Каринтия

За града

Оферти

Статии

Каринтия / Karintiq

Каринтия (Kärnten - немски, Koroška - словенски) е разнообразието в чист вид: слънчевият юг подкупва с несравнима смесица от великолепни планини, чисти като сълза езера за къпане, просторни долини, романтични високопланински ливади и романтични градчета. Каринтия дължи приятно мекия си климат и необичайно многото слънчеви часове на близостта до Средиземно море. Затова това не е чудно, че водата в езерата на Каринтия достига температура до 28 градуса. Каринтия се намира в жизнерадостния юг на Австрия, може да се усети не само по приятно топлия климат, но и по сърдечността на каринтските домакини. Те дават на всеки гост да разбере, че тук прекарва отпуската си при приятели, а освен това може да се наслади и на високото качество на Австрия.

Ако харесвате планинските походи, водните спортове или просто да мързелувате на слънце, то полегатите хълмове и стръмните планини пълни с приказни езерца правят Каринтия идеално място за вашата почивка през топлите месеци от годината. Също така е интересно място да се спрете ако пътувате за Италия.                   

Високите планини, които заобикалят Каринтия (http://www.carinthia.at/) очертават естествените граници на местността, която е оприличавана на гигантски амфитеатър. Горна Каринтия е разположена на запад, а по ниската част клони на изток. Районът е разделен от течащата на изток река Драу, която става Драва, когато премине в Словения. Град Villach е най-големия кръстопът на жп и автомобилни пътища в източните Алпи, а гр. Klagenfurt е столицата на Каринтия.                               

Тук може да направите поход по полегатите хълмове на местността или ако сте по-атлетични – да продължите нагоре към скалистите хребети. В района има на 200 топли, чисти езера и логично риболовът е доста разпространен. Района около езерото Wörther See, недалеч от Klagenfurt е наричан Каринтийската Ривиера. Езерата Ossiacher и Millstatter също са причислявани към нея. Weissensee, друго голямо езеро, не е толкова известно, колкото другите три, но определено е най-живописното. Най-добрият начин да ги разгледате е като вземете някоя от лодките, които се движат от април до към средата на октомври.                                      

Ако ще идвате заради езерата, най-добре е да го направите от средата на май до към края на септември, въпреки че и първите две седмици на октомври също стават. Огромни маси туристи се изсипват тук през юли и август, така че резервирайте на време ако смятате да посетите района в този период,                         

Въпреки че езерата са главната атракция на Каринтия, провинцията привлича и много скиори из планините през зимата. Тук обаче относително меката зима не винаги благоприятства за най-добрите условия за спускане. Ски сезонът трае само от декември до март. Като ски курорт, тук е много по-евтино от Тирол и Региона Залцбург. Плюс това независимо в кой сезон идвате паркирането не е проблем. Освен ако не е означено друго, паркира се безплатно.                                 

Археологическите открития доказват, че Каринтия е населявана от хора още впреди Древността, а римляните също не са пропуснали района и са го направили провинция на империята. От векове тази местността е дом на етнически групи от Словения, принадлежащи към Германия, както и на други славяни от изтока. С надеждата да се предпази от инвазии, местното население кани Бавария като пазител на Каринтия и така тя става част от Свещената Римска Империя. Когато Хапсбургите включили „Kärnten” към тяхната бързо разрастваща се империя, тук властта се осъществявала от херцог на Свещената Римска Империя под Бохемското покровителство. За да осигури контрола върху местността, Фердинанд I от Хапсбургите, който скоро трябвало да стане император, оженил наследницата в Бохемия и така Каринтия се превърнала в херцогство на империята, а по-късно е обявена за провинция на Австрия. След Първата Световна Война части от региона били взети от бивша Югославия, а други от Италия, но по-късно земята е възстановена. През 1920 година, след разпада на Хапсбургската империя, словенското малцинство по границата с Югославия поискало да остане в Австрия. Днес доста голяма част от населението на Каринтия е от словенски произход, но все пак преобладаващия народ са австрийците.                       

Сигурност                      
Както останалата част от Австрия, Каринтия е доста сигурно място. Достатъчно е да вземете обикновените предпазни мерки, когато пътувате.                       
 

Транспорт

Летище                     
В Каринтия има едно международно летище, което се намира в Клагенфурт. Може да се стигне до там с прекачване от Виена или от други европейски летища като Берлин и Франкфурт.                 

Влакове                   
Има влакове от Грац и Виена на около два часа. Двете главни жп гари са във Вилах и Клагенфурт.                    

Пътуване с кола                       
От тук минават две големи магистрали – А2 и А10. В местността определено най-лесно е да се предвижвате с кола. Трябва да знаете, че като се изключат главните пътища, планинските шосета може да се окажат много трудни, особено за тези, които не са свикнали с тях. Това се отнася особено за зимата.                              

Автобуси                          
Може да се окаже малко трудно да се предвижвате с федералната автобусна мрежа, защото рейсовете не са много на често, да не кажем че събота и неделя почти ги няма.  
 

Заведения

Ястия

Кухнята на Каринтия е тясно свързана с Италианската и за това е известна със всякакви видове паста и спагети. Ето някои специалитети: Kletzennudel – сладка паста със сушени круши; Kasnudel – паста с микс от картофи, извара и пресни подправки (като черна мента например) и сервирана с горещо масло (точната рецепта варира из региона, като всеки готвач има собствена тайна, как да я приготвя); Glundner Kas – печено сирене, направено от масло и отлежала извара с кимион; Reindling – вид кекс със стафиди, захар и канела, подобен на козунака.                                   
 

За пиене           

В района е известната пивоварна в Hirt близо до Friesach, която произвежда фантастична бира. (Hirter Pils и Hirter Märzen). Град Вилах пък е дом на марката "Villacher".                          
 

Забележителности

Забележителности                         
Езерото Wörther                                        
Това е най-голямото планинско езеро в провинцията. Дълго е 15 километра и се намира западно от Клагенфурт. Езерото и града са свързани с канал. През лятото тук е истинско сборище на любителите на водните спортове. Водата е относително топла. В средата на лятото температурата и често надвишава 27°C. Местните плуват още от средата на май, нещо което рядко се случва в планински езера. В топлите месеци малките селца около езерото  се превръщат в истински летни курорти, особено Maria Wörth и Velden. В околността са снимани различни филми и като цяло през лятото тук се организират най-много партита.                                

Езерото Millstatter                   
То е второто по големина в провинцията- 13 км. дълго, 2 – широко и 140 метра дълбоко. Това красиво синьо езеро на изток от гр. Spittal е разположено под пейзажа на върховете Seerücken (866 м.), на юг, и Nockberge, на север.                        

Други интересни езера, които да посетите през лятото са: Faakersee – малко езеро близо до Вилах; Ossiachersee – намира се североизточно от Вилах; Weißensee – това е най-високото езеро, в което може да се плува в Алпите – разположено е на 930 метра надморска височина, а водата е кристално чиста и ясна.                    

•    Minimundus – Парк в Клагенфурт, където може да видите колекция от миниатюри на известни сгради от цял свят.               
•    Landskron – Старинен замък на няколко километра от Вилах.            
•    Reptilienzoo Happ – Малък зоопарк в Клагенфурт, който обаче предлага голямо разнообразие от хищници и други животни.                       
•    Burg Hochosterwitz – (www.burg-hochosterwitz.at/) –  Живописен хилядагодишен замък разположен на върха на възвишение. За да стигнете до него, ще трябва да преминете през 14 защитни портала.                   
•    Friesach – Град в северната част на Каринтия. Това е и най-старият град в провинцията. Не пропускайте  шоуто наречено „spectaculum”,през лятото, когато целия град се преобразява сякаш е в Средновековието.                

Дейности                     
Ако спонтанно решите да се повозите на лодка, да покарате колело или да отидете на риба, персоналът във всеки хотел би трябвало да може да ви упъти.                 
•    Благоприятния релеф на Каринтия е идеален за каране на колело. Може да си наемете от Кметството (Rathaus) в Клагенфурт.                  
•    Лодки – попитайте в някой крайбрежен хотел или направо в агенции за лодки под наем (bootverleih). Те организират и уроци по управление, гребане и т.н. Освен това са на разположение са и услуги като уиндсърфинг, ветроходство, гребане с кану, водни ски и т.н.                       
•    Риболов – във всяка туристическа агенция може да си вземете брошура за световно известния "Kärnten Fischen" / „Риболов в Каринтия”, която обяснява правилата и процедурите, които трябва да се спазват по време на риболовна експедиция. Местните са доста опитни, така че ако ви трябва съвет, питайте.       
•    Голф – Едни от най-добрите игрища в цяла Австрия са недалеч от езерата и от май до октомври не спират да работят. Ето и най-популярните: Golfanlage Moosburg-Pörtschach (www.golfmoosburg.at), където има и голф-академия, Golfclub-Austria Wörthersee и др.                                     
•    Планински походи – През лятото тук е пълно с планинари. Районът около Ossiacher See е особено благоприятен за походи, както и местностите Hochosterwitz и Friesach. Добри отправни точки са градчетата Bad Kleinkirchheim, Feld am See и Millstatt. Попитайте в местните туристически офиси за конкретни напътствия и карти на региона.                           
•    Ски – Районът не е толкова популярен със ските, както е Тирол например, но Friesach се очертава като една от основните ски зони в страната, която привлича доста любители на карането по пресечен терен и ски бягането. Най-добрият ски курорт е Bad Kleinkirchheim.                                               
•    Плуване и водни спортове – На всички големи езера има плажове, а водата е изключително чиста. По този показател е сред първите места в Европа. Доказано е, че дори може да пиете от тях без опасност за здравето ви. Ние обаче не ви го препоръчваме. Средната температура през лятото е около 24-25°C, което ги прави идеални за плуване. Има много агенции, които предлагат практикуване на водни спортове. Най-добре е да потърсите на място.                        
•    Тенис – В повечето големи курорти има кортове, като тези във Вилах и околностите са доста добри.                       
 

Събития

Януари               
Eis Total                     
Провежда се в малкия курорт Малта. Това е изложение за най-новата екипировка за алпинизъм и най-вече за екстремни изкачвания по ледове. Тук може да си поговорите с други ентусиасти като вас или просто да наблюдавате демонстрациите на професионалистите.  Провежда се около средата на януари (http://www.eis-total.at/?q=home)                               

Юли             
Ironman Austria в Клагенфурт                                      
Най-големият триатлон на Европа завършва при езерото Worthersee до Клагенфурт, където се събират десетки хиляди фенове да окуражават спортистите. Най-известният район през лятото в Австрия предлага чудесна гледка към състезанието. То започва на обществения плаж Strandbad Klagenfurt и продължава по малкия канал Lend. Бягането и колоезденето също са в местността и накрая атлетите се връщат обратно при езерото за последните няколко изтощителни километра. Организаторите се гордеят с това, че зрителите на събитието, изминавайки само 400 метра от старта до финала, могат да видят, как състезателите преминават цели десет пъти. Състои се в началото на юли.  (http://www.ironmanaustria.com/)                                   


Плажен Волейбол от Големия Шлем                                
Клагенфурт е домакин на турнир по плажен волейбол от Големия Шлем, едно от водещите събития в Европа. Известно с купонджийската си и приятелска атмосфера,  всяка година събитието привлича десетки хиляди зрители около езерото Worthersee. Докато отборите са заети да се състезават, за вас има безброй възможности как да се насладите на лятото. Започва от юли и продължава през август.  (http://www.beachvolleyball.at/)                                         


Международно състезание на певчески хорове                                            
Този международен форум, състоящ се в замъка Porcia, събира хорове от цяла Европа, а и отвъд океана, за един прекрасен фестивал на песните. Между 60 и 80 хора заявяват

Забележителности около Каринтия

Избрани оферти