Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Забележителности - Белград

Всичко в областта между Калемегдан, улица „Кнез Михайлова” и улица „Скадарска” си заслужава да се види и е най-добре да обходите района пеш, това е ядрото на Белград!

Парк Калемегдан и Белградската крепост 

Някога това място е било важно укрепление, а днес служи като парк. Входът е откъм „Кнез Михайлова” и предлага красиви гледки, особено при залез слънце. Състои се от паркови алеи и ясно различими останки от крепостни съоръжения, разделени на горна и долна крепост. Тук има няколко кафенета, игрища за тенис и баскетбол, музеи и обсерватория. Разгледайте точката на сливане между Сава и Дунав, както и емблематичната статуя „Победник”.

Площад Република

Това е основно място за срещи в Белград и се намира точно до статуята на Михайло Обренович и важни сгради като Народния театър, Националния музей и пешеходната улица „Кнез Михайлова”, която води към крепостта и парка Калемегдан.

Улица Скадарлия

Това е пешеходна зона, пълна с ресторанти и кафенета в духа на бохемския Стари Белград. Тук може да откриете живи изпълнения на стари градски песни. Улицата е павирана, така че подбирайте разумно обувките си! Скадарлия никога не спи - не е случаен фактът, че през годините из ресторантите в района са били Алфред Хичкок, Джими Хендрикс и още куп знаменистости. Сред най-легендарните кафани (заведения) в Скадарлия са Šešir moj, Tri šešira, Dva jelena, Zlatni bokal, Ima danaи Dva beli goluba. Прочетете подробна статия за улица Скадарлия в Беглрад.

Улица „Краля Милана”

Тук ще откриете забележителности като Стария дворец, построен през 1881 г. и днес седалище на общината; Белия дворец, старо благородническо имение, както и Новия дворец, построен в началото на ХХ в., днес служещ като седалище на президента. Срещу Стария дворец може да видите и сградата на сръбския парламент.

Историческия квартал Гардош,

Посетете този исторически квартал, който е запазил културния си облик с тесни улички, стари къщи и църкви. Той е разположен на хълм, на чийто връх се издига кулата „Сибинянин Янко”, откриваща великолепни гледки към Сава и Белград. Тук ще откриете приятни заведения. Намира се Земун - някога отделно градче, а днес любима част от Белград заради оживения си кей със заведения и увеселителен парк.

Музеят на Никола Тесла

Не пропускайте една от задължителните спирки за тези, които се интересуват от наука. Намира се в центъра на Белград, в красива вила от 1929 г. и в съответствие със завещанието на Тесла пази всичките му вещи, преместени в Белград през 1951 г. Ще видите оригинални негови книги, списания, чертежи, документи, снимки и макети. Информация за адрес, работно време и цени на билети за музея вижте на сайта му тук: nikolateslamuseum.org

Катедралният храм Свети Сава 

Това е най-голямата сръбска православна църква, построена на няколко етапа, започвайки от 1935 г. Намира се на улица „Славия”. Прочетете повече за храма Свети Сава.

Националният музей

Сред творците, чиито редки произведения се намират в националния музей, са Матис, Рембранд, Пикасо, Роден, Реноар, Дега, Сезан, Моне и много други. Музеят се гордее със своята френска, италианска, японска, руска колекция, както и с произведенията в стил кубизъм. Прочетете повече за Националния музей.

Църквата Свети Марко

Това е друга известна църква. Строена е между 1931 г. и 1940 г. и се намира в близост до сградата на парламента. Погледнете също така и старинната Съборна църква, строена между 1837 и 1840 г., която е богато изрисувана.

Сливането на Сава и Дунав

Разположението на Белград при сливането на реките Сава и Дунав ви дава много възможности за плаване. Самото място на сливането е едно от най-посещаваните места в Белград. Намира се точно под крепостта и до Големия военен остров - парче непокътната природа. По бреговете на реките има много плаващи заведения - ресторанти, кафенета и клубове, които никога не спят.

Ада Циганлия

Не пропускайте най-посещаваната лятна курортна зона в Белград. Някога е била остров, а днес е полуостров с езеро, заобиколено от 7 км плажна ивица с отличие син флаг. Лятно време Ада Циганлия заприличва на отделен град с до 300 000 посетители дневно през уикендите, които идват тук да съберат тен, да потичат, да спортуват или просто да се насладят на разхлаждащ коктейл в жегата.

Кулата Авала или Авалската кула

Намира се на 16 км от центъра на Белград в Авалската планина. Построена е като монумент на незнайния воин на мястото на по-ранна крепост. Отворена е за посещения от април до октомври. Информация за работно време и цени вижте на сайта й тук: avalskitoranj.rs

Националният театър

Изпълнен е в стил ренесанс. В него се изпълняват драма, опера и балет. Освен за различни постановки, театърът се използва за благотворителни балове и концерти. Прочетете повече за Националния театър в Белград.

Забележителности около Белград
НОВА ГОДИНА 2021 В CROWNE PLAZA DELUXE & SPA HOTEL 4* БЕЛГРАД
от 290 лв.
НОВА ГОДИНА 2021 В CROWNE PLAZA DELUXE & SPA HOTEL 4* БЕЛГРАД
2 нощувки
Собствен превоз
НОВА ГОДИНА В CITY HOTEL 4****, БЕЛГРАД
от 290 лв.
НОВА ГОДИНА В CITY HOTEL 4****, БЕЛГРАД
3 нощувки
Собствен превоз
НОВА ГОДИНА 2021 В CROWNE PLAZA DELUXE & SPA HOTEL 4* БЕЛГРАД
от 290 лв.
НОВА ГОДИНА 2021 В CROWNE PLAZA DELUXE & SPA HOTEL 4* БЕЛГРАД
2 нощувки
Собствен превоз
НОВА ГОДИНА В CITY HOTEL 4****, БЕЛГРАД
от 290 лв.
НОВА ГОДИНА В CITY HOTEL 4****, БЕЛГРАД
3 нощувки
Собствен превоз