Забележителности - Барселона

Едно от основните предимства на Барселона са многото забележителности. Архитектът, дизайнерът, футболният фен, историкът, градският администратор – всички те могат да видят по нещо. Посещението на Саграда Фамилия, Каса Мила, Каса Калвет е задължително, когато сте в Барселона.

Сaграда Фамилия (Sagrada Familia)

Една от най-уникалните сгради в света. Строежът й започва през 1882 г. по проект на архитект Антонио Гауди. Всъщност работата на Гауди може да бъде видяна из цяла Барселона. Строежът на катедралата спира през 1926 г., когато Гауди умира. По време на строежа на Саграда Фамилия Антонио Гауди е толкова обзет от строежа на храма, че заживява в постройка в близост до него. Преди смъртта му е построена само една от кулите на храма, които по план са 12. Досега са построени общо осем. Строежът й се финансира от частни дарения, предвижда се до 2032 г. Саграда Фамилия да бъде завършена.

Адрес C. Mallorca 401

Уебсайт: www.sagradafamilia.org

Ноу Камп (Nou Camp)

Футболен клуб Барселона е много повече от клуб. Понякога се усеща сякаш той носи гордостта на цялата нация на раменете си. Дори и тези, които не се интересуват от футбол, ще харесат посещението на стадиона и музея. Прочетете повече за Ноу Камп.

Адрес: Avinguda d’Arístides Maillol

Уебсайт: www.fcbarcelona.com/tour/buy-tickets

Ла Педрера или Каса Мила (La Pedrera; Casa Mila)

Ако нямате време да посетите всичко, свързано с работата на Гауди, посетете поне това място. Строежът на сградата е възложен на Антонио Гауди от индустриалеца Пере Мила. Нито една от стените на жилището не е права, фасадата на сградата е вълниста с множество железни балкони, различни един от друг. Прочетете подробна статия за Каса Мила. 

Адрес: Provença 261-265

Макба (MACBA)

Оставете за малко натоварените улици и посетете Музея на модерно изкуство, където ще видите испанско и каталонско изкуство от 20-и век.

Адрес: Plaça dels Àngels, 1

Уебсайт: www.macba.es

Дворец на каталунската музика (Palau de la Música Catalana)

Не е точно като архитектурата на Гауди, но тази концертна зала, построена преди сто години от Доменек Монтанер, представя много от модернизма. Дворецът е от значение не само за каталунското музикално наследство, но като цяло за музиката. Прочетете повече за Двореца на каталунската музика.

Адрес: C/ Palau de la Música 4-6

Музеят Пикасо

Съединяването на дворец от ХІІІ в. с друг от ХІХ в. осигурява красива среда за един от най-интересните испански музеи, задължително място за почитателите на Пикасо. Като се почне от детските скицници и драскулки тук и там на деветгодишния художник (роден в Малага през 1881 г.), музеят осигурява рядката възможност да се проследи еволюцията на Пикасо като художник, особено в неговите ранни творби. Прочетете повече за Музея Пикасо.

Уебсайт: www.museupicasso.bcn.cat

Санта Мария дел Мар (Santa Maria del Mar)

Най-красивата църква в града и вероятно най-добрата каталунска готическа постройка, с малко по-изчистена архитектура от обичайната готическа. Църквата създава усещането за обемност и богатство, личащо от фините стълбове и богато украсените куполи.

Адрес: Plaça Santa Maria 1

Парк де Колсерола (Parc de Collserola)

Зелената част на града. Веднага след края на града има парк с площ от 8000 хектара – 22 пъти по-голям от Сентрал Парк в Ню Йорк, както управниците му обичат да изтъкват. В него има всичко – от прекрасни градинки до луксозни хотели, но преди всичко големи свободни зони, в които може да почивате или да карате колело. До самия парк може да се стигне само с влак: от гара Каталония  (Catalunya Station) вземете влака до Тераса (Terrassa) или Сабадел (Sabadell) и слезте на Байксадор де Валвидрера (Baixador de Valvidrera). Близко до спирката има информационен център на парка.

Адрес: C/l’Església 21

Уебсайт: www.parccollserola.net

Аквариумът на Барселона (L'aquarium Barcelona)

Акулите са звездите на този средиземноморски аквариум. Той е разположен на края на булевард Ла Рамбла и е много близо до центъра на града.

Адрес: Moll d’Espanya del Port Vell

Уебсайт: www.aquariumbcn.com

Парк Гюел (Parc Güell)

Паркът Гюел е градина с архитектурни елементи, която е разположена на хълма Eл Кармел. Проектирана е от великият испански архитект Антонио Гауди. Построена е от 1900 до 1914 г . и е част от историческото наследство на ЮНЕСКО. Входът е с билети. Прочетете подробна статия за Парк Гюел.

Побле Еспаньол (Poble Espanol)

Побле Еспаньол е архитектурен музей, разположен в един от най-емблематичните райони на Барселона, недалеч от фонтаните Монтжуик. Архитектурният комплекс представя архитектурни стилове от цяла Испания, като е изграден във формата на селце с къщи, ателиета, ресторанти и магазинчета. Идеално място за семейства с деца. Прочетете подробна статия за Побле Еспаньол.

Уебсайт: www.poble-espanyol.com

Национален музей на изкуствата  (National Art Museum of Catalonia)

Национален музей на изкуствата е музей на визуалните изкуства в Каталония, който се помещава в Националния дворец. Дворецът е построен през 1929 г. заради проведеното тогава световно изложение. Прочетете повече за Национален музей на изкуствата.

Катедралата на Барселона (Cathedral of Santa Eulalia)

Катедралата Св.Еулалия или Катедралата на Барселона е готическа катедрала, която е и седалище на архиепископа на Барселона. Катедралата е строена в периода от XIII в. до XV в. Прочетете подробна статия за Катедралата на Барселона.

Триумфална арка (Arc de Triomf)

Триумфалната арка e построена за световното изложение през 1888 г. Тя е творение на архитекта Йосеп Виласека и Казанова. Построена от червени тухли в мавритански стил. На предният фриз има надпис „Барселона приветства всички нации“, на задния фриз пише „Възнаграждение“. Прочетете повече за Триумфална арка.

Площад Каталуния (Plaça Catalunya)

Площад Каталуния е голям площад, намиращ се в централната част на Барселона. Той се счита за центъра на Барселона. Самият площад е пресечна точка на няколко по-известни булеварди като Ла Рамбла, Рамбла де Каталуния, де Грация и др. Прочетете повече за Площад Каталуния.

Статуята на Колумб (Columbus Monument)

Статуята на Колумб е 60-метров паметник на Христофор Колумб. Паметникът е построен за световното изложение в Барселона. Намира се на края известната улица Ла Рамбла. Научете повече за Статуята на Колумб.

Болница на Св. Кръст и Св. Пол (Hospital de la Santa Creu i Sant Pau)

Болницата на Св. Кръст и Св. Пол  е комплекс, построен в периода 1901 – 1930 г. и е творба на модерниста Луис Доменек и Монтанер. Тя е вписана в списъка за историческо наследство на ЮНЕСКО. Прочетете повече за болницата на Св. Кръст и Св. Пол.

Зоопаркът на Барселона

Посетете този отлично поддържан зоопарк с повече от 7000 животни от всички краища на света. Едни от най-посещаваните обитатели на парка са червените панди, хипопотамите, леопардите и горилите. 

Уебсайт: www.zoobarcelona.cat

Парк Тибидабо

Удивителен парк за семейства, който съществува вече сто години. Разположен е на най-високото място в града, откъдето се разкриват красиви гледки.

Уебсайт: www.tibidabo.cat

Турове из Барселона със сегуей

Двучасова разходка из града с футуристично и екологично превозно средство. Туровете са за ограничен брой хора. Може да разчитате на лично обслужване и запомнящо се преживяване.

Уебсайт: www.barcelonasegwayglides.com

Полети край Барселона с балон

Насладете се на полет с балон с горещ въздух на каталунския пейзаж – магическо и незабравимо приключение. Отдайте се на чувството на свобода и безметежност, докато се носите из зашеметяващи гледки на височина от 1000 м.

Уебсайт : www.ballooning.es

Тур с колела с дебели гуми (фатбайк)

Това е един от най-добрите начини да разгледате всички забележителности из града. Този тур ще ви отведе там, където автобусите не могат и ще ви спести много време от разходките пеша.
Уебсайт: www.fattirebiketours.com

Аквапарк Фантазия

Един от най-добрите аквапаркове в Испания. Има 23 атракциона, 3 басейна, мини голф игрище и зони за почивка. Над 10 000 кв.м. зелени площи и над 900 маси за пикник.
Уебсайт: www.illafantasia.com

Каталуния в миниатюри (Catalunya en Miniatura)

Това е най-голямото изложение на миниатюри в света и единственото в Испания. Запознайте се с монументите, сградите и големите постижения на Каталуния, но в умален модел.
Уебсайт: www.catalunyaenminiatura.com

Музей на науката CosmoCaixa

Този огромен музей предлага на деца и възрастни лично да проведат десетки химични, математически, физически, технически и какви ли не експерименти. Има и планетариум. Тук можете да прекарате часове без да сте усетили как е минало времето. 

Адрес: Carrer d'Isaac Newton 26

Уебсайт: www.cosmocaixa.com

G Experiencia

Този мултимедиен спектакъл ще ви пренесе в главата на Гауди, като се опита да обясни какво е впечатлило гения в 4D. Интерактивни стени с информация на 9 езика обясняват творчеството на Гауди по увлекателен начин.

Уебсайт: www.gaudiexperiencia.co

Забележителности около Барселона
Свързани Пътеписи за Барселона
БАРСЕЛОНА - ФРЕНСКА РИВИЕРА - ПРОВАНС
от 859 лв.
БАРСЕЛОНА - ФРЕНСКА РИВИЕРА - ПРОВАНС
7 нощувки
Автобус
БАРСЕЛОНА - ФРЕНСКА РИВИЕРА - ПРОВАНС
от 859 лв.
БАРСЕЛОНА - ФРЕНСКА РИВИЕРА - ПРОВАНС
7 нощувки
Автобус