щайн, няма да съжалявате. Къмпинг в Кремс има. Точно до пристанището, където спират туристическите корабчета. Разполага с обща кухня, Wi-Fi и като че ли за удобство на преминаващите, до него има голям супермаркет.

Понеже колоезденето и виното вървят ръка за ръка още от време оно, в следващите километри вие се озовавате в рая. Между Кремс и град Мелк (на 36 км западно от Кремс) се намира долината Вахау, известна със своите лозови насаждения. Докато въртите педалите, ще преминете през десетки селца, всяко от които е гордо със своето вино. Отбийте се в някоя изба и се насладете на наситения вкус на местните сортове, ще ми благодарите по-късно. Отсечката между двата града изобилства от леки изкачвания и спускания, но ви обещавам, че въобще няма да ги забележите.

На запад от Мелк теренът отново преминава в основно равнинен. Не се шашкайте, ако на места знаците EV6 сочат в различни посоки. Районът в изключително популярна дестинация за велосипедисти от целия свят и пътната мрежа е добре развита. В дадени участъци от маршрута има велоалеи и от двете страни на Дунав, така че имате избор къде да се движите. Колкото по на запад отивате, толкова повече броят на фермите ще се увеличава за сметка на винарските изби. Но не се натъжавайте, а извлечете максимума от ситуацията.

Докато бях в къмпинга в Кремс, се запознах с един италианец, Никола. Никола също беше колоездач и ми каза, че ако попитам в някоя ферма за мляко или сирене, ще ми дадат. Реших да пробвам и някъде из малките семейни ферми спрях и поисках чаша мляко. Естествено имах намерението да си платя. Та чукам аз на дървената врата на една спретната и накичена с цветя австрийска къщурка и пред мен изскача ухилена жена на средна възраст. Не говореше английски, но на развален немски успях да й обясня, че ще се радвам, ако мога да опитам от млякото, което произвежда. В отговор получих не просто чаша прясно мляко, а домашен хляб, сирене, кашкавал и масло. Дамата категорично отказа да вземе пари от мен. Изпрати ме до края на оградата и така си тръгнах хем сит, хем благодарен, хем радостен от великолепната среща. Така стават работите в Австрия - с усмивка и с блага дума. Опитайте и вие, няма да ви откажат.

Някъде около градчето Хиршенау ще прекосите границата между Долна и Горна Австрия. Независимо от името си Горна Австрия не е нито по-хълмиста, нито по-трудна за вас колоездачите. Обърнете внимание на китните градчета като Грайн и Санкт Никола (Sankt Nikola an der Donau). Гостилниците могат да ви изненадат с питателни кулинарни изкушения, а понеже вие ще сте гладни по подразбиране, един стек с картофки ще ви се стори манна небесна. А да, бирата също ще ви се услади. Като стана въпрос за бири, австрийските не отстъпват по нищо на германските. На мен любима си ми остана Zwettler.

Въртейки педалите сами и по-често в компанията на хора всякакви, стигате до малкия град от селски тип Ау (Au an der Donau). Задължително останете в местния къмпинг поне за една нощ. Условията са страхотни, а интернет покритието обхваща цялата територия на огромния къмпинг. Колкото и да ви звучи странно, на повече места интернет има само на рецепцията… Точно в Camping Au an der Donau срещнах възрастна двойка, пътуваща с кану по течението на Дунав. Симпатичните пенсионери отиваха на гости на децата си във Виена, ей така с лодка, ‘щото е готино и ‘щото могат. Точно от разни такива луди глави ще научите най-ценните уроци, не само за пътя, а за живота като цяло. Иначе вечерта съвсем спокойно си пийте биричката, присламчвайки се към групичката младежи с китари, наобиколили лагерния огън. Абе в тоя къмпинг всичко е като на кино. Още по-готиното е, че е само на 30 км от Линц, столицата на Горна Австрия.

А в Линц работи за гледане много – кеф ти катедрали, кеф ти зоологическа градина, има и ботаническа градина, има и корабостроителница. Град голям, все ще си намерите нещо, което да ви се хареса. Излизането от Линц е малко тегаво и не се шашкайте, ако изгубите реката от поглед за няколко километра. Понеже релефът е доста хълмист, на места не е прокаран път до речното корито. Иначе като цяло въпреки планините около вас вие се движите основно до самата вода, така че няма да ви се налага да се катерите кой знае колко. Хубавото е, че докато стигнете до Линц, вече ще ви е писнало от равния релеф и сега планините ще ви разнообразяват гледките. Даже тук е по-готино, защото поради някакви неизвестни за мен причини има огромна популация на лебеди. Карате си колелото, разминавате се с други като вас, корабчетата минават, туристите ви снимат от палубата и ви се чудят на акъла, а вие си въртите педалите, гледате си лебедите и хич не ви пука.

Тъй като корабчетата спират почти навсякъде, където има пристанище, австрийците са се погрижили никой да не остане гладен. Капанчета под път и над път, вурстчета с пържени картофки и бира ще ви се вържат около 7 евро, ама вие ще сте гладни и даже няма и да гледате към цените.

Почти стигнахме в Германия. Добутате ли го до Енгелхартсцел да знаете, че ви остават има-няма 30 км до Пасау. Придържайте към левия (южен) бряг на Дунав и влизате директно в града, където се събират трите реки – Дунав, Илц и Инн. Отделете повече от един следобед на Пасау. Дори един ден няма да ви стигне да разгледате всичките му прелести. Съвсем спокойно може да започнете от катедралата „Свети Стефан“ в стария град. Докато сте в стария град що не вземете едно корабче и да се пуснете малко по реката? Екскурзоводът ще ви разкаже истории за чудо и приказ. На северния бряг на Дунав се издига музеят Оберхаус, който си е оригинален замък от 13-и век.

Общи съвети:

Като общи съвети бих ви препоръчал да не бързате, спирайте и разглеждайте всичко, което ви е интересно. Бъдете любопитни, питайте и разпитвайте местните, те ще ви разказват с мерак. В повечето населени места има инфо центрове, откъдето можете да си вземете безплатна карта на околността заедно с всичките й салтанати – кафенета, ресторанти, забележителности и разбира се, велосипедни и туристически маршрути. Ако ви искат пари си тръгнете и спрете в следващото градче, там ще ви дадат същата карта без пари. Като цяло карта няма да ви е необходима, защото маршрутът е добре маркиран, а и реално Дунав е сам по себе си достатъчен ориентир.

И като за финал – оставете се пътят да ви води.

Полезни линкове:

- https://www.couchsurfing.com/ - сайт за настаняване

- https://www.warmshowers.org/ - също сайт за настаняване, но посветен на велосипедисти.

- https://www.eurocampings.co.uk/ - база данни за къмпингите в Европа. Полезен е, когато не сте сигурни къде е най-близкият до вас къмпинг.

- https://www.camping.info/ - практически същото като Eurocampings. Има и версия на български - https://bg.camping.info/kampingmesta

- https://www.tripadvisor.com/ - Помага ви да откриете най-близките места за хранене, забавление, настаняване и т.н.

За сега толкова, като се върнете вие ще разказвате.

>
20 март 2018 г.

Тагове

велотуризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти