Женева

За града

Оферти

Статии

Женева / Geneva

Не, Женева (Gen?ve, Geneva) не е столицата на Швейцария, както може би си мислите. Този шикозен, лъскав, космополитен град, разположен на брега на едноименното езеро, всъщност е третият по големина в Швейцария и има зашеметяващо международен пулс: 43.3% от населението е от целия свят. Градът изобилства от музеи, отлични културни мероприятия и може да се каже, че разположението му е просто идеално за скок от Швейцарските във Френските Алпи.

Женева е един от най-важните градове в международната дипломация - тук се намира първата централа на Международния червен кръст; макар ООН да премества централата си в Ню Йорк, и до днес запазва силно присъствие в града чрез множеството си дъщерни организации

Наслаждаваща се на слънчевите лъчи и спокойното си разположение на брега на Женевското езеро, Женева е заредена със собствения си дух на стил и любов към приключенията. Интерес представляват Фонтанът в езерото - най-големият фонтан в Европа; часовникът от цветя - символ на часовниковата индустрия за града, чиито 6000 цветя се подменят всеки сезон; катедралата "Сен Пиер" - смесица от романски, готически и неокласически стил, в която е проповядвал реформаторският лидер Жан Калвин; монументът "Брунсуик"; Паметникът на реформаторите; статуята на ген. Дуфор, монументът на оръдията; музеите на архитектурата, историята на изкуствата, часовниците “Патек Филип”; островът на Жан-Жак Русо.

Важна информация:

Население: 185 000 жители

Валута: Швейцарски франк (CHF)

Можете да обмените пари в банките, пощенските станции и жп гарите. 

Работно време: Магазините са отворени от 08:30 до 18:45 часа през седмицата, но в четвъртък работят до 20:00 часа.

Интернет страници за Женева: www.geneve-tourisme.ch, www.myswitzerland.com
www.ville-geneve.ch

Спешен телефон:

Полиция 117

Пожарна 118

Бърза помощ 144

Туристическа информация

Адрес: Rue du Mont-Blanc 18. Работно време: понеделник – събота 10:00-18:00 часа. Тел: +41 (0) 22 909 70 00

Аптеки: За услуги 24 часа се обадете на тел. 144.

Телефонни кодове

Код на страната: +41

Код на областта: 022

Език: Официаланият език в Женева е френски, на второ място по разпространение е английският. Много хора говрят руски, португалски, арабски и испански.

Транспорт

Летище

Международно летище Женева се намира на 5 км от центъра на града. Между летището и Централната жп гара (Cornavin) на всеки 10 минути има влакове. Пътуването отнема около 6 минути. Мотрисите се движат между 05:30 и 00:20 часа. Автобус номер 10 се движи от летището до Централна гара, като пътуването трае около 15 минути, а билетът струва 3 швейцарски франка и е валиден за пътуване в продължение на един час. До 80 минути след като сте кацнали, напълно безплатно може да ползвате транспортната услуга „Geneva Unireso Network”, за да се предвижите до града. Такситата изминават разстоянието от аерогарата до града за 15 до 30 минути, като ще ви излезе около 30 франка.

Уебсайт: www.gva.ch

Влак

От Централната гара (Cornavin) потеглят влакове на Швейцарските федерални железници (CFF) за Цюрих, Базил и Берн на всеки час, а за Лозана - на всеки 15 минути. Друга гара е Gares des Eaux-Vives, която се намира срещу централната гара. От нея потеглят влакове на компанията SNCF за Евиан, Шамони и Анеси.

Уебсайт (CFF): www.sbb.ch

Уебсайт (SNCF): www.sncf.com

Обществен транспорт

Женева има отлична транспортна мрежа – автобуси, тролеи, трамваи, корабчета и влакове. Едночасов билет за автобуса е три франка и може да си го вземете от машините за билети на спирките. Също така е на разположение седмична транспортна карта, която важи за целия кантон. Според сравнително нов закон всеки, отседнал в хотел или хостел в Женева, има право на безплатен градски транспорт в рамките на града (осигурява се от хотела). Безплатният транспорт може да се ползва и до летището. Ще ви дадат карта при регистриране в хотела.

Част от обществения транспорт са лодките mouette (мует), с които можете да преплавате Женевското езеро. Тръгват на всеки 10 минути и за тях важи билет за градски транспорт (www.swissboat.com).

Уебсайт: www.tpg.ch / www.cff.ch

Таксита

В този град е лесно да си намерите такси, но те са доста скъпи. 10-минутно пътуване може да струва до 50 франка, в зависимост от трафика. Ако искате да си поръчате по телефона, обадете се на Centrale Genève.

Centrale Genève

Тел: +41 (0) 22 331 41 33

Уеб сайт: www.taxi-phone.ch

Воден транспорт

Можете да се придвижите до всички точки на Женевското езеро, както на френска, така и на швейцарска територия, с лодка.

Уебсайт: www.cgn.ch 

Заведения

Женева има заслужена репутация на гурме град. Кухнята е силно повлияна от Франция и Италия, като тук удовлетворени от ресторантите ще останат и най-взискателните посетители. Ще може да се насладите и на пресни рибни ястия с продукти от Женевското езеро, както и на местни швейцарски ястия като фондю със сирене и раклет. Разбира се идеално придружени с местни женевски вина.

Въпреки че Женева е относително малък град, тук има много възможности за забавление. Това е така може би заради международната смесица от хора. Много хора започват вечерта с аперитив в някой от стотиците барове в града, а след това отиват в някой нощен клуб или дискотека. Нощният живот в Женева неочаквано е доста разнообразен и изпълнен с хора от всички краища на света. Дансингите са пълни с представители от всички прослойки – богати купонджии, изискани дипломати, рокери в черни кожи и т.н.

 

Шопинг

Пазаруването в Женева, означава лукс. Основния търговски район се намира между улиците Rue du Rhône и Rue de Rive, където има множество шикозни бутици

Rue du Rhône

Тази улица е перлената огърлица на луксозното пазаруване. Тук ще намерите престижни марки часовници, бижута и дизайнерски дрехи. Cartier, Patek Philippe и Rolex си делят сцената с Piaget, Audemars Piguet и  Gucci.  MaxMara, Versace и  Louis Vuitton пък се сблъскват с ослепителните бижута на Grisogono, Chopard и  Bulgari.

Rue des Alpes

Около ЖП гарата има магазини с типични швейцарски сувенири – шоколад, часовници с кукувици, ножчета от швейцарската армия, музикални кутии, ръчни занаятчийски изделия, тънкописци и т.н. Магазините са с имена като Малката Швейцария (Little Switzerland), Швейцарски традиции ( Swiss Tradition) и Швейцарски кът (Swiss Corner).

Rue du Marché

Пешеходна търговска улица с магазини за мода, електроника, книжарници и няколко мола, в които има дрехи, мебели и обувки. Не трябва да пропускате да видите магазините на часовниците „Swatch „ и цигарите „ Davidoff“.

Plain Palais

Всяка сряда и събота между 08:00 и 16:00 часа тук има огромен пазар (Marché aux puces), където може да намерите почти всичко. Потопете се в чудесната атмосфера, а след това се разходете по близките улички и разгледайте някоя от многото художествени галерии.

Старият град

Идеално за тези, които обичат да разглеждат. Ще може да се насладите на витрини пълни с антики, стари книги и ценни произведения на изкуството. По-специално улица Grand Rue е добро място за антики. Освен това тук ще намерите и множество малки магазинчета, които продават шоколад, сирене и вино.

Забележителности

Же д'О (Jet d´Eau)

Най-високият фонтан в света и символ на Женева, който изстрелва 500 литра вода в секунда на височина 140 метра. Намира се в Леманското езеро

Адрес: Quai du Général-Guisan

Дворецът на Нациите (Palais des Nations)

Задължително трябва да посетите мраморната сграда на Обединените нации, заобиколена от свежи зелени паркове. Включете се към тур с програма, ако искате да надникнете по-отблизо. Обиколките започват в 10:30, 12:00, 14:30 и 16:00 часа всеки ден (а от октомври до март - без уикендите). Билет: 12 франка.

Адрес: Avenue de la Paix 8 - 14

Уебсайт: www.unog.ch

Ботаническата градина (Jardin Botanique)

Удивителен парк и „жив музей” с над 16 000 вида растения и най-големия хербариум в света. Откакто е създаден паркът през XIX век, красотата му и целта му да разпространява знание се развиват непрестанно. Архивът с хербарий съдържа над 6 милиона растения.

Адрес: Chemin de l´Impératrice 1

Уебсайт: www.ville-ge.ch/cjb

Площад Place du Bourg-de-four

Очарователен площад с фонтан от XVIII век в сърцето на Стария град, където хората се срещат във прочутото кафе La Clémence.

Musée International de la Croix-rouge et du Croissant-rouge (Международен музей на Червения кръст)

Уникална мултимедийна изложба на тема войната и страданията, която показва обаче и усилията на Червения кръст по целия свят. Работно време: 10:00 - 17:00 часа всеки ден без сряда. Вход: 10 франка.

Адрес: 17, Avenue de la Paix

Уебсайт: www.micr.org

Цветният часовник (Horloge Fleurie)

Огромен часовник, направен от 6 500 цветя, символизиращ световноизвестната часовникова индустрия на Швейцария. Намира се в Английската градина.

Адрес: Quai du Général-Guisan, Jardin Anglais

Музей Patek Philippe

Важна колекция, включваща първите изобретения на базирания във Женева производител на часовници. Никъде другаде швейцарската страст към часовниците и времето, не е толкова очевидна.

Адрес: rue de Vieux-Grenadiers 7

Уебсайт: www.patekmuseum.com

Музей Ариана (Musée ARIANA)

Представя богата колекция от керамика от Европа и Далечния изток. Работно време: 11:00 - 17:00 часа (без вторник). Вход: 8 франка. Адрес: Avenue de la Paix 10.

Музей на модерното и съвременно изкуство (Musée d'Art Moderne et Contemporain)

Работно време:  12:00 - 18:00 (вторник-петък), 11:00 - 18:00 (събота и неделя). Вход: 8 франка. Адрес: Rue des Vieux-Grenadiers 10.

Уебсайт: www.mamco.ch

Природонаучен музей (Musée d'Histoire Naturelle)

Чудесен музей, който си заслужава да посетите, особено ако сте с деца. Вход свободен. Работно време: 9:30 - 17:00 часа (вторник-събота). Адрес: Route de Malagnau 1

ЦЕРН (CERN) - Европейски съвет за ядрени изследвания

Най-голямата лаборатория за физически частици в света. Тук може да изучавате мистериите на вселената в един интерактивен научен център. Индивидуални обиколки (само с екскурзовод) започват в 10:30 (на английски) и 15:30 часа (на френски) от понеделник до събота. 

Адрес: route de Meyrin 385

Уебсайт: www.cern.ch/visits

Катедралата Сен Пиер (Cathédrale Saint Pierre)

Първоначално католическа, катедралата днес въплъщава реформаторския дух, допълнена от музей с археологическа експозиция за християнството и Музея на Реформацията. Вход: 16 франка (и за трите обекта). Ако посетите само църквата, входът е безплатен.

Уебсайт: www.musee-reforme.ch

Английската градина (Jardin Anglais)

Малък парк край езерото, любимо място на местните за разходка в слънчевите часове.

Лифтът Téléphérique du Salève

Намира се точно от другата страна на френската граница и разкрива зашеметяваща гледка към Женевското езеро и Мон Блан. Не забравяйте паспорта си. Двупосочен билет: 10,70 евро.

www.telepheriquedusaleve.com

Събития

Дегустация на вина Caves Ouvertes

Това е безплатно ежегодно събитие, по време на което можете да дегустирате вина от Женева, докато обикаляте селския ракон в кантона. Безплатно.

Уебсайт: www.cavesouvertes.ch 

Музикалният фестивал (Fête de la Musique)

За три дни през юни улиците на Женева се превръщат в сцена на открито с всякаква музика - за деца, джаз, рок, поп... Концертите са безплатни.

Уебсайт: www.ville-ge.ch/culture/fm/ 

Празникът на Женева (Fête de Genève)

Празненствата продължават цяла седмица през август и завършват с може би най-доброто шоу с фойерверки в Европа.

Уебсайт: www.fetesdegeneve.ch

Забележителности около Женева

Избрани оферти