Бенидорм

За града

Оферти

Статии

Бенидорм / Benidorm

Бенидорм (Benidorm) е пристанищен град в провинция Аликанте в автономната област Валенсия. Бенидорм е едно от най-популярните курортни селища в Испания и е част от Коста Бланка. Градът е известен още като „Манхатън на Испания“ или „Бенийорк“ заради многобройните си високи хотели и блокове с ваканционни апартаменти, които често на повече от 25 етажа.

Бенидорм е популярен с нощния си живот. Има барове и клубове, концентрирани в центъра на града, а безплатните кабаре представления (от 21 часа до ранните часове) го отличават от подобни курорти. Градът има три основни плажа - Леванте (Levante), Пониенте (Poniente) и Мал Пас (Mal Pas). Всяко лято от 1959 г. се организира международен музикален фестивал Бенидорм – чрез този конкурс Хулио Иглесиас, Рафаел и Дуо Динамико са станали известни. По бреговете на града има и забавления за цялото семейство – това са трите увеселителни парка - "Terra Mitica", "Aqualandia" и "Mundomar".

На практика Бенидорм е подходящ за посещение през цялата година, тъй като температурата рядко пада под 18 градуса.

Важна информация

Население: 67 600 души

Валута: Евро (EUR)

Спешен номер: 112

Туристическа информация: В Бенидорм има три туристически офиса, откъдето можете да получите информация и безплатни карти на района. Целогодишно е отворен туристическият офис в стария град, а останалите работят само в пиковия сезон.

Здраве: Денонощна аптека в Бенидорм: Jaime Deslandes Avenida Mediterraneo, 38 - Edificio Dunes. Тел. +34 96 681 2608

Интернет страници за Бенидромwww.benidorm-spotlight.comwww.benidormguide.org

Сигурност: Внимавайте за джебчии, особено по време на пазара в сряда и неделя. Не оставяйте вещи в празни автомобили и прибирайте ценните си вещи в сейф.

 

Транспорт

Летище

Най-близкото летище е Аликанте (Alicante). Оттам има директен автобус до Бенидорм на компанията Alsa (Уебсайт: www.alsa.es) почти на всеки кръгъл час. Цената на еднопосочен билет е 8 евро, а пътуването трае 50 минути. Ако вземете такси, имайте предвид, че по принцип тарифата трябва да е фиксирана, но много често зависи от времето на денонощието, броя на пътниците или броя на куфарите. Като цяло трябва да платите около 60 евро.

Уебсайт:  www.aena.es

Градски транспорт

Градът има отлична автобусна мрежа, която работи до полунощ. 

Влак

Гарата на Бенидорм се намира в западния край на града, на около 2 км от центъра, и го свързва с Аликанте (пътуването трае около 1 час 10 мин.), откъдето можете да се прехвърлите за много други градове в Испания, както и да се прекачите на скоростен влак за Франция. Трябва да използвате баркода на билета си, за да излезете от гарата. 

Уебсайт: www.renfe.com

Автобус

Автогарата също се намира в западния край на Бенидорм. Оттам тръгват регионални автобуси, както и международни, включително и за България.

Ферибот

Можете да се качите на ферибот от съседния град Дения за Ибиса и Майорка.

Уебсайт: www.balearia.com

Заведения

В града има над 1000 заведения за хранене. Най-добрите ресторанти и тапас барове са в района на стария град. Там можете да се насладите на испанска, английска, холандска, алжирска и френска кухня. Непременно опитайте прочутите вина от долината Халон, както и испанската шунка (хамон). 

Заведенията, предлагащи алкохол, също са стотици и ще намерите много промоции - happy hour, 3 на цената на 2 и др. Има много британски пъбове, в много заведения на огромни екрани се гледа футбол.

За актуални събития в Бенидорм: www.benidorm-spotlight.com

Шопинг

В Бенидорм можете да купите евтини изделия от кожа през цялата година. По време на Фиестата и през юли/август посетете занаятчийския пазар, откъдето можете да си вземете местни сирена и други храни, както и глинени съдове, бижута и картини. В сряда и неделя има голям пазар. 

Забележителности

Тъй като Бенидорм е строен като курорт, има преди всичко места за забавление и почти нищо за любителите на културата. За разходка в "истинската" Испания, посетете с автобус или кола някое от близките градчета - Алтеа има чудесен изглед към планината, а Гуадалест - уникален стар град с къщи на над 400 години. С автобус за час и половина ще стигнете до Валенсия. Друг добър маршрут е през Финестрат (на 9 км от Бенидорм) и Калпе (Calpe) към долината Халон (Jalon), прочута с лозята си.

Стария град

Докато сте в Бенидорм, не пропускайте да се разходите из тесните улички на Стария град край замъка. 

Островът на пауна

Ще стигнете до него само за 10 минути с лодка (има лодки приблизително на всеки кръгъл час). Нарича се така заради птиците, които го обитават, а водите около него са защитена акватория.

 

Събития

Февруари

Фестивалната година в Бенидорм започва с прочутия карнавал, по време на който можете да се насладите на музика, танци и състезание за костюми. Заслужава си да отскочите и до каранвала в град Аликанте (на 45 км от Бенидорм).

Март

През март се провежда цветен фестивал, посветен на откриването на кораб на плажа Пониенте през 1740 г. През този месец се провежда и Пролетният фестивал на Валенсия (също в Бенидорм).

Май

Cruces de Mayo или Кръстовете на май е фестивал, по време на който целия град се изпълва с кръстове, покрити с цветя. Има, разбира се, музика и улични партита.

Юни

24 юни е денят за палене на огньове на открито в чест на Св. Йоан (на испански - Сан Хуан).

Септември

През септември пищен тридневен фестивал отбелязва изгонването на маврите от Иберийския полуостров през 1492 г. Провежда се екзотичен парад на "християни" и "маври" в лъскави костюми.

Ноември

През ноевмри се провеждат най-важните за жителите на града празници - Las Fiestas Patronales - или празниците на патроните на града - апостол Яков (на испански - Хайме) и Света Богородица. Провеждат се многобройни състезания, има много храна, вино и танци.

Забележителности около Бенидорм

Избрани оферти