Транспорт - Луксор

Летища

Летище Луксор (летищен код LXR) се обслужва и от вътрешни, и от международни авиокомпании. To e централно разположенo, с таксита на разположение, които не взимат скъпо. Например от летището до центъра на Луксор пътуването трябва да е не повече от 50 египетски паунда EGP. Внимание - има обикновени таксита и "туристически" таксита, които взимат двойно. Подминете купчината таксиметрови шофьори на изхода на летището и вървете, докато не стигнете шофьори, които седят в автомобилите си. След това спазарете цената с тях преди да се качите.

Можете да наемете и автомобил от летището.

Летището няма уебсайт.

Обществен транспорт

Има влакове, които се разделят на две категории – с климатик и без. Удобни са за пътувания до близките градове (ЖП администрация: +20 (0)2 5753 555). Ако разполагате с повече време, можете да вземете влака от Кайро до Луксор. Пътуването отнема около 9-10 часа, а билетът за туристи струва приблизително 165 египетски паунда за първа класа в климатизиран вагон и 90 - за втора класа. Полезен съвет е да се снабдите с освежаващи напитки преди да се качите на влака, тъй като там изборът е малък, а цените - до 3-4 пъти по-високи. 

Местните автобуси (Upper Egypt Bus Transport Company, tel: +20 (0)95 2447 467) и такситата обслужват най-близките точки. Автобуси потеглят редовно зад Храма в Луксор за по-големите градове в Египет. 

Местните жители в Луксор се придвижват с минибусчета - те имат еднаква форма и лесно се разпознават, различните маршрути са обозначение с различен цвят на минибусчетата отстрани. Те спират при махване с ръка и ще ви оставят само ако кажете на шофьора да спре. Билетът е 0,50 египетски паунда, които се подават на шофьора веднага след качване. Няма маршрутни разписания, така че пътувайте с някой с опит или разпитайте подробно къде трябва да слезете.

Таксита

Може да си хванете такси пред летището, жп и автогарите в Луксор. Винаги първо уговаряйте цената преди да тръгнете. Шофьорите тръгват чак, когато таксито се напълни, т.е ще пътувате с други клиенти. Ако искате да се возите сами, ще трябва да платите допълнително.

Речен транспорт

Можете да се повозите за удоволствие на лодка (фелука), което ще ви струва около 50 египетски паунда на човек. С фелука по принцип можете да стигнете и до Асуан.

Ако просто искате да стигнете от единия до другия бряг на Луксор, използвайте обикновените сини фериботи, за които билетът струва около 1 египетски паунд (понякога и 0,50). Фериботът потегля само след като се напълни или когато пристигне друг, така че пресметнете чакането. 

Забележителности около Луксор
Свързани Пътеписи за Луксор