Лимасол

За града

Оферти

Статии

Лимасол / Limasol

Лимасол (на гръцки Λεμεσος (Лемесос), на английски Limassol) е вторият по големина град в Кипър. Курортът е разположен на южния бряг на острова, на Средиземно море. Намира се между два древни града-държави - Аматунда и Курио. За първи път градът се споменава като Неаполис по времето на Византийската империя. Лимасол е център на туризма, там се намира най-голямото пристанище в страната.

В старата крепост от XII век английският крал Ричард I "Лъвското сърце" се е оженил за принцеса Берангария Наварска..

Старият град се намира около старото рибарско пристанище и ще ви впечатли с реставрираните исторически къщи и уютни, стилни заведения. 

Важна информация

Население: 180 000 души

Валута: Евро (EUR)

Можете да обмените пари в банките, които имат табла с курсовете на основните валути, както и в хотелите. Хотелите, големите магазини и ресторанти приемат международни кредитни карти и пътнически чекове.

Работно време: Повечето магазини работят между 9:00 и 13:00 и 16:00 и 20:00 часа. 

Държавните учреждения работят между 7:30 и 14:30 часа и между 15:00 и 18:00 часа в периода септември - юни. От юли до края на август работят само между 7:30 и 14:30 часа. Събота и неделя са почивни дни.

Интернет страници за Лимасол: http://www.limassol.comwww.discoverlimassol.comwww.limassolmunicipal.com.cy

Туристическа информация: Туристическият офис се намира в стария град. Там организират безплатни пешеходни туристически обиколки по три маршрута. Най-добре се запишете предварително

Тел. +357 25 571868

Спешен телефон: 112 или 199

Здраве: При нужда от бърза помощ в Кипър медицинската помощ за чужденци е безплатна. Аптеките са отбелязани със зелен кръст.

Телефонни кодове
Код на страната: +357
Код на областта: 025

Език: Общностите на кипърските гърци и кипърските турци говорят съответно гръцки и турски. Широко разпространен е английският, в туристическите райони можете да ползвате немски и френски.

Бакшиши: В сметката на хотелите и ресторантите е включено 10% обслужване, така че даването на бакшиш не е задължително, но ще бъде оценено.

Шофиране: В Кипър движението е ляво. Максимално допустимото количество алкохол е 0,5 промила.

Електричество: В Кипър напрежението е 250 V, затова трябва да си купите адаптор. Можете да вземете адаптор и от хотела си срещу малък депозит.

Транспорт

Летище

Лимасол се намира почти на равно разстояние от двете международни летища - Пафос (67 км) и Ларнака (77 км). Оттам можете да използвате някой от директните автобуси (попитайте на информация, тъй като разписанията им се променят често, но като цяло са съобразени с пристигащите и заминаващи полети).

Уебсайт на летище Пафос: www.cyprusairports.com.cy

Уебсайт на летище Ларнака: www.larnaca-airport.info

Автобус от летището в Пафос: www.airportshuttlebus.eu

Градски транспорт

Градът има градска автобусна мрежа, включително и няколко нощни линии, но като цяло може да ви се наложи да чакате дълго и да се прехвърляте. Билетът струва 1 евро, еднодневен билет в рамките на града - 2 евро, за една седмица - 10 евро. Купува се директно от шофьора. Имайте предвид, че много от автобусите се движат до около 18:00 часа, а през уикенда се движат на големи интервали или не се движат. 

Уебсайт: www.limassolbuses.com/en/

От Лимасол можете да стигнете с междуградски автобус до всички основни курорти и големи градове на острова. В града има три автогари. Първата (КЕМЕК) се намира на ул. Enoseos & Eirinis, северно от крепостта, и оттам тръгват линиите до Пафос и Никозия. 

Автобуси за Ларнака и Агиа Напа потеглят от автогара Kallenos, на ъгъла на улиците Hadjipavlou и Araouzou.

Регионалните автобуси тръгват от централната автогара в центъра на града (ул. Andreas Themistokleou).

В Лимасол има и маршрутни таксита, които на по-ниска цена от обикновените таксита ще ви закарат до основните градове на острова. Двете спирки на маршрутните таксита са на ул. Thessaloniki 21 и на ул. Spyrou Araouzou 49.

Ферибот

В Лимасол се намира най-голямото пристанище в Кипър. Оттам можете да стигнете до Египет, Италия, Гърция и Израел. За круизи се използва новото пристанище (намира се на около 2 км западно от центъра), докато старото пристанище се използва предимно от рибарски лодки, брегова охрана и туристически корабчета.

Кипърски пристанищни власти: www.cpa.gov.cy

 

Заведения

Повечето традиционни "мезе" ресторанти се намират в централните и източни части на Лимасол. Кипърското мезе включва няколко малки порции от студени и топли ястия на разумна цена.

Опитайте прочутото кипърско сладко десертно вино "Commandaria", което се произвежда от древността в района на Лимасол и село Колоси.

В Лимасол има много спортни барове, които излъчват футбол - предимно британската и гръцката лига.

Нощният живот в Лимасол предлага всякакви забавления - сред местните градът е известен като парти столицата на Кипър.

Шопинг

Основните райони за пазаруване се намират около улиците "Makarious III", "Anexartisias" и "Agiou Andreou". В града има и няколко големи търговски центъра на световни вериги. Ако посетите някой от съботните пазари (единият е точно до супермаркет Carrefour в центъра), можете да направите изгодни покупки.

Типичната дантела от Лефкара може да бъде купена и в Лимасол, и на редица други места в Кипър, и то на по-добра цена.

Забележителности

Древният град Аматус

Древният град Аматус се намира на 11 км от Лимасол. Градът е играл важна роля в кипърската история. Ще видите останки от храма на Афродита и гробници от желязната ера.

Древният град Курион

Намира се на 18 км западно от Лимасол в градчето Епископи и е една от най-посещаваните археологически площадки. Амфитеатърът от II в. пр. Хр. се използва и днес за музикални и театрални постановки. От римско време са запазени форум, Къщата на гладиаторите, Къщата на Ахил, римска баня и други.

Тел. +357-25-934250

Средновековният замък

Смята се, че в тази крепост от XII век английският крал Ричард I "Лъвското сърце" се е оженил за принцеса Берангария Наварска. 

Уебсайт: www.limassolmunicipal.com.cy/castle

Крепостта Колоси

Намира се в днешното село Колоси на 14 км от Лимасол. Земите около крепостта от XV век в миналото са били засети със захарна трастика и лозя.

Зоологическата градина

Зоологическата градина в Лимасол има около 300 животински вида и природонаучен музей. Вход: 0,85 евро. Намира се на крайбрежната улица.

Уебсайт: www.limassolmunicipal.com.cy/zoo 

Археологическият музей

Включва експонати от неолита, микенската цивилизация, древногръцки и древноримски артефакти. Намира се в стария град. Вход: 1,30 евро. Работно време: 10:00 - 17:00 часа (понеделник-събота), 10:00 - 13:00 часа (неделя)

Събития

Фестивалът Апокрео

Фестивалът е с подвижна дата в зависимост от Великден, през февруари или март, две седмици преди началото на Великите пости. Фестивалът започва с карнавал на Сирни заговезни.

Фестивалът Катаклисмос

Фестивалът Катаклисмос се отбелязва 50 дни след Великден, обикновено през юни край морския бряг. "Катаклисмос" на гръцки означава наводнение и затова фестивалът включва разнообразни водни забавления, музика и танци.

Фестивал на виното

Международният фестивал на виното се празнува ежегодно в началото на септември в общинския крайбрежен парк. Там ще можете да се насладите на вина и традиционна храна на фона на театър и музика на открито. Входът е около 5 евро и включва бутилка вино.

Уебсайт: www.limassolmunicipal.com.cy/wine/

Забележителности около Лимасол

Избрани оферти