Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Забележителности - Бари

Старият Бари (Bari Vecchia)

Старата част на Бари (Пулия) е едно от най-фотогеничните места в града. Тесните улички се пресичат под всякакви ъгли, над главите ви ярко боядисаните и изглеждащи леко западнали сгради сякаш ще се докоснат по високите етажи, а от прозорците виси пране буквално над улиците. 

Базилика Сан Никола (Basillica San Nicola)

Намира се на площад в Стария Бари. Внушителното здание е на почти 1000 години и блести на слънце със златния си купол. В криптата на храма се пазят мощите на Сан Никола.

Нормански замък на Бари (Castello Normano Svevo)

Замъкът на Бари е норманска крепост, издигната през 1131 г. от краля на Сицилия Рожер II. Ровът, който го обикаля от всички страни освен откъм морето, е запазен и до днес. Сградата е превърната в изложбени пространство със сменящи се експозиции. 

Катедралата на Бари Сан Сабино (Cattedrale di San Sabino / Duomo di Bari)

Катедралата Сан Сабино е главният храм на града и пример за романска архитектура. Издигната е в края на 12-и век върху руините на по-ранна византийска църква. 

Операта Петруцели (Teatro Petruzzelli)

Това е четвъртата по големина оперна сграда в Италия, която си заслужава да минете поне отвън. Сградата е поръчана от братята търговци Петруцели и е завършена през 1903 г. Освен за опера и балет, сградата се ползва и за големи концерти - сред световните звезди, изнасяли концерти в нея, са Франк Синатра, Лайза Минели и Лучано Павароти. Информация за билети и програма: www.fondazionepetruzzelli.com

Прочетете и подробна статия за забележителностите в Бари. 

Прочетете статия за най-интересните градчета около Бари.

 

Забележителности около Бари